Για τρίτη συνεχόμενη μέρα διαμαρτύρονται στη Γαλλία τα «κίτρινα γιλέκα» για την αύξηση των φόρων επί των καυσίμων και την μείωση της αγοραστικής δύναμης.

Περίπου 20.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε 350 περιοχές, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών Φρεντερίκ ντε Λανουβέλ στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV.

Αν και το πρωί η αστυνομία κατάφερε να απωθήσει τους διαδηλωτές από διάφορα σημεία συγκεντρώσεων όπως διόδια, πρατήρια καυσίμων, εισόδους αυτοκινητοδρόμων ή εμπορικά κέντρα τα «κίτρινα γιλέκα» επανήλθαν στα σημεία αυτά το απόγευμα.

«Μας έδιωξαν την Κυριακή… Επιστρέψαμε, μας κυνήγησαν (τη Δευτέρα), όμως δεν είναι κάτι το σοβαρό, κρατάμε γερά, θα επιστρέψουμε» είπε ένας διαδηλωτής.

Σημειώνεται ότι το Σάββατο είχαν διαδηλώσει 290.00 άνθρωποι σε πάνω από 2.00 σημεία.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 183 άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση και 511 τραυματίστηκαν, οι 17 από αυτούς σοβαρά. Τραγικό γεγονός αποτέλεσε ο θάνατος μιας γυναίκας, που την χτύπησε αυτοκίνητο.

«Διανύω 90 χιλιόμετρα καθημερινά και η σύζυγός μου δεν εργάζεται. Ζούμε από τον μισθό μου. Δαπανώ 150 ευρώ για βενζίνη τον μήνα, δεν το αντέχω» δήλωσε ο Φαμπιέν, μέλος του κινήματος.

Στο στόχαστρο των διαδηλωτών βρέθηκαν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο νότια, νοτιοανατολικά και βόρεια της Γαλλίας, ενώ τους αποκλεισμούς επιβεβαίωσε ο όμιλος Total.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, οι εργοδοτικές οργανώσεις προειδοποιούν για το ενδεχόμενο «του αποκλεισμού της οικονομίας». Την ίδια ώρα, η δεξιά αντιπολίτευση και η αριστερά κάνουν λόγο για άκαμπτη κυβέρνηση σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ, που ενώ δήλωσε πως άκουσε την «οργή» και τον «πόνο» των διαδηλωτών, ωστόσο διαβεβαίωσε ότι δε θα υπάρξει «αλλαγή πλεύσης».

Οι κινητοποιήσεις αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες αφού ήδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορεί κάλεσμα για τον «αποκλεισμό του Παρισιού».

Το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» μέσα από το twitter καλεί τους ενδιαφερομένους να συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες. «Χρειαζόμαστε διοργανωτές για τη συνέχιση του κινήματος, αν σας ενδιαφέρει επικοινωνήστε μαζί μας» όπως αναγράφεται σε ανάρτηση του.

Gilets Jaunes@_Gilets_Jaunes_

Nous avons besoin d’organisateurs pour la poursuite du mouvement, si vous êtes intéressés communiquez nous vos coordonnées !

117 people are talking about this