Ο γενικός εισαγγελέας της Σαουδικής Αραβίας θα ζητήσει την ποινή του θανάτου για πέντε από τους 11 κατηγορούμενους  για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι εις βάρος των οποίων απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε μια υπόθεση η οποία έχει κλονίσει τις σχέσεις του Ριάντ με βασικούς δυτικούς συμμάχους του, ανακοίνωσε την Πέμπτη η εισαγγελία.

Ο ίδιος είπε ότι ο αρθρογράφος της Washington Post και σφοδρός επικριτής της ηγεσίας του βασιλείου δολοφονήθηκε έπειτα από την αποτυχία των «διαπραγματεύσεων» για την επιστροφή του στο Ριάντ και ότι το πρόσωπο εκείνο που διέταξε τη δολοφονία του ήταν ο επικεφαλής της ομάδας των διαπραγματευτών, ο οποίος είχε σταλεί στην Τουρκία για τον επαναπατρισμό του δημοσιογράφου.

Ο αναπληρωτής εισαγγελέας και εκπρόσωπος της εισαγγελίας Σααλάν αλ-Σααλάν είπε στους δημοσιογράφους ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου έπειτα από πάλη με μια μοιραία δόση ναρκωτικού που του χορηγήθηκε σε ενέσιμη μορφή και το πτώμα του διαμελίστηκε και μεταφέρθηκε εκτός του κτιρίου. Ο αναπληρωτής εισαγγελέας επανέλαβε ότι είναι άγνωστο πού βρίσκονται τα μέλη από τη διαμελισμένη σορό του Κασόγκι.

«Ο γενικός εισαγγελέας ζήτησε τη θανατική ποινή για πέντε πρόσωπα εις βάρος των οποίων έχουν απαγγελθεί κατηγορίες ότι διέταξαν και διέπραξαν το έγκλημα και τις αρμόζουσες ποινές για τα υπόλοιπα πρόσωπα», είπε χωρίς να κατονομάσει αυτούς τους πέντε.

Σύμφωνα με τον αλ-Σααλάν, κατηγορίες απαγγέλθηκαν εις βάρος 11 από 21 υπόπτους και θα παραπεμφθούν στο δικαστήριο, ενώ η έρευνα για τους υπόλοιπους υπόπτους θα συνεχιστεί για να διακριβωθεί ο ρόλος τους στο έγκλημα.

Ταξιδιωτική απαγόρευση έχει επιβληθεί σε έναν ανώτερο σύμβουλο του πρίγκιπα διαδόχου, στον Σαούντ αλ-Καχτάνι, ενώ οι ερευνητές συνεχίζουν να αναζητούν απαντήσεις για τον ρόλο του στην υπόθεση, πρόσθεσε ο αλ-Σααλάν. Ο Καχτάνι είχε συναντηθεί με την ομάδα που είχε σταλεί στην Κωνσταντινούπολη για να επαναπατρίσει τον Κασόγκι προτού αυτή αναχωρήσει για την Τουρκία, προκειμένου να την ενημερώσει για τις δραστηριότητες του Κασόγκι. Ο Καχτάνι έχει ήδη αποπεμφθεί από τις υπηρεσίες του πρίγκιπα διαδόχου.

Πάντως, ο γενικός εισαγγελέας της Σαουδικής Αραβίας απάλλαξε σήμερα από κάθε ευθύνη σε σχέση με την υπόθεση τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και ο αναπληρωτής εισαγγελέας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, είπε ότι ο «MBS», όπως είναι γνωστός ο μπιν Σαλμάν, δεν είχε γνώση της υπόθεσης.

Ο Αχμέντ Αλ Ασίρι, ο αναπληρωτής διευθυντής της υπηρεσίας πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας, διέταξε να επιστραφεί ο Κασόγκι εκούσια ή με τη χρήση βίας, είπε ο αναπληρωτής εισαγγελέα.

Παράλληλα, η σαουδαραβική εισαγγελία ζήτησε σήμερα από την Τουρκία να υπογράψει μια «ειδική» συμφωνία συνεργασίας που αφορά τις έρευνες για την δολοφονία του Κασόγκι.

Στόχος αυτής θα είναι να παραδοθούν στην Τουρκία τα συμπεράσματα της σαουδαραβικής έρευνας και να εξαχθούν από αυτήν «τα αποδεικτικά στοιχεία και οι σχετικές πληροφορίες που έχει στην κατοχή της. Η εισαγγελία δήλωσε ότι «αναμένει μια απάντηση».

Η Τουρκία διά στόματος του ΥΠΕΞ της Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε πριν από λίγο ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η εισαγγελία του Ριάντ είναι «θετικά αλλά ανεπαρκή».