«Πράσινο φως» για να συνταχθεί ο προϋπολογισμός του 2019 χωρίς την περικοπή των συντάξεων φαίνεται ότι εξασφάλισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης στη σημερινή συνεδρίαση του Euroworking Group στις Βρυξέλλες.

Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές από την έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η συζήτηση στο EWG έληξε πριν από λίγο, χωρίς να υπάρξουν ενστάσεις στο αίτημα της ελληνικής πλευράς και στην εισήγηση των θεσμών που ακολούθησε προκειμένου να συνταχθεί ο προϋπολογισμός χωρίς περικοπές συντάξεις δεδομένου ότι είχε εξασφαλιστεί η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% κατά το 2019.

Η εισήγηση της Επιτροπής ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να πετύχει τον δημοσιονομικό της στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ακόμα και χωρίς την περικοπή των συντάξεων δεν βρήκε κάποια αντίρρηση από τους εκπροσώπους των κρατών μελών.

Για την πρόταση αυτή θα ενημερωθεί το Eurogroup της Δευτέρας το οποίο θα δώσει και την τελική έγκριση στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για το «τυπωθεί το» του προυπολογισμού.

Τις πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαίωνε, μέχρι στιγμής, η ελληνική πλευρά από την Αθήνα δεδομένου ότι η συνεδρίαση του EWG δεν είχε ολοκληρωθεί.

Ειδικό βάρος στην τελική απόφαση είχε οπωσδήποτε η πορεία του προϋπολογισμού. Όπως δείχνουν οι αριθμοί, τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού Οκτωβρίου 2018 που δόθηκαν στη δημοσιότητα μία μέρα πριν τη διεξαγωγή του Euroworking Group, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε σε 6,460 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3.584 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 5.330 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2017. Αρα η Ελλάδα υπερκαλύπτει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για τρίτη συνεχή χρονιά.