Ίσως να μην το γνωρίζετε αλλά την Κυριακή διεξάγεται και πάλι δημοψήφισμα στην Ελβετία με θέμα τα… κέρατα των αγελάδων.

Το θέμα χαρακτηρίζεται ως εθνικής σημασίας και έχει διχάσει την χώρα: εάν θα επιδοτήσει τους κτηνοτρόφους, που αφήνουν τα κέρατα των αγελάδων και των κατσικών να αναπτύσσονται φυσιολογικά.

Το δημοψήφισμα για την προστασία της «αξιοπρέπειας των εκτρεφόμενων ζώων» διεξάγεται έπειτα από πρωτοβουλία του 66χρονου αγρότη Αρμέν Καπόλ. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι «το να ακούει» τις αγελάδες του ήταν η έμπνευσή του για την εκστρατεία που έκανε για εννέα χρόνια προκειμένου να χρηματοδοτήσει τον επιπλέον χώρο για βοσκή που χρειάζονται τα ζώα με κέρατα.

«Πρέπει να σεβόμαστε τις αγελάδες όπως είναι. Αφήστε ήσυχα τα κέρατά τους. Όταν τις κοιτάζει κανείς, εκείνες κρατούν το κεφάλι τους ψηλά και είναι υπερήφανες. Όταν κόβουμε τα κέρατά τους, είναι θλιμμένες» δήλωσε ο αγρότης στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, από το μικρό του αγρόκτημα στο βορειοδυτική Ελβετία.

Στα 3/4 των ελβετικών αγελάδων, που αποτελούν εθνικό σύμβολο και τουριστική ατραξιόν, αφαιρούνται τα κέρατα ή είναι γενετικά χωρίς κέρατα. Ο Καπόλ λέει ότι τα κέρατα βοηθούν τις αγελάδες να επικοινωνήσουν και να ρυθμίσουν την θερμοκρασία του σώματός τους. Ζητά από το ελβετικό κράτος μια ετήσια επιχορήγηση ύψους 190 ελβετικών φράγκων ανά αγελάδα με κέρατα για τους αγρότες. Ο Ελβετός κτηνοτρόφος συνέλεξε πάνω από 100.000 υπογραφές για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα είναι αμφίρροπα. Η εκστρατεία του αναμένεται να συγκεντρώσει την στήριξη εκείνων που αντιτίθενται στην αφαίρεση των κεράτων από τα ζώα. Οι επικριτές της μεθόδου υποστηρίζουν ότι είναι οδυνηρή και αφύσικη, όμως οι υποστηρικτές της την παρομοιάζουν με τη στείρωση των γατών ή των σκύλων επισημαίνοντας ότι πρόκειται για θέμα ασφαλείας.

«Στην Ελβετία, οι αγελάδες δεν έχουν μιλήσει ποτέ όσο τώρα», δήλωσε ο Καπόλ, η εναλλακτική προσέγγιση του οποίου τον έχει αναδείξει σε αστέρα των ΜΜΕ. Την εκστρατεία του δεν την στηρίζει η κυβέρνηση, η οποία επισημαίνει ότι θα αποστραγγίσει έως και 30 εκατομμύρια φράγκα από τον ετήσιο προϋπολογισμό της για την αγροτική ανάπτυξη, ύψους 3 δισεκατομμυρίων φράγκων.

«Στην Ελβετία είναι σύνηθες τα ζητήματα (που μας απασχολούν) να τίθενται ενώπιον του λαού για δημοψήφισμα, κάθε σημαντικό ζήτημα ή λιγότερο σημαντικό ζήτημα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Ελβετίας, Τζόχαν Σνάιντερ – Άμαν.