Αυτή η ένταση που επικράτησε την Παρασκευή το πρωί στο Πολυτεχνείο, όπου μετέβη αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ για να καταθέσει στεφάνι και προπηλακίστηκε, θυμίζει σε πολλούς τις εντάσεις που σημειώνονταν στο παρελθόν (σε προ κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ περιόδους) σε παρόμοιες εκδηλώσεις, όπου έφταναν μάλιστα να ματαιώσουν και στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη και να προπηλακίσουν και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (που ήταν ο Κάρολος Παπούλιας). Μόνο που τις εντάσεις αυτές τις δημιουργούσαν, όπως αποδείχθηκε, οπαδοί (και στελέχη) του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή πρωταγωνιστούσαν σ’ αυτές σημερινοί υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς και σύμβουλοι του Πρωθυπουργού. Με δυο λόγια, όσο καταδικαστέα ήταν τα χθεσινά επεισόδια στο Πολυτεχνείο, τόσο καταδικαστέοι ήταν και οι προπηλακισμοί εναντίον πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά τα οποία έκαναν σε άλλους τώρα τα γεύονται.
nnn
Για την ιστορία, θυμίζω ότι ανάμεσα σε όσους δέχτηκαν επίθεση την Παρασκευή στο Πολυτεχνείο ήταν ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου (φωτογραφία), καθώς και ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Φίλης, ο Παναγιώτης Ρήγας, ο Θοδωρής Δρίτσας (ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής) και ο Νίκος Τόσκας. Δεν τους άφησαν τελικά να καταθέσουν στεφάνι. Χωρίς προβλήματα, ωστόσο, κατέθεσαν στεφάνι αντιπροσωπείες του Κινήματος Αλλαγής και του ΚΚΕ. Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, αναφερόμενος στον προπηλακισμό μελών του ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Οι κλειστές πόρτες δείχνουν κλειστά αφτιά και κλειστούς ορίζοντες».
nnn
Εκείνο που κάνει εντύπωση από τους προπηλακισμούς των συριζαίων ήταν η απουσία της Αστυνομίας. Και τούτο γιατί υποτίθεται ότι έχουν διατεθεί περί τους 5.000 αστυνομικούς (μαζί με drones και ελικόπτερο) για την περιφρούρηση των εκδηλώσεων και της πορείας του Σαββάτου προς την αμερικανική πρεσβεία. Εάν κάποιος παρατηρήσει με προσοχή τα τηλεοπτικά πλάνα από την παρουσία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην είσοδο του Πολυτεχνείου και τον προπηλακισμό που υπέστησαν, θα διαπιστώσει ότι οι αστυνομικοί (τουλάχιστον αυτοί με στολή) απουσίαζαν. Βεβαίως τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν να πάνε πολύ πρωί στο Πολυτεχνείο, προφανώς για να αποφύγουν τις κακοτοπιές. Λανθασμένη σκέψη όμως έκαναν.
«Κύπρον, ου μ’ εθέσπισεν…»
Δεν ξέρω εάν το έχετε προσέξει, αλλά οι επισκέψεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στην Κύπρο τελευταίως αυξάνονται και πληθύνονται. Θυμίζουν (οι επισκέψεις) τους στίχους του Σεφέρη «Κύπρον, ου μ’ εθέσπισεν οικείν Απόλλων», που σημαίνει «στην Κύπρο όπου μ’ έταξε να κατοικώ ο Απόλλων».
nnn
Ποτέ άλλοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έκανε τόσο πολλές επισκέψεις στην Κύπρο. Αρχισε με επίσημη επίσκεψη, την πρώτη παραδοσιακά που έκανε στο εξωτερικό ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνεχίστηκε με ομιλίες σε εκδηλώσεις και τώρα τελευταίως και σε μνημόσυνα. Η πρώτη του επίσημη επίσκεψη ήταν στις 30 Μαΐου του 2015, στις 30 Νοεμβρίου 2015 ξαναπήγε στην Κύπρο προσκεκλημένος του Ανωτάτου Δικαστηρίου και μίλησε για τη συμβολή της διοικητικής Δικαιοσύνης στην εμπέδωση του κράτους δικαίου. Από τότε επισκέφθηκε και άλλες φορές την Κύπρο, για το μνημόσυνο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου (19 Ιανουαρίου 2017), για την κοινή συνεδρίαση του Ελληνικού και Κυπριακού Κοινοβουλίου με θέμα «Προεδρική Δημοκρατία Vs Προεδρευόμενης», την Κυριακή θα παραστεί στο μνημόσυνο του ήρωα του απελευθερωτικού αγώνα της Κύπρου Κυριάκου Μάτση και σ’ έναν μήνα (τον Δεκέμβριο) θα είναι και πάλι στην Κύπρο για το μνημόσυνο του Τάσσου Παπαδόπουλου. Να σημειώσω και τις παρουσίες του (προτού εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας) σε πανεπιστήμια της Κύπρου.
Ενα βράδυ (ανεπίσημο) στο Προεδρικό
Το τι συμβαίνει κάθε φορά που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος παραθέτει επίσημο δείπνο προς τιμήν ενός ηγέτη, έχει περιγραφεί πολλές φορές απ’ αυτή τη στήλη. Τι συμβαίνει όμως σε ανεπίσημα δείπνα που παραθέτει ο κ. Παυλόπουλος σε πρώην ηγέτες; Οπως για παράδειγμα στον Φρανσουά Ολάντ, που ήταν προσκεκλημένος του; Πρώτον, τα δείπνα δεν γίνονται στη μεγάλη αίθουσα δεξιώσεων (ή διαπιστευτηρίων ή ορκωμοσίας των κυβερνήσεων, πείτε την όπως θέλετε), αλλά στον δεύτερο όροφο, σε ένα μικρό δωμάτιο όπου υπάρχει και ένα πανέμορφο πιάνο με ουρά. Οι προσκεκλημένοι μετρώνται στα δάκτυλα των χεριών (περίπου δέκα μαζί με τον Πρόεδρο). Ούτε κατά διάνοια  υπάρχουν στα ανεπίσημα το Λύκειο των Ελληνίδων, η Προεδρική Φρουρά, η ανάκρουση εθνικών ύμνων και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Το μενού όμως παραμένει το ίδιο πλούσιο…
Λαβράκι και μοσχαράκι στον Ολάντ
Για παράδειγμα, στον γάλλο πρώην πρόεδρο προσφέρθηκε (μαγειρευμένο από τον σεφ του Προεδρικού Στέφανο) λαβράκι με βραστά λαχανικά ως πρώτο πιάτο, μοσχάρι μ’ ένα σωρό γαλλικές σάλτσες ως κύριο πιάτο, φρούτα, γλυκό (crème brûlée) και καφές. Στο δείπνο παρέστη και ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Ολάντ, Μισέλ Σαπέν, ο πρεσβευτής της Γαλλίας στην Αθήνα (πρώην σύμβουλος του Ολάντ και μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας) Κριστόφ Σαντεπί, ο πρώην υπουργός επί κυβερνήσεως Γ. Παπανδρέου, Χάρης Παμπούκης, ο εφοπλιστής Λασκαρίδης, ο πρώην υπουργός της ΝΔ Θ. Φορτσάκης και άλλοι. Κύριο θέμα της συζήτησης ήταν πώς σώθηκε η Ελλάδα (στο πάρα πέντε) από το
Grexit… Ο Ολανδρέου και ο Λαζόπουλος
Εδώ θέλω να υπενθυμίσω δύο πράγματα: Πρώτον, το περίεργο e-mail που έστειλε η γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2018, με το οποίο έδινε οδηγίες στους γάλλους  υπηκόους που ζουν στην Ελλάδα τι να πράξουν σε περίοδο κρίσης, χωρίς να διευκρινίζει τι είδους κρίση θα ήταν αυτή. Κρίση οικονομική, με τα ελληνοτουρκικά, με τους σεισμούς… ποιος ξέρει άραγε; Και δεύτερον, όταν ο Αλέξης Τσίπρας ως Πρωθυπουργός σταμάτησε ξαφνικά να αποκαλεί τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας… Ολανδρέου και τον προσκάλεσε επισήμως ως Φρανσουά Ολάντ στην Ελλάδα. Τον πήγε μάλιστα και ένα βροχερό βράδυ (εκτός πρωτοκόλλου) στο Γκάζι, στο «Gazarte», και του έφερε ως συνομιλητή τον Λάκη Λαζόπουλο (μαζί με τον κ. Μπαλτά).
Ο μέγιστος καταναγκασμός στη δημοκρατία
Βρήκα πολιτικά ενδιαφέρουσα την ομιλία του βουλευτή Ηλείας της ΝΔ Κώστα Τζαβάρα στην άρνηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Μπαξεβανάκη (πρώην υφυπουργός Παιδείας) και σας τη μεταφέρω για να δείτε ότι ο κοινοβουλευτικός λόγος και επί των ημερών μας δεν είναι τόσο ξύλινος:
nnn
«Εγώ, λοιπόν, πιστεύω ότι όποιος αρνείται τον διάλογο αρνείται και τη δημοκρατία. Γιατί η δημοκρατία είναι πρωτίστως υπόθεση εντίμου και ειλικρινούς διαλόγου μεταξύ αντιμαχόμενων ατόμων ή ομάδων πολιτών που έχουν διαφορετικές απόψεις. Ο μέγιστος καταναγκασμός στη δημοκρατία προέρχεται από το βέλτιστο επιχείρημα. Οσο για σένα, φαίνεται ότι στα κομματικά σχολεία της Αριστεράς που έχεις φοιτήσει (κομμουνιστικής, ανανεωτικής, νεοσταλινικής ή λαϊκιστικής) δεν διδάχτηκες ότι η πεμπτουσία της δημοκρατίας είναι ο ανοιχτός, δημόσιος και απροϋπόθετος διάλογος, αλλά έμαθες ότι αξία έχει μόνο η μέχρις αυτοεξευτελισμού υπεράσπιση της κομματικής γραμμής».