Τα χαρακτηριστικά του υποψηφίου έχουν καθοριστεί.  Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη γίνει συζητήσεις με  τρία πρόσωπα. Και τα τρία είναι στελέχη της νέας γενιάς του κόμματος.  Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, μετά από μια μακρά περίοδο εσωτερικής συζήτησης, είναι πλέον θέμα χρόνου η ανακοίνωση του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ στο δήμο της Αθήνας.

Τις τελευταίες μέρες ακούγεται έντονα το όνομα του Νάσου Ηλιόπουλου.  Ο υφυπουργός εργασίας έχει όλα τα χαρακτηριστικά της υποψηφιότητας που θέλει να παρουσιάσει το κυβερνών κόμμα στη μάχη της Αθήνας.  Είναι γέννημα-θρέμμα της πόλης, γνωρίζει τα θέματα της, συνδέεται με τα κινήματα για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών της Αθήνας. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κύριος Ηλιόπουλος μάλλον αποτελεί μια «χρυσή εφεδρεία».  Αν και χαρακτηρίζεται μια «εξαιρετική υποψηφιότητα» δεν του έχει γίνει πρόταση. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι αν το κόμμα του ζητήσει να είναι υποψήφιος θα είναι. Ωστόσο, όπως τονίζεται από το Μέγαρο Μαξίμου, ο προσανατολισμός είναι να υπάρξει γυναικεία υποψηφιότητα.

Σε κάθε περίπτωση ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ θα προέρχεται από τη νέα γενιά του κόμματος. Δεν θα είναι ιδεολογικά αποχρωματισμένος, θα εκπέμπει, όπως και το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, άρωμα «αριστερό και κινηματικό». Είναι ενδεικτική η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση. (aftodioikisi.gr). «Θα προχωρήσουμε στην συγκρότηση ενός ψηφοδελτίου ισχυρού, το οποίο θα εκφράζει ακριβώς, τα χαρακτηριστικά του χώρου μας με ανθρώπους που προέρχονται από το χώρο της Αριστεράς».

Η επιλογή, λοιπόν, είναι να υπάρξει μια υποψηφιότητα με χαρακτηριστικά ανάλογα με αυτά του Αλέξη Τσίπρα το 2006 και του Γαβριήλ Σακελλαρίδη το 2010. Μια υποψηφιότητα που θα «χτιστεί από την αρχή» και η οποία θα είναι προσωπική επιλογή του κ. Τσίπρα.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι αν μια υποψηφιότητα στελέχους που δεν είναι ευρέως γνωστό, μπορεί να συσπειρώσει τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα. Η προίκα του 20% του Γαβριήλ Σακελλαρίδη δεν είναι δεδομένη. Το 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ κάλπαζε προς την εξουσία, τώρα βρίσκεται σε φάση υποχώρησης.

Αυτός είναι και ένας βασικός προβληματισμός που υπάρχει στα στελέχη της νέας γενιάς που καλούνται να ηγηθούν του δημοτικού συνδυασμού του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σε όσους παρακολουθούν τη μάχη της Αθήνας: η συσπείρωση που θα υπάρξει γύρω από αυτήν την υποψηφιότητα  προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν δυσάρεστες ακροδεξιές εκπλήξεις