Πάνω από 22.000 αργεντίνοι αστυνομικοί θα κινητοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών του κόσμου, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Σι Τζινπίνγκ και ο Εμανουέλ Μακρόν, μεταξύ άλλων.

Οι αρχές διευκρίνισαν ότι η δύναμη αυτή θα αναπτυχθεί κυρίως γύρω από το συνεδριακό κέντρο Κόστα Σαλγκέρο, όπου θα φιλοξενηθεί η σύνοδος της G20 την Παρασκευή 30ή Νοεμβρίου και το Σάββατο 1η Δεκεμβρίου.

Εξάλλου, για την προστασία των ξένων ηγετών, θα προσέλθουν στη χώρα περίπου 2.000 στελέχη των δικών τους δυνάμεων επιβολής του νόμου.

«Η ασφάλεια είναι ένα από τα στοιχεία-κλειδιά σε αυτού του τύπου τις συναντήσεις, με δεδομένη την παρουσία των σημαντικότερων αρχηγών Κρατών στον κόσμο. Για αυτό, η δύναμη που κινητοποιείται είναι ανάλογη της πρόκλησης που παρουσιάζεται», δήλωσε στον Τύπο η υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Πατρίσια Μπούλριτς.

Οργανώνεται μια μεγάλη ειρηνική διαδήλωση την 30ή Νοεμβρίου στο κέντρο του Μπουένος Άιρες. Όμως τα επεισόδια είναι συχνά στο περιθώριο των συνόδων της G20.

«Πιστεύουμε ότι αυτή θα είναι μια ειρηνική συγκέντρωση, ήρεμη, και ότι όσοι επιθυμούν να εκφράσουν μια θέση εναντίον της G20, θα μπορέσουν να το κάνουν σε ένα πλαίσιο ειρήνης, ελευθερίας της έκφρασης, και όχι με βία», τόνισε η υπουργός Ασφάλειας.

Στην άλλη όχθη του Ρίο δε λα Πλάτα, η Ουρουγουάη ετοιμάζεται να υποδεχθεί μια ομάδα περίπου 400 αμερικανών πρακτόρων, που θα αναλάβουν την επιμελητειακή υποστήριξη και τη φροντίδα της ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ.

Στα σύνορα, οι δυνάμεις επιβολής της τάξης της Αργεντινής θα ελέγχουν όλες τις αφίξεις, με τη βοήθεια ξένων υπηρεσιών πληροφοριών, με στόχο την άμεση απέλαση διαδηλωτών-ταραχοποιών, όπως αυτών που είχαν προκαλέσει τα επεισόδια στην προηγούμενη σύνοδο της G20, στο Αμβούργο της Γερμανίας, στα τέλη του 2017.

Κατά τη διάρκεια της G20, το διεθνές αεροδρόμιο που βρίσκεται κοντά στο συνεδριακό κέντρο θα παραμείνει κλειστό για 48 ώρες, όπως επίσης και το λιμάνι, ορισμένα τμήματα του μετρό κι ένας από τους κυριότερους σιδηροδρομικούς σταθμούς της πρωτεύουσας της Αργεντινής.

Η Παρασκευή 30ή Νοεμβρίου κηρύχθηκε αργία από τις αρχές της Αργεντινής. Η κυκλοφορία των οχημάτων θα απαγορευτεί σε πολλές περιοχές του κέντρου του Μπουένος Άιρες.