Σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για το Brexit φαίνεται κατέληξαν Λονδίνο και Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Downing Street Βρετανοί και Ευρωπαίοι συμφώνησαν σε κείμενο που περιλαμβάνει λύση και για το μεγάλο αγκάθι των συνομιλιών, που δεν είναι άλλο από το ζήτημα των συνόρων της Ιρλανδίας με τη Βόρεια Ιρλανδία και κατά συνέπεια το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σήμερα Tετάρτη  στις 16:00 το απόγευμα, θα συνεδριάσει εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο υπό την πρωθυπουργό, όπου θα φανεί εάν η Τερέζα Μέι μπορεί να περάσει τον πρώτο σκόπελο για την έγκριση της συμφωνίας. Η κ. Μέι ελπίζει πως θα πείσει έως και εννέα ευρωσκεπτικιστές υπουργούς να δεχτούν το κείμενο.

Την ίδια ώρα είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσουν οι εκπρόσωποι των 27 χωρών-μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αναμένεται να ανακοινώσει ότι το Λονδίνο θα εφαρμόσει πολλά από τα μέρη του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση άτακτου Brexit την 1η Δεκεμβρίου, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους όρους αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ, ανέφεραν οι Financial Times.

«Το υπουργικό συμβούλιο θα πρέπει να αποφασίσει εντός των επόμενων λίγων εβδομάδων ότι η μη συμφωνία θα είναι το βασικό σενάριο σχεδιασµού για την έξοδο», σύμφωνα με πηγή που επικαλείται η εφημερίδα. «Η 1η Δεκεμβρίου συζητιέται ως η ημερομηνία κλειδί για αυτό».

Βρετανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο σχεδιασμός για μια «μη συμφωνία» θα πρέπει να συνεχιστεί ακόμη και αν μια συμφωνία αποχώρησης υπογραφεί με τους ηγέτες της ΕΕ τον Νοέμβριο, συμπλήρωσε η εφημερίδα.