Το πρόγραμμα δράσεών του, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, για τα νησιά του Ιονίου ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι ο Όμιλος ΕΛΠΕ σε συνέντευξη τύπου, που πραγματοποιήθηκε στην Κεφαλονιά και συγκεκριμένα στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη Αργοστολίου.

Η δωρεά πετρελαίου θέρμανσης σε σχολεία και φορείς, ο εξοπλισμός εργαστηρίων φυσικών επιστημών και εκπαιδευτικά προγράμματα είναι μόνο μερικές από τις δράσεις που ανακοίνωθηκαν εν μέσω διαμαρτυριών από την τοπική ΕΛΜΕ και άλλων  φορέων οι οποίοι υποστήριξαν ότι η εν λόγω παρουσίαση έχει ως σκοπό τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από την εξόρυξη πετρελαίου στα ανατολικά του νησιού που αναμένεται να ξεκινήσει σε ένα περίπου χρόνο.

«Ήρθαμε στο νησί για να προσφέρουμε, χωρίς καμία σκοπιμότητα» δήλωσε μετά την αποχώρηση των μελών της τοπικής ΕΛΜΕ ο γενικός διευθυντής εμπορίας του Ομίλου ΕΛΠΕ, κ. Ρομπέρτο Καραχάννας.

«Η έρευνα που γίνεται για τον εντοπισμό ενεργών ή μη ρηγμάτων, αλλά και η δημιουργία περιβαλλοντικού παρατηρητηρίου ήταν από τους βασικούς λόγους που ως Περιφέρεια διαπιστώσαμε πως έχουμε τις ίδιες αντιλήψεις για την προστασία του περιβάλλοντος με τα ΕΛΠΕ. Για εμάς ως περιφέρεια η προστασία του περιβάλλοντος της οικονομίας και της ζωής θα βρίσκεται σε πρώτο πλάνο» ανέφερε στον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος. Στον ίδιο τόνο κινήθηκε και ο δήμαρχος Κεφαλονιάς κ. Αλέξανδρος Παρίσης, ο οποίος υποστήριξε ότι σκοπός τους είναι να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για να προστατευθούν οι πολυφωτογραφημένες παραλίες του νησιού.

«Ολοι εμείς, στα Ελληνικά Πετρέλαια, αισθανόμαστε την αυτονόητη υποχρεώση και ανάγκη να επιστρέψουμε πίσω σε αυτή την κοινωνία ένα μέρος της κερδοφορίας μας. Μια από τις μεγαλύτερες συνειφορές του Ομίλου είναι και η προσφορά πετρελαίου θέρμανσης ΕΚΟ σε σχολεία, ιδρύματα, και φορείς όλης της χώρας. Μέσω της δράσης αυτής, τα τελευταία 10 χρόνια διανεμήθηκαν συνολικά περισσότερα από 3 εκατομμύρια λίτρα πετρελαίου, κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας» ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Καραχάννας.

Oι δράσεις των ΕΛΠΕ στα Ιόνια Νησιά

Το πρόγραμμα των δράσεων των ΕΛΠΕ στα Ιόνια Νησιά την περίοδο 2018-2019 περιλαμβάνει την παροχή εξοπλισμού για εργαστήρια φυσικών επιστημών στα 8 γυμνάσια της Κεφαλονιάς. Έργο το οποίο υλοποιείται με δωρεά προς το Ιδρυμα Μποδοσάκη. Μέχρι στιγμής έχουν εξοπλισθεί περισσότερα από 23 εργαστήρια σε γυμνάσια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Επίσης, τα Ελληνικά Πετρέλαια προφέρουν συνολικά 18.800 λίτρα πετρελαίου σε 9 σχολικές μονάδες της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, μάλιστα σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε και η πρώτη διανομή στο ειδικό σχολείο του νησιού στο οποίο φοιτούν 13 παιδιά, και 9 τόνους πετρελαίου στο κλειστό γυμναστήριο της Κέρκυρας.

Παράλληλα, θα προσφέρουν ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό στα κέντρα υγείας Σάμης και Ιθάκης με τη συνεργασία της ΑΜΚΕ «Άγονης γραμμής γόνιμης», μαζί με την οποία θα υλοποιήσουν σε σχολεία της Κεφαλονιάς, της Κέρκυρας και της Ζακύνθου το πρόγραμμα «η ενέργεια για τη ζωή ταξιδεύει». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με η συμμετοχή 14 ΜΚΟ, οργανισμών και πανεπιστημίων το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και του Περιφερειακού Κέντρου πληροφόρησης του ΟΗΕ.

Ταυτόχρονα, γίνονται συζητήσεις και μελέτες για την εύρεση του σχολικού κτιρίου της Κεφαλονιάς στο οποίο θα εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά, με επικρατέστερο το σύγχρονο σχολικό συγκρότημα που φιλοξενεί τα δύο λύκεια στο Αργοστόλι.

Τέλος, τα ΕΛΠΕ στηρίζουν τη φιλαρμονική «Καποδίστριας» της Κέρκυρας και την εμφάνιση της στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

«Με έμφαση στη νέα γενιά και στην ποιοτική εκπαίδευση, υλοποιούμε τα τελευταία χρόνια ένα ευρύ πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Ξεκίνησε από τις τοπικές κοινωνίες που έχουμε τις δραστηριιότητες μας και σιγά-σιγά διευρύνθηκε σε όλη τη χώρα, ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές. Στόχος μας έναι να προσφέρουμε ίσες ευκαιρίες στους μαθητές για γνώση, υποστηρίζοντας προγράμματα που εισάγουν καινοτόμες εκπαιδευτικές πρακτικές, παρέχοντας τον απαραίτητο εκπαιδευτικό εξολισμό, αλλά και υλοποιώντας, ταυτόχρονα, σημαντικά έργα υποδομής, όπως την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες σχολικών κτιρίων» ανέφερε μεταξύ άλλων η διευθύντρια ΕΚΕ των ΕΛΠΕ, κυρία Ράνια Σουλάκη.

Την ικανοποίησ;h του για τις δωρεές των ΕΛΠΕ στο σύνολο των Ιονίων Νήσων εξέφρασε ο κ. Γαλιατσάτος ο οποίος είπε: «Η υλοποίση αυτής της χορηγίας θα βρει έδαφος γιατί και θα βοηθήσει αυτά τα σχολεία να λειτουργήσουν καλύτερα το χειμώνα και κυρίως με τη δωρεά των εργαστηρίων να έχουν τη δυνατότητα της παρακολούθησης των φυσικών επιστημών που είναι ένα τεράστιο ζήτημα για την εκπαίδευση τους».