Την ίδια στιγμή που οι τραπεζικές μετοχές κλυδωνίζονται, παρά την πρόσκαιρη ανάσα της Τετάρτης στο Χρηματιστήριο, η υπόθεση των «κόκκινων» δανείων τείνει, όπως μαθαίνω, να εξελιχθεί σε νέο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και ΤτΕ. Με την κυβέρνηση να αφήνει να διαρρεύσει ότι για την κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών δεν είναι τόσο αμέτοχη και η Τράπεζα της Ελλάδος.

■■■

Την Πέμπτη, πάντως, ο Γιάννης Στουρνάρας (φωτογραφία) παρουσιάζει επίσημα το σχέδιο για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων ενώ, όπως πληροφορούμαι, την επόμενη Δευτέρα αντιπροσωπεία της Κεντρικής Τράπεζας με επικεφαλής τον Σπύρο Παντελιά (είναι αυτός που ενημέρωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα «κόκκινα» δάνεια), υπεύθυνο για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, μεταβαίνει στην έδρα του SSM για να ενημερώσει την Ντανιέλ Νουί. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι η κυρία Νουί έχει ενημερωθεί για τα βασικά σημεία του σχεδίου το οποίο φιλοδοξεί να μειώσει κατά 42 δισ. ευρώ τα NPE’s με τις μικρότερες δυνατές απώλειες για τις τράπεζες. Ωστόσο ζητεί περισσότερα στοιχεία προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως».

Και μια περίεργη σιγή

Ομως, αλλού είναι το πρόβλημα. Εδώ και τρεις εβδομάδες το εν λόγω σχέδιο βρίσκεται στα χέρια τριών υπουργών. Συγκεκριμένα οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Αλέκος Φλαμπουράρης και Δημήτρης Λιάκος έχουν λάβει γνώση των προτάσεων της ΤτΕ για το φλέγον θέμα των «κόκκινων» δανείων. Οι τρεις αυτοί υπουργοί είναι ίσως και οι μοναδικοί που… μιλούν με τον Γιάννη Στουρνάρα, καθώς είναι γνωστή η κόντρα του κεντρικού τραπεζίτη με το Μέγαρο Μαξίμου. Παρά, λοιπόν, την ανοιχτή γραμμή με την ΤτΕ, επικρατεί σιγή ασυρμάτου για το σχέδιο που αφορά τα «κόκκινα» δάνεια. Με αποτέλεσμα πολλοί να εικάζουν εάν είναι εντολή της κυβέρνησης να μην τοποθετηθεί κανείς και παρά το γεγονός ότι οι επικεφαλής των τραπεζών «καίγονται» για να κλείσει η υπόθεση το συντομότερο δυνατόν – αν και δεν είναι και τόσο ενθουσιασμένες οι τράπεζες με το σχέδιο Στουρνάρα.

Χριστούγεννα με τη Μαρέβα

Αρχισε να δραστηριοποιείται πολιτικά η Μαρέβα (Μαρία-Εύα) Μητσοτάκη και δεν την προλαβαίνω. Εκτός από την πολιτική εμφάνιση που έκανε στην Τοπική Καλλιθέας της ΝΔ, όπου μίλησε για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και προβλέποντας νίκη και αυτοδυναμία της ΝΔ στις επερχόμενες εκλογές, ζήτησε και τα τηλέφωνα των συζύγων των βουλευτών της ΝΔ. Αν ρωτάτε τον λόγο, σας πληροφορώ ότι θέλει να τους προσφέρει μια χριστουγεννιάτικη γιορτή. Ενα «εορταστικό γεύμα», όπως γράφουν οι προσκλήσεις που ήδη έφθασαν στα χέρια των συζύγων των βουλευτών της ΝΔ. Το γεύμα θα γίνει στις 11 Δεκεμβρίου στο εστιατόριο New Taste του ξενοδοχείου «New Hotel» στην οδό Φιλελλήνων. Να σημειώσω ότι στο εστιατόριο αυτό γευματίζει συχνά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με διάφορους παράγοντες της οικονομικής και πανεπιστημιακής ζωής. Επίσης εκεί έκανε κάθε χρόνο χριστουγεννιάτικα γεύματα στις συζύγους των βουλευτών και η Νατάσα Παζαΐτη-Καραμανλή (συνήθως στον Ιππικό Ομιλο στο Μαρούσι).

Μη ανακοινώσιμη συνάντηση

Αναφέρθηκα στα γεύματα του κ. Μητσοτάκη, αλλά δεν σας είπα για τις συναντήσεις που είχε προσφάτως και τις οποίες δεν θέλησε (για άγνωστο λόγο) να δημοσιοποιήσει. Το συνηθίζουν άλλωστε αυτό οι αρχηγοί κομμάτων (αλλά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας) να έχουν κατ’ ιδίαν συναντήσεις και να μην τις ανακοινώνουν. Μια «μη ανακοινώσιμη» συνάντηση είχε ο πρόεδρος της ΝΔ στα γραφεία του κόμματος (την ημέρα που συνάντησε τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος) με τους εκπροσώπους του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», δηλαδή με τον CEO του αεροδρομίου Γιάννη Παράσχη και με τον εκπρόσωπο της καναδικής εταιρείας. Ο λόγος;

Μπερδεύτηκαν με τις δηλώσεις

Επειδή μπερδεύτηκαν με τις δηλώσεις… εξηγούμαι: η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν απέρριψε την αρχική προσφορά των 485 εκατ. ευρώ και υποχρέωσε την κοινοπραξία να πληρώσει 1,1 δισ. ευρώ – δηλαδή 800 εκατ. ευρώ περισσότερα, προκειμένου να εγκρίνει την επέκταση της σύμβασης ως το 2046. Δηλαδή, με δυο λόγια, παραλίγο να ζημιώσουν με εκατομμύρια ευρώ το Ελληνικό Δημόσιο. Αυτός ήταν ο λόγος που ζήτησαν να συναντηθούν (επαναλαμβάνω χωρίς να ανακοινωθεί) με τον πρόεδρο της ΝΔ, ο οποίος τους είπε, όπως με πληροφόρησαν, ότι η όποια κριτική (και καταγγελία) που έκανε δεν αφορά την κοινοπραξία, αλλά τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Δεν ξέρω εάν οι εκπρόσωποι του «Ελ. Βενιζέλος» ηρέμησαν φεύγοντας από το γραφείο του προέδρου της ΝΔ.

Οταν ξεμένεις από διορισμούς

Εμειναν από στελέχη; Και δεν έχουν πλέον ποιον να διορίσουν; Κάτι τέτοιο θα σκέφθηκε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Θόδωρος Παπαθεοδώρου όταν έμαθε για τον διορισμό του πιο γνωστού τρολ του Νίκου Παππά στη θέση του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης. Πρόκειται για τον Χρήστο Σίμο που εάν ενθυμείσθε βγήκε προεκλογικά στην τηλεόραση από τα περιβόητα… υπόγεια της Κουμουνδούρου σε μια τηλεοπτική εκπομπή του Σταύρου Θεοδωράκη και παραδέχθηκε πως ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο (διάβαζε τρολ) για να αναρριχηθεί στην εξουσία. Πάντως ο κ. Παπαθεοδώρου στην ερώτησή του αναφέρεται στον διορισμό του σημειώνοντας ότι φέρεται να συμμετείχε στις εκλογές του 2012 σε ομάδα επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και στοχοποίησης πολιτικών αντιπάλων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, Επικαλείται μάλιστα δηλώσεις του ίδιου του προσώπου και αποκαλύψεις μελών της ομάδας «τρολ», όπως λέει, του ΣΥΡΙΖΑ για τη δράση της, καλώντας τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παππά, που αποφάσισε τον διορισμό, να παράσχει εξηγήσεις για τα κριτήρια επιλογής και τον ρόλο τού εν λόγω προσώπου στη συγκεκριμένη ομάδα.

Ο Αδωνις συναντά τον Τατσόπουλο

Μπορεί ο Αδωνις Γεωργιάδης και ο Πέτρος Τατσόπουλος να μην έχουν κανένα απολύτως σημείο σύγκλισης στις πολιτικές τους απόψεις, όμως ο αντιπρόεδρος της ΝΔ περιβάλλει με… αγάπη τον συγγραφέα και πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και του Ποταμιού, ο οποίος πήρε πρόσφατα το «χρίσμα» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ο Πέτρος Τατσόπουλος θα είναι ο καλεσμένος του Αδωνη Γεωργιάδη στο online video που «ανεβάζει» κάθε Παρασκευή από τον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.

Κουίζ:

Ποιον πολιτικό «απείλησε» προσφάτως η σύζυγός του ότι θα τον… χωρίσει εάν τολμήσει και «ξανακυλήσει» (έτσι ακριβώς του το είπε) στην ενεργό πολιτική; Το θέμα, είναι, όπως έμαθα, ότι ο πολιτικός πήρε σοβαρά την «απειλή» της γυναίκας του και απορρίπτει κάθε πρόταση να αναμειχθεί στην ενεργό πολιτική, όχι τώρα, αλλά μετά τις επερχόμενες εκλογές.