Άσυλο στην Ουγγαρία ζήτησε ο πρώην πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, όπως επιβεβαίωσε η κυβέρνηση της Βουδαπέστης, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι οι ουγγρικές αρχές θα τηρήσουν τη νομοθεσία.

Ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης, σε επίσημη ανακοίνωσή του, γνωστοποίησε ότι ο Σκοπιανός πολιτικός έχει ήδη υποβάλλει αίτημα παροχής ασύλου.

Διαβεβαίωσε, στη συνέχεια, ότι η Βουδαπέστη δεν έχει καμία σχέση με τη διαφυγή του Γκρούεφσκι από την ΠΓΔΜ, στην οποία καταζητείται προκειμένου να εκτελεστεί η εντολή φυλάκισης, δύο ετών.

Πάντως, αρνήθηκε να καταστήσει γνωστό πώς κατάφερε να φθάσει στην Υπηρεσία Ασύλου και Μετανάστευσης, στη Βουδαπέστη, όπου υπέβαλε τα απαιτούμενα έγγραφα και υποβλήθηκε σε ακρόαση.

Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι μέχρι στιγμής η ουγγρική δικαιοσύνη δεν έχει λάβει επίσημο αίτημα από τα Σκόπια για την έκδοση του Γκρουέφσκι, επισημαίνοντας τέλος, ότι η Ουγγαρία θα δράσει στο πλαίσιο του νόμου, εφόσον αυτό συμβεί.

Υπενθυμίζεται πως ο 48χρονος πρώην πρωθυπουργός της γείτονος γνωστοποίησε πως διέφυγε στην Ουγγαρία και ζήτησε «πολιτικό άσυλο».

Προσπαθώντας να δικαιολογήσει την απόφαση αυτή, το πρωθυπουργικό γραφείο του Ορμπάν ανέφερε πως «με δεδομένο ότι διετέλεσε πρωθυπουργός αυτής της χώρας επί δέκα χρόνια, για λόγους ασφαλείας, οι ουγγρικές αρχές επέτρεψαν στον κύριο Γκρουέφσκι να υποβάλει αίτημα ασύλου και να ακουστεί».