Χωρίς κοινό ανακοινωθέν ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της συνόδου των ηγετών των οικονομιών Ασίας – Ειρηνικού στην Παπούα Νέα Γουινέα, καθώς οι μεγάλες διαφορές μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας για το εμπόριο και τις επενδύσεις κυριάρχησαν στη συνεδρίαση.

«Γνωρίζετε τους δύο γίγαντες στην αίθουσα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Παπούα Νέα Γουινέα Πίτερ Ο’Νιλ σε συνέντευξη Τύπου στο τέλος των εργασιών, ερωτηθείς ποια μέλη της ομάδας Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν.

Όταν ρωτήθηκε για τα βασικά θέματα που δεν επέτρεψαν την επίτευξη συμφωνίας, ο Ο’Νιλ απάντησε: «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου και η μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου», αλλά σημείωσε ότι αυτό είναι έξω από τις αρμοδιότητες της συγκεκριμένης συνόδου. «Η APEC δεν έχει καταστατικό αναφορικά με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, αυτό είναι γεγονός. Αυτά τα ζητήματα μπορούν να τεθούν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου». Πρόσθεσε ότι ως επικεφαλής της χώρας που φιλοξένησε τη σύνοδο θα εκδώσει μια δήλωση του προεδρείου αργότερα σήμερα.

Ο ανταγωνισμός μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας αναφορικά με τον Ειρηνικό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης στην Παπούα Νέα Γουινέα, με τους δυτικούς συμμάχους να εξαπολύουν μια συντονισμένη απάντηση στο πρόγραμμα «Belt and Road» της Κίνας, δεσμευόμενοι να χρηματοδοτήσουν από κοινού πρόγραμμα ηλεκτροδότησης και παροχής σύνδεσης στο διαδίκτυο ύψους 1,7 δισεκ. δολαρίων στην Παπούα Νέα Γουινέα.

Ο αντιπρόεδρος της ΗΠΑ Μάικ Πενς, κατά την αποχώρησή του από το Πορτ Μόρεσμπι, αναφέρθηκε στις διαφορές που έχουν οι ΗΠΑ με την Κίνα, μία ημέρα αφού επέκρινε άμεσα το πρόγραμμα Belt and Road. «Ξεκινούν με εμπορικές πρακτικές, με δασμούς και ποσοστώσεις, αναγκαστική μεταφορά τεχνολογίας, την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας. Αυτό πάει ακόμα πιο πέρα, στην ελεύθερη ναυσιπλοΐα, στις ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε ο Πενς σε δημοσιογράφους που ταξιδεύουν μαζί του.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Παπούα Νέα Γουινέα Ριμπίνγκ Πάτο δήλωσε νωρίτερα στο Reuters ότι το πολυμερές εμπορικό σύστημα ήταν το αγκάθι για την σύνταξη του ανακοινωθέντος.