Απαντήσεις σχετικά με την έκβαση της έρευνας για την υπόθεση του συστήματος ασφαλείας C4I, αναζήτησε από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, αντιπροσωπεία βουλευτών του ΚΙΝΑΛ, κατά τη σημερινή επίσκεψη της στο «Θεμιδος Μέλαθρον» της λ. Αλεξάνδρας.

Οι βουλευτές κατέθεσαν στην Εισαγγελία αναφορά υπό τον τίτλο «Ποινικές ευθύνες πρώην Υπουργών για ζητήματα διαφθοράς που ζημίωσαν το Δημόσιο», με τις υπογραφές του Βασίλη Κεγκέρογλου, Γεωργίου-Δημητρίου Καρρά, Θεόδωρου Παπαθεοδώρου και Γιάννη Κουτσούκου.

Βασικός άξονας της αναφοράς είναι το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών (1732/2017) με το οποίο παραπέμφθηκαν 18 κατηγορούμενοι στο εδώλιο, υιοθετώντας πλήρως την εισαγγελική πρόταση του Στέλιου Κωσταρέλλου, βάσει της οποίας υπουργοί της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο κατά 147, και πλέον, εκατομμύρια ευρώ.

«Σύμφωνα με τις παραδοχές του βουλεύματος, προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ότι οι εκπρόσωποι της εταιρείας SAIC που υπέγραψαν την 5η και 7η τροποποίηση της οικείας σύμβασης καθώς και ο Μιχαήλ Χριστοφοράκος, διευθύνων σύμβουλος της Siemens ΑΕ προκάλεσαν στα  ως άνω πολιτικά πρόσωπα την απόφαση να εκτελέσουν τις πράξεις αυτές (υπογραφές τροποποιήσεων και πρωτοκόλλου παραλαβής)» επισημαίνεται στην αναφορά των βουλευτών.

Με το εν λόγω κείμενο, οι βουλευτές γνωστοποιούν στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τα ερωτήματα που έχουν ήδη απευθύνει στον υπουργό Δικαιοσύνης για το ζήτημα, και καταλήγουν:

«Δια της παρούσης δε αναφορά μας, θέτουμε σε γνώση Σας το ως άνω ιστορικό, δεδομένης της σοβαρότητας των διαλαμβανομένων στοιχείων και του περιεχομένου της όλης υποθέσεως, η οποία άπτεται ποινικών ευθυνών πρώην κυβερνητικών στελεχών, σας ζητούμε να επιληφθείτε αυτής, κατά το λόγο αρμοδιότητα σας, για την παροχή των αναγκαίων απαντήσεων και διευκρινήσεων περί του μέχρι σήμερα χειρισμού της σχετικής δικογραφίας. Ευελπιστούμε δε ότι η κατατιθέμενη αναφορά θα υποστηρίξει και διευκολύνει το έργο σας και την υψηλή θεσμική σας αποστολή».

Κατά την έξοδο από τον Άρειο Πάγο, σε δήλωση προέβη ο Βασίλης Κεγκέρογλου : «Είμαστε εδώ για να αποτρέψουμε μεθοδεύσεις για συγκάλυψη. Όλα στο φως».

Κατά πληροφορίες, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα ζητήσει από τη Βουλή το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, και ότι άλλο σχετικό για την υπόθεση της Siemens (υποκατασκευαστή του συστήματος, που προμήθευσε η αμερικανική SAIC), προκειμένου να διαπιστώσει εάν είχαν τεθεί υπόψη του Κοινοβουλίου όλα τα στοιχεία.