Περισσότεροι από πέντε χιλιάδες διαδηλωτές εκτιμάται ότι μετείχαν στα μπλόκα των κομμάτων και των οργανώσεων της Αριστεράς που λίγο μετά τις 6 πέρασαν μπροστά από την Αμερικανική Πρεσβεία και κατευθύνθηκαν προς Αμπελόκηπους.

Την ίδια ώρα, λίγα μέτρα πιο πίσω, μπροστά στο Χίλτον έφτανε η κεφαλή του μπλοκ του ΠΑΜΕ στο οποίο εκτιμάται ότι συμμετέχουν περισσότεροι από 7000 διαδηλωτές.

Διαδηλωτές έκαψαν την αμερικανική σημαία έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, όπου υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ. Προς το παρόν πάντως, τα πνεύματα είναι ήρεμα χωρίς να εντοπίζονται ιδιαίτερα προβλήματα

.

Ανάμεσα στα μπλοκ των δύο πολιτικών χώρων, διαδήλωσαν γύρω στα 600 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πορεία που ολοκληρώνεται σε λίγο εξελίχθηκε ειρηνικά.  Ξεκίνησε στις 3 το μεσημέρι και στην κεφαλή της βρέθηκε όπως κάθε χρόνο η αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου την οποία κρατούσαν μέλη της ΠΑΣΠ.

Μόλις έφτασαν στην αμερικάνικη πρεσβεία οι πρώτοι διαδηλωτές, έψαλαν τον εθνικό ύμνο, ύψωσαν τα χέρια τους πάνω από τη σημαία, τη δίπλωσαν και διαλύθηκαν.

Λίγο πριν τις πέντε το απόγευμα η κεφαλή της πορείας είχε φτάσεις έξω από την αμερικανική πρεσβεία ενώ την ίδια ώρα από την πλατεία Κλαυθμώνος ξεκινούσες πολιτικές οργανώσεις και κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Λίγο μετά της πέντε τα μέλη του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ ανέβαιναν την οδό Πανεπιστημίου κατευθυνόμενα προς το Σύνταγμα και από εκεί στην Αμερικανική πρεσβεία.

Φοιτητές, εργαζόμενοι και εκπρόσωποι φορέων φώναξαν συνθήματα τιμώντας τη μνήμη όσων αγωνίστηκαν πριν από 45 χρόνια για να πέσει η Χούντα. «Αδέλφια ζείτε, εσείς μας οδηγείτε», «Ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία» είναι μερικά από τα συνθήματα που φωνάζουν οι διαδηλωτές.

Τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ είναι δρακόντεια προκειμένου να μπορέσουν να περιορίσουν όσους ταραξίες παρεισφρήσουν στην πορεία και επιχειρήσουν να προκαλέσουν επεισόδια.

Δρακόντεια μέτρα Ασφαλείας

Περίπου 5.000 αστυνομικοί έχουν ακροβολιστεί στο κέντρο της Αθήνας ενώ ενδεικτικό των αυξημένων μέτρων που έχει η λάβει η Αστυνομία, είναι ότι θα πετούν συνεχώς πάνω από το κέντρο drones και ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ για να δίνουν εικόνα σε όλα τα σημεία της πόλης για την εξέλιξη της πορείας.

Την ίδια ώρα, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επεκτάθηκαν σε κεντρικές λεωφόρους. Τροποποιήσεις υπάρχουν και σε δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ.

Κλειστός είναι από τις 3μμ ο σταθμός του Μετρό «Μέγαρο Μουσικής», ενώ στις 4.30μμ έκλεισαν «Ευαγγελισμός» και «Σύνταγμα».

Από το πρωί οι πόρτες του ιδρύματος ήταν ανοικτές για τον κόσμο, για να αποτίσει φόρο τιμής, αφήνοντας ένα λουλούδι ή ένα στεφάνι.