• Αναζήτηση

ΗΠΑ: Οι S-400 αποτελούν απειλή για τα αμερικανικά F-35

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία λόγω της αγοράς των ρωσικών πυραύλων

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να προχωρήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία λόγω της αγοράς των S-400 από τη Ρωσία.

Όπως ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu, οι ΗΠΑ δεν θα μείνουν απαθείς έναντι της αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας και έκανε μνεία του νόμου που δίνει την δυνατότητα στο αμερικανικό Κογκρέσο σε μια σειρά περιπτώσεων να επιβάλει κυρώσεις όταν αποκτώνται τεχνολογίες από την Ρωσία.

«Δεν μπορώ να πως επακριβώς, αν θα επιβληθούν κυρώσεις στην Άγκυρα εξαιτίας του συμβολαίου για τους S-400, ωστόσο ένα τέτοιο ενδεχόμενο υπάρχει. Η αμερικανική κυβέρνηση δεν είναι αισιόδοξη όσον αφορά το θέμα αυτό» επεσήμανε η πηγή.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Τουρκία είναι κυρίαρχο κράτος και έχει το δικαίωμα να λαμβάνει αποφάσεις για την αγορά ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων, αλλά από την άποψη της ένταξης τους στο σύστημα του ΝΑΤΟ τα ρωσικά συστήματα είναι «προβληματικά».

«Στις περιοχές στις οποίες θα πραγματοποιούν πτήσεις τα αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35, η παρουσία των συστημάτων S-400 συνιστά απειλή. Οι συνομιλίες μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας στο ζήτημα αυτό συνεχίζονται» δήλωσε η πηγή, η οποία επεσήμανε παράλληλα της ύπαρξη «θετικών τάσεων» στις συνομιλίες Τουρκίας και ΗΠΑ για την αγορά των συστημάτων Patriot.

Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk