Εγκαινιάστηκε η νέα έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, με τίτλο «Πολεμώντας για την Ειρήνη: Ελλάδα – Ιταλία – Ισπανία στη δεκαετία του ‘80». Ο εκθεσιακός χώρος φιλοξενεί ποικίλα τεκμήρια για το αντιπολεμικό κίνημα της δεκαετίας του ’80, στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία, «αποτυπώνοντας τη δυναμική του, καθώς και τη διαλεκτική σχέση του με άλλα κινήματα της εποχής».

Μεταξύ αυτών αφίσες, φωτογραφίες, εκδόσεις, δημοσιεύματα κ.ά. που προέρχονται από δημόσια και ιδιωτικά αρχεία, ελληνικά και ξένα, και αναδεικνύουν «τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της διαμαρτυρίας για την Ειρήνη στη Νότια Ευρώπη, τεκμηριώνοντας τη σημασία της συγκριτικής ανάγνωσης του αντιπολεμικού κινήματος και παρουσιάζοντας την επίδρασή του στις κοινωνίες, την πολιτική και τον πολιτισμό».

Στα εγκαίνια της έκθεσης ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης αναφέρθηκε στη μετάβαση από τις διαμαρτυρίες υπέρ της ειρήνης στο δυναμικό αντιπολεμικό κίνημα που χρονολογείται ήδη από τη δεκαετία του ’60 και κορυφώνεται στη δεκαετία του ’80. Και υπογράμμισε ότι «στο καινούριο διεθνές περιβάλλον, το οποίο συνθέτουν και οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, άμεση απόρροια των πολέμων, έχει επιτακτική σημασία να συζητήσουμε και να στρατευθούμε, με νέους όρους, στην υπόθεση της ειρήνης». «Η έκθεση, μέσα από την καλλιέργεια της ιστορικής μνήμης, θέλει, με τον τρόπο της να αποτελέσει ένα διάβημα, αξιακά και πολιτικά, στην κατεύθυνση αυτή», είπε.

Η Ειρήνη Καραμούζη, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Sheffield και επιστημονική σύμβουλος της έκθεσης, τόνισε πως στόχος ήταν η χαρτογράφηση του εξαιρετικά σημαντικού φαινομένου του αντιπολεμικού κινήματος, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, όπου δεν είχε μελετηθεί και η ένταξή του στη δημόσια συζήτηση, γύρω από την σύγχρονη ελληνική ιστορία, ενώ ο Τ. Σακελλαρόπουλος, Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής, αναφέρθηκε στην σημαντική δουλειά όσων εργάστηκαν για την πραγματοποίηση της έκθεσης και σημείωσε πως η έκθεση μέσα από τον πλούτο της, έχει παιδευτικό ρόλο, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά, αφού φέρνοντας τη σε επαφή με την πολιτική συνθήκη της εποχής -την σύγκρουση των δύο υπερδυνάμεων- καταφέρνει να αναδείξει πόσο πολιτικό είναι το αίτημα για Ειρήνη.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Μαρτίου 2019 και υπάρχει η δυνατότητα ξενάγησης σε ομάδες επισκεπτών. Ο εκθεσιακός χώρος του Ιδρύματος της Βουλής είναι: Βασ. Σοφίας 11 (είσοδος από οδό Σέκερη) και οι ώρες λειτουργίας: καθημερινά 09.00 – 16.00, Πέμπτη και Παρασκευή 09.00 – 20.00, Σάββατο και Κυριακή 10.00 – 15.00. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.