Το βούλευμα με το οποίο καταλογίζονται ευθύνες σε τρεις υπουργούς της ΝΔ, και σύμφωνα με το οποίο ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο σε ποσό που υπερβαίνει τα 147.000.000 ευρώ, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να αμφισβητήσει την ύπαρξη του, υπάρχει.

«Το βούλευμα υπάρχει και έχω ξεκινήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται», είπε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου στην αντιπροσωπεία βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής με τους οποίους συναντήθηκε.

Η παραδοχή κυρίας Δημητρίου, αφήνει έκθετο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο που δήλωσε την Τρίτη ότι «τέτοιο βούλευμα υπάρχει μόνο στην φαντασία του ΚΙΝΑΛ που το επικαλείται».

Η αντιπροσωπεία του Κινήματος Αλλαγής, αποτελούμενη από τον Β. Κεγκέρογλου, Θ. Παπαθεοδώρου, Γ. Καρρά και Γ. Κουτσούκο, κατέθεσαν στην κυρία Ξένη Δημητρίου αναφορά ζητώντας την παρέμβαση της για να παρασχεθούν οι αναγκαίες εξηγήσεις για την επιλεκτική εξαίρεση όσων διαλαμβάνονται στο επίμαχο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Β. Κεγκέρογλου δήλωσε: «Είμαστε εδώ για να αποτρέψουμε τη συγκάλυψη. Όλα στο φως. Χωρίς επιλεκτικές εξαιρέσεις! Να τελειώνουμε με το παρα-θεσμικό σύστημα που δρα και πλήττει τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία».

Στην αναφορά τους οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, επισημαίνουν: «ευελπιστούμε δε ότι η κατατιθέμενη αναφορά θα υποστηρίξει και διευκολύνει το έργο σας και την υψηλή θεσμική σας αποστολή».

«Εμείς κάναμε το καθήκον μας, περιμένουμε από την κυρία Δημητρίου να κάνει το δικό της αναφέρουν» στο «Βήμα» επιτελικά στελέχη του Κινήματος Αλλαγής.

Το κείμενο της Αναφοράς που κατατέθηκε από την Αντιπροσωπεία της Κ.Ο.

«Ενώπιον της κ. Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου

ΑΝΑΦΟΡΑ

Θέμα: Ποινικές ευθύνες πρώην Υπουργών για ζητήματα διαφθοράς που ζημίωσαν το Δημόσιο.

Αξιότιμη Κυρία Εισαγγελεύ,

1. Με το με αριθμό 1732/23.10.2017 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών παραπέμφθηκαν ενώπιον του αρμοδίου Τριμελούς Εφετείου Αθηνών (για κακουργήματα) οι κατηγορούμενοι για μια σειρά από κακουργήματα με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου, μεταξύ των οποίων, απιστία στην υπηρεσία, ψευδή βεβαίωση, παθητική δωροδοκία, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Αντικείμενο των κατηγοριών ήταν οι τροποποιήσεις των συμβάσεων του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων (C4I) και την έγκριση πρωτοκόλλου παραλαβής, που έγιναν στις 29.03.2007, 29.10.2008 και 16.02.2009.

2. Σύμφωνα με το βούλευμα, που υιοθέτησε πλήρως την εισαγγελική πρόταση (βλ. 2η σελίδα 100ου φύλλου) διαπιστώθηκε ότι οι Υπουργοί της Κυβέρνησης Κ. Καραμανλή, Προκόπης Παυλόπουλος, Βύρων Πολύδωρας και Χρήστος Μαρκογιαννάκης ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο σε ποσό που υπερβαίνει τα 147.000.000 ευρώ (βλ. ιδίως 2η σελίδα 19 φύλλου επ. και 2η σελίδα 125 φύλλου επ.).

Η ζημία αυτή προκλήθηκε διά (βλ. 2η σελίδα 19ου φύλλου – 1η σελίδα 20ου φύλλου):

(α) της υπογραφής της από 29.03.2007 τροποποίησης 5 της Σύμβασης από τον Βύρωνα Πολύδωρα.

(β) της υπογραφής της από 29.10.2008 τροποποίησης 7 της Σύμβασης από τον Προκόπη Παυλόπουλο.

(γ) της από 16.02.2009 απόφασης του Χρήστου Μαρκογιαννάκη για την έγκριση του Πρωτοκόλλου Παραλαβής.

Ειδικότερα, κατά το ίδιο βούλευμα (βλ. 2η σελίδα 21ου φύλλου), οι ως άνω Υπουργοί, με τις ανωτέρω πράξεις τους, που αποτέλεσαν μια ενιαία διαδοχή ενεργειών, ελάττωσαν την περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου -της οποίας η διαχείριση τους ήταν εμπιστευμένη- κατά το ποσό των 147.819.943,14 €, με την επιβαρυντική μάλιστα περίσταση του ιδιαιτέρως μεγάλου ύψους της ζημίας που προκάλεσαν.

3. Σύμφωνα με τις παραδοχές του βουλεύματος (βλ. 1η σελίδα 20ου φύλλου επ.) προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ότι οι εκπρόσωποι της εταιρείας SAIC που υπέγραψαν την 5η και την 7η τροποποίηση της οικείας Σύμβασης, καθώς και ο Μιχαήλ Χριστοφοράκος, Διευθύνων Σύμβουλος της Siemens AΕ, προκάλεσαν στα ως άνω πολιτικά πρόσωπα την απόφαση να εκτελέσουν τις πράξεις αυτές (υπογραφές τροποποιήσεων και πρωτοκόλλου παραλαβής).

4. Ακόμη, σύμφωνα με το βούλευμα (βλ. 1η σελίδα 22ου φύλλου): «την απόφαση να τελέσουν τις ανωτέρω πράξεις απιστίας κατά τα αντικειμενικά τους στοιχεία οι τρεις ανωτέρω Υπουργοί, τους την προκάλεσαν με πειθώ και φορτικότητα και χρησιμοποιώντας την πράξη της δωροδοκίας κρατικών λειτουργών που δεν προσδιορίστηκαν…».

Λαμβάνοντας υπ’ όψη τα ανωτέρω, καθώς και το συνολικό περιεχόμενο του βουλεύματος, έχουν ανακύψει τα ακόλουθα ερωτήματα:

α) Έχει γνωστοποιηθεί η πιο πάνω ποινική διαδικασία στον Υπουργό Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στα αρμόδια όργανα της Βουλής;

β) Εφαρμόσθηκαν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες ως προς τους εμπλεκόμενους Υπουργούς στην υπόθεση;

γ) Έχει κοινοποιηθεί κατά Νόμο η δικογραφία στην αρμόδια διοικητική αρχή για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες; Έχει διαταχθεί το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών των εμπλεκομένων στην υπόθεση προσώπων;

δ) Υπάρχει το ενδεχόμενο ορισμένοι δικαστικοί ή εισαγγελικοί λειτουργοί να μην επιτέλεσαν προσηκόντως το νόμιμο καθήκον τους;

Τα ως άνω κρίσιμα ερωτήματα έχουν ήδη απευθυνθεί στον κατά Νόμο αρμόδιο Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο πλαίσιο της διαδικασίας κοινοβουλευτικού ελέγχου με την υπ’ αριθ. 3546/20.11.2018 Ερώτηση των Βουλευτών Βασίλη Κεγκέρογλου, Γεώργιου-Δημήτριου Καρρά, Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, Εύης Χριστοφιλοπούλου, Ιλχάν Αχμέτ, Γιάννη Κουτσούκου.

Δια της παρούσης δε αναφοράς μας, θέτουμε σε γνώση Σας το ως άνω ιστορικό, δεδομένης δε της σοβαρότητας των διαλαμβανομένων στοιχείων και του περιεχομένου της όλης υποθέσεως, η οποία άπτεται ποινικών ευθυνών πρώην κυβερνητικών στελεχών, Σας ζητούμε να επιληφθείτε αυτής, κατά τον λόγο αρμοδιότητάς Σας, για την παροχή των αναγκαίων απαντήσεων και διευκρινίσεων περί του μέχρι σήμερα χειρισμού της σχετικής δικογραφίας.

Ευελπιστούμε δε ότι η κατατιθέμενη αναφορά θα υποστηρίξει και διευκολύνει το έργο Σας και την υψηλή θεσμική Σας αποστολή.

Οι Αναφέροντες Βουλευτές

Βασίλης Κεγκέρογλου
Γεώργιος-Δημήτριος Καρράς
Θεόδωρος Παπαθεοδώρου
Γιάννης Κουτσούκος