Την «απόλυτη ετοιμότητα» του δήμου που διοικεί, του Μαραθώνα, την επιτέλεση στο ακέραιο του προσωπικού του καθήκοντος, αλλά και αιχμές περί ευθυνών της Πυροσβεστικής και της Περιφέρειας, προτάσσει ως νομική ασπίδα στις έγγραφες εξηγήσεις του, σήμερα, ενώπιον των εισαγγελικών αρχών που διερευνούν την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, τον περασμένο Ιούλιο, ο Ηλίας Ψινάκης – εις εκ των 20 που δίνουν τη δίκη τους εκδοχή ως ύποπτοι.

Εκφράζοντας τη βαθιά του θλίψη και συμπαράσταση προς τα θύματα και τους συγγενείς τους, ο κ. Ψινάκης εστιάζει στη «δυστυχώς, ομιχλώδη», όπως τη χαρακτηρίζει, εικόνα, ως προς τον τρόπο με τον οποίο κινούνταν η φωτιά.

«Ουδέποτε υπήρξε, επίσημα ή ανεπίσημα, σήμα για οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών από την Πυροσβεστική, η οποία είναι και η μόνη αρμόδια να το εισηγηθεί στον δήμο που πλήττεται από την καταστροφή, όταν δε η καταστροφή αφορά περισσότερους του ενός δήμους, τότε η ευθύνη βαρύνει την Περιφέρεια», αναφέρει. «Κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να συμβεί αφού η Πυροσβεστική εκτιμούσε, καταφανώς εσφαλμένα, πως η φωτιά κατευθυνόταν προς Διόνι. Δυστυχώς υπήρξε μια ομιχλώδης εικόνα σε σχέση με τον τρόπο που κινούνταν η φωτιά».

Ο ίδιος πάντως απεκδύεται των ευθυνών, τονίζοντας: «ακλόνητη πεποίθησή μου είναι πως οι υπηρεσίες του δήμου ήταν από το πρωί της 23/7 σε απόλυτη ετοιμότητα και επιφυλακή, αντέδρασαν ακαριαία και με απόλυτο συντονισμό, παρείχαν δε από τις πρώτες στιγμές κάθε δυνατή βοήθεια και αρωγή στους πληγέντες της πύρινης λαίλαπας».

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Ψινάκη, ο δήμος ήταν όσο καλύτερα προετοιμασμένος γινόταν, με τα μέσα που διέθετε, έχοντας δώσει έμφαση στον καθαρισμό των κοινόχρηστων χώρων: «Καθημερινά το προσωπικό του δήμου αποδύεται σε μια τιτάνια προσπάθεια για καθαρισμούς, περισυλλογή ξερών χόρτων κλπ. Ο δήμος», αναφέρει σε άλλο σημείο του 28σελιδου υπομνήματος ο κ. Ψινάκης, «δεν έχει καμία απολύτως αρμοδιότητα για την ακτογραμμή, ούτε φυσικά για τις πολεοδομικές παραβάσεις στο Μάτι».

Σε ό,τι αφορά ειδικά την 23η του Ιουλίου, ο δήμαρχος Μαραθώνα αναφέρει ότι είχε λάβει ενημέρωση για αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς επιπέδου 4, γεγονός που ωστόσο δεν είναι ασύνηθες το καλοκαίρι: «Απουσίαζα για λίγες μέρες, δεδομένου ότι είχα επιλέξει να μη λείψω από τον Μαραθώνα τον Αύγουστο, που θεωρούνταν ο πλέον επικίνδυνος μήνας για τις πυρκαγιές. Αφού ξέσπασε η φωτιά, ήμουν σε διαρκή επικοινωνία με τους συνεργάτες μου. Αμέσως, αναζήτησα τρόπους να επιστρέψω το ταχύτερο δυνατό στο Μαραθώνα, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρω. Δεν υπήρχε δυνατότητα πτητικού μέσου λόγω των θυελλωδών ανέμων και των καπνών της πυρκαγιάς. Επιχείρησα να επιστρέψω στο Μαραθώνα δια θαλάσσης με ιδιωτικό φουσκωτό σκάφος. Μετά τη Σύρο, η θαλασσοταραχή ήταν τόσο έντονη που αναγκάστηκε ο χειριστής του σκάφους να προσεγγίσει τη Σέριφο, μέχρι να καταλαγιάσει η θύελλα».

Ο ίδιος διαπίστωσε ότι το προσωπικό του δήμου ήταν σε αυξημένη ετοιμότητα: «Η πυρκαγιά δεν έγινε αντιληπτή από επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, αλλά από το άκουσμα σειρήνας διερχόμενου πυροσβεστικού οχήματος. Η κινητοποίηση του επικεφαλής της πολιτικής προστασίας του δήμου ήταν άμεση, πολύ πριν η πυρκαγιά περάσει τα διοικητικά όρια του δήμου Μαραθώνα. Αμέσως μόλις ζητήθηκε συνδρομή του δήμου για απομάκρυνση πολιτών, ο δήμος ανταποκρίθηκε ακαριαία. Με το σύνολο του προσωπικού του δήμου που εντάσσεται στην πολιτική προστασία, στην κατάσβεση υπό τις οδηγίες της πυροσβεστικής, δεν μπορώ να διανοηθώ ότι υπήρχε ο,τιδηποτε άλλο που μπορούσε να κάνει ο δήμος».