Το σχέδιο αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο οποίο κατέληξαν Λονδίνο και Βρυξέλλες, ενέκρινε η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, έπειτα από μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου διάρκεια πέντε ωρών.

Η συμφωνία θα βασίζεται στο υπάρχον σύστημα πρόσβασης στην χρηματαγορά της ΕΕ γνωστή ως «ισοδυναμία», μια αποδυναμωμένη σχέση που αξιωματούχοι των Βρυξελλών τόνιζαν από την αρχή ότι είναι ο καλύτερος διακανονισμός που η Βρετανία μπορεί να αναμένει.

Διαβάστε ολόκληρο το προσχέδιο συμφωνίας μεταξύ ΕΕ – Ηνωμένου Βασιλείου εδώ

Μια τέτοια συμφωνία θα δίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο ένα παρόμοιο επίπεδο πρόσβασης στην ΕΕ όπως αυτή έχουν μεγάλες αμερικανικές και γιαπωνέζικες εταιρείες, συνδέοντας την παράλληλα με πολλούς κανόνες του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τα χρόνια που ακολουθούν.

«Δεσμεύσεις στη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας, της ακεραιότητας της αγοράς, την προστασία επενδυτών και στον θεµιτό ανταγωνισµό, και παράλληλα σεβασμός στα κανονιστικά συστήµατα των μερών, την αυτονομία της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και τη δυνατότητά τους να λαμβάνουν αποφάσεις ισοδυναµίας όσον αφορά το δικό τους συμφέρον», υπογραμμίζε το κείμενο του σχεδίου συμφωνίας, 585 σελίδων, που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Επιπρόσθετα, Λονδίνο και Βρυξέλλες κατέληξαν σε μια λύση για την αποτροπή σκληρών συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας.

Με βάση το κείμενο της συμφωνίας, κάθε τέτοια συμφωνία περιφρούρησης, που θα δει τη Βρετανία και την ΕΕ να εγκαθιδρύουν ένα ενιαίο τελωνειακό έδαφος, θα είναι προσωρινή και οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν να πετύχουν μια συμφωνία για τις μελλοντικές του σχέσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 για να εξασφαλίσουν ότι μια περιφρούρηση δεν θα είναι απαραίτητη.

Μέι: Η συμφωνία ανταποκρίνεται στο δημοψήφισμα

Μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου, η πρωθυπουργός της Βρετανίας είπε ότι «το σχέδιο συμφωνίας είναι το καλύτερο δυνατό που θα μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε», σημειώνοντας πως η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει τη συμφωνία και πως πρόκειται για ένα αποφασιστικό βήμα που βοηθά τη χώρα να συνεχίσει όντας προς το εθνικό συμφέρον της.

«Η συμφωνία ανταποκρίνεται με επιτυχία στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit» συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας ότι αυτή θα είναι μια απόφαση που θα τεθεί υπό εξαντλητικό έλεγχο.

«Αυτό είναι σταθερά προς το δημόσιο συμφέρον και είναι μία συμφωνία που εκπληρώνει την υπόσχεση του δημοψηφίσματος. Η απόφαση προστατεύει τις θέσεις εργασίας και την Ένωση. Είναι μία απόφαση που θα εξεταστεί εξονυχιστικά αλλά η απόφαση ήταν να οικοδομήσουμε ένα μέλλον για την χώρα μας ή να επιστρέψουμε στο σημείο μηδέν για την υπόσχεση του δημοψηφίσματος», ανέφερε χαρακτηριστικά η Τερέζα Μέι.

Για το προσχέδιο της συμφωνίας η βρετανίδα πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει την Πέμπτη το βρετανικό κοινοβούλιο, όπως ζήτησε σύσσωμη η βρετανική αντιπολίτευση.

Μπαρνιέ: Βρήκαμε μαζί μια λύση

«Αυτή η συμφωνία είναι ένα αποφασιστικό, κρίσιμο βήμα για την κατάληξη αυτών των διαπραγματεύσεων» δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ.

Σημείωσε ότι ο δρόμος για τη διασφάλιση μιας ήπιας εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ, εξακολουθεί να είναι μακρύς και δυνητικά δύσκολος.

Ανέφερε ότι βρέθηκε μια λύση μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας για την αποφυγή «σκληρών συνόρων» μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας

«Βρήκαμε μαζί μια λύση», είπε ο Μπαρνιέ στους δημοσιογράφους.

Σε ερώτηση αν είναι εφικτές περαιτέρω διαπραγματεύσεις σε περίπτωση που το βρετανικό κοινοβούλιο απορρίψει τη συμφωνία αυτή, ο ίδιος είπε ότι όλοι και στις δύο πλευρές πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.