Την κοινή πρωτοβουλία του ΣΕΒ, των Ελληνικών Χρηματιστηρίων και της Ενωσης Τραπεζών για τη βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης, την ποιότητα και εγκυρότητα των οικονομικών στοιχείων των Ελληνικών επιχειρήσεων και την αποτελεσματικότερη λειτουργία των ελεγκτικών αρχών παρουσίασαν σήμερα εκπρόσωποι των τριών φορέων.

Περιπτώσεις όπως η Folli – Follie, η Aegean Maritime κ.α. έχουν πλήξει την αξιοπιστία των ελληνικών επιχειρήσεων και έχουν δημιουργήσει μια εντεινόμενη αμφισβήτηση για το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας, ο πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών κ. Νίκος Καραμούζης και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ κ. Σωκράτης Λαζαρίδης παρουσίασαν και κατέθεσαν σήμερα στο δημόσιο διάλογο 14 προτάσεις για τη βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης Η προσπάθεια αυτή αφορά τόσο τις ιδιωτικές επιχειρήσεις όσο και τις κρατικές εταιρίες που αναζητούν επενδυτές, τις ελεγκτικές αρχές αλλά και τον ίδιο το νομοθέτη.

Σύμφωνα με τον κ. Φέσσα, «η τήρηση σύγχρονων και αυστηρών κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης αποτελεί καθημερινή πρόκληση για όλους μας. Πρωτίστως αποτελεί στοίχημα για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ελληνικής οικονομίας, το οποίο κερδίζεται με στενή θεσμική συνεργασία, αποτελεσματικούς ελέγχους και αυξημένο αίσθημα ευθύνης.Τώρα είναι η στιγμή να κοιτάξουμε και προς το εσωτερικό των δικών μας επιχειρήσεων. Να κάνουμε ο,τι χρειάζεται ώστε να βελτιώσουμε την ποιότητα και την αξιοπιστία των οικονομικών στοιχείων και της εταιρικής διακυβέρνησης ειδικά των μεγαλύτερων επιχειρήσεων, είτε αυτές είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο είτε όχι».

Όπως έγινε γνωστό, ο ΣΕΒ μαζί με τα Ελληνικά Χρηματιστήρια, την Ένωση Τραπεζών και την Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας του Δημοσίου, δημιουργούν το νέο Εθνικό Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΕΣΕΔ), με αποστολή του την ενίσχυση της κουλτούρας εταιρικής διακυβέρνησης σε εισηγμένες και μη επιχειρήσεις μέσα από στοχευμένες δράσεις εκπαίδευσης αλλά και βελτίωσης του πλαισίου ρύθμισης και αυτορρύθμισης.

Aναλυτικά οι 14 δράσεις – προτάσεις για τις επιχειρήσεις, τις ελεγκτικές αρχές και τον νομοθέτη:

Δράσεις ενίσχυσης της αυτοσυμμόρφωσης

Ανασύσταση του ΕΣΕΔ

Αξιολόγηση του βαθμού εφαρμογής του Ελληνικού Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης από τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Επικαιροποίηση του Ελληνικού Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης με επιμέρους Κώδικες (πχ για μεγάλες ελληνικές εισηγμένες εταιρίες, μικρομεσαίες μη εισηγμένες, state owned κ.α.

Ανεξάρτητα μέλη ΔΣ και ανάπτυξη εργαλείων συγκριτικής αξιολόγησης πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης

Ανάπτυξη προτύπων λειτουργίας των Συμβουλίων και Επιτροπών  Ελέγχου των επιχειρήσεων (σύνταξη οδηγιών και συστάσεων)

Δράσεις ενίσχυσης της ποιότητας & πληρότητας των οικονομικών και μη οικονομικών αποτελεσμάτων & στοιχείων δημοσιότητας

  1. Επιτάχυνση υποχρεώσεων πληροφόρησης οικονομικών στοιχείων εισηγμένων και     μη εισηγμένων επιχειρήσεων εντός 5μήνου από τη λήξη οικονομικού έτους αντί  9μήνου
  2. Δημοσιοποίηση του φορολογικού πιστοποιητικού

Δράσεις αλλαγής της επιχειρηματικής κουλτούρας

  1. Δράσεις εκπαίδευσης των μελών ΔΣ
  2. Εργαστήρια επιμόρφωσης στελεχών διοίκησης, εσωτερικών ελεγκτών και επιτροπών ελέγχου

Δράσεις ενίσχυσης της ικανότητας και αποτελεσματικότητας των εποπτικών & ελεγκτικών αρχών

  1. Ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς & βελτίωση του αριθμού και της ποιότητας των ελέγχων
  2. Επέκταση των δειγματοληπτικών ποιοτικών ελέγχων της (ΕΛΤΕ) στο έργο των Ορκωτών Ελεγκτών

Δράσεις ολοκλήρωσης, βελτίωσης και επικαιροποίησης του θεσμικού πλαισίου

  1. ΚΥΑ για τον προσδιορισμό των κυρώσεων περί μη τήρησης υποχρεώσεων δημοσιότητας στο ΓΕΜΗ και της διαδικασίας επιβολής τους
  2. Εναρμόνιση εταιρικού δικαίου με τη φορολογική νομοθεσία
  3. Ενίσχυση της δημοσιότητας των οικονομικών στοιχείων των μετασχηματισμών