Την επιλογή της κυβέρνησης να μοιράσει αυξήσεις και επιδόματα σε μετακλητούς υπαλλήλους και συμβασιούχους αναδεικνύουν τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ που έδωσε το υπουργείο Εργασίας στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η μελέτη του ΣΕΒ στα στοιχεία αυτά, οι μετακλητοί και οι συμβασιούχοι είδαν αυξήσεις στις αποδοχές τους που έφτασαν έως 16,7%.

Ειδικότερα, την τριετία 2014-2017 ο μέσος μισθός για τους εργαζόμενους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου διαμορφώθηκε το 2017 στα 1.502 ευρώ από 1.286,6 ευρώ το 2014.

Στον αντίποδα ο μέσος μισθός στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα από τα 1.011,2 ευρώ του 2014, μειώθηκε στα 982,4 ευρώ το 2017, μια μείωση, δηλαδή, της τάξης του 2,9%.

Ένας στους τέσσερις παίρνει λιγότερα από 500 ευρώ

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗΣ, ένας στους τέσσερις απασχολούμενους λαμβάνει μισθό κάτω από 500 ευρώ, με τους κλάδους που καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις απασχόλησης με κατώτατο και υποκατώτατο μισθό να είναι η εστίαση, το χονδρικό και λιανικό εμπόριο.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει ο ΣΕΒ, οι ίδιοι κλάδοι εμφανίζονται και στην πρώτη δεκάδα αυτών με τη μεγαλύτερη μεταβολή της συνολικής απασχόλησης και αντιπροσωπεύουν το 52% (89 χιλιάδες περίπου) των νέων θέσεων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό την περίοδο 2014-2017 (171 χιλ. νέες θέσεις εργασίας).

«Το μεγαλύτερο μερίδιο των απασχολουμένων (60% περίπου) συγκεντρώνεται στις ηλικίες 25-44 ετών, μερίδιο που όμως φαίνεται να υποχωρεί. Αυτό προκύπτει καθώς παρουσιάζεται υψηλότερος ρυθμός αύξησης της απασχόλησης στις ηλικίες 44+ αλλά και στις ηλικίες κάτω των 24. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν τις συνέπειες του brain drain στον οικονομικά ενεργό πληθυσμό της χώρας και κυρίως στις ηλικίες 25-44 ετών» προσθέτει ο ΣΕΒ, καταλήγοντας:

«Όπως επανειλημμένα έχουμε τονίσει σε αυτό το εργασιακό και μισθολογικό περιβάλλον αποτελεί μείζονα προτεραιότητα η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων. Θα περιμέναμε συνεπώς να προστεθεί ακόμη ένα άρθρο στο ν/σ που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, με αντικείμενο τη μείωση εισφορών και των μισθωτών».