Αυτή τη φορά οι προκλήσεις των Τούρκων ξεπέρασαν κάθε όριο. Τηλεγράφημα του τουρκικού πρακτορείου ΙΗΑ (το οποίο έχουν αναπαράγει σχεδόν όλα τα τουρκικά ΜΜΕ) αναφέρει ότι «η τουρκική ακτοφυλακή, δεν αφήνει ούτε πουλί να πετάξει στα Ίμια και συνεχίζει αδιάκοπα την 24ωρη παρακολούθηση της περιοχής».

Και σημειώνει προκλητικά: «Την τελευταία λέξη στις βραχονησίδες Ίμια, που αποτελεί το σημείο τριβής ανάμεσα στις δύο χώρες εδώ και 25 χρόνια, την έβαλε η Τουρκία. Οι Έλληνες στρατιώτες που παραβιάζουν εδώ και χρόνια τα τουρκικά χωρικά ύδατα, για μήνες δεν περνούν καν από τα Ίμια».

Το τουρκικό πρακτορείο, επαναλαμβάνοντας συνεχώς τις ίδιες φράσεις και δείχνοντας και φωτογραφίες των Ιμίων χωρίς ίχνος ελληνικής στρατιωτικής παρουσίας δίπλα τους, αναφέρει συγκεκριμένα:

«Συνεχίζει να επικρατεί ησυχία στις βραχονησίδες Ίμια, που είναι 3 μίλια μακριά από τη συνοικία Γκιουμουσλούκ της Αλικαρνασσού. Από όταν εγκαταστάθηκε στρατιωτική βάση στο νησί Τσαβούς, που βρίσκεται σε απόσταση 1,5 μίλι από τις βραχονησίδες Ίμια, οι Έλληνες στρατιώτες δεν μπορούν πλέον να παραβιάζουν τα τουρκικά χωρικά ύδατα. Οι Έλληνες στρατιώτες που παραβίαζαν κάθε μέρα τα τουρκικά χωρικά ύδατα επί 25 συναπτά έτη, τώρα φαίνεται ότι δεν περνούν καν από την περιοχή μετά τη στρατιωτική βάση στο Τσαβούς. Οι Έλληνες στρατιώτες εδώ και περίπου τρεις μήνες δεν περνούν καν από την περιοχή και παρακολουθούν μόνο τις βραχονησίδες Ίμια από την Καλόλιμνο. Γύρω από τις βραχονησίδες Ίμια ένα σκάφος της ακτοφυλακής κάνει επί 24ώρου βάσεως περιπολία και, όπως αναφέρεται, εμποδίζει τους παράνομους μετανάστες».