Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι σταθερά πιο δημοφιλής στην Ανατολική Ευρώπη απ’ όσο στη Δυτική. Γιατί; Ο Μπορίς Κάλνοκι, γερμανός δημοσιογράφος ουγγρικής καταγωγής, επιχειρεί να το εξηγήσει γράφοντας στην Deutsche Welle και επικαλούμενος ένα περιστατικό ανάμεσα στον αμερικανό πρόεδρο και έναν πολιτικό σχολιαστή του Fox News:

Ο πρόεδρος Τραμπ κάνει συχνά σοκαριστικές και χυδαίες δηλώσεις. Αυτό το βίωσε από πρώτο χέρι ο αμερικανός σχολιαστής Τάκερ Κάρλσον όταν μίλησε υποτιμητικά για τα μαλλιά του Τραμπ. Ο αμερικανός πρόεδρος του απάντησε ότι όντως τα μαλλιά του Κάρλσον είναι καλύτερα, αλλά ο ίδιος «παίρνει περισσότερο μ…ί». Πώς είναι δυνατόν ένας αμερικανός πρόεδρος να πει τέτοιο πράγμα; αναρωτήθηκε ο Κάρλσον.

«Εμείς οι Ανατολικοευρωπαίοι λέμε εύκολα τέτοια πράγματα και οι πολιτικοί μας είναι επίσης άξεστοι» γράφει ο Κάλνοκι. Φέρνει το παράδειγμα του τσέχου προέδρου Μίλος Ζέμαν, ο οποίος έχει ζητήσει «να θανατωθούν οι χορτοφάγοι και όσοι δεν πίνουν αλκοόλ» και έχει δηλώσει ότι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τους οικολόγους είναι «να τους κάψουμε, να κατουρήσουμε πάνω τους και να τους βάλουμε αλάτι».

Ισως αυτός να είναι ένας λόγος που ο Τραμπ είναι δημοφιλής στην Ανατολική Ευρώπη: «Μας αρέσουν οι αθυρόστομοι άντρες που έχουν τα αρ….α να λένε αυτό που πιστεύουν. Οσο χυδαιότεροι, τόσο το καλύτερο» γράφει ο Κάλνοκι.

Επίσης, στους Ανατολικοευρωπαίους αρέσει ο Τραμπ επειδή στη «νέα Ευρώπη» αρέσει η Αμερική περισσότερο απ’ όσο στην «παλαιά». «Στην Ανατολική Ευρώπη γνωρίζουμε ότι Δύση ίσον Αμερική και Βρετανία. Αυτές είναι οι μοναδικές χώρες που είναι διατεθειμένες να πολεμήσουν, αν χρειαστεί, για την ελευθερία. Οι υπόλοιπες αποτελούν τη μανιώδη με τη γραφειοκρατία και τους κανονισμούς αλλά ουσιαστικά δειλή ηπειρωτική Ευρώπη της οποίας οι ελίτ θα είχαν εμποδίσει, αν μπορούσαν, τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν να κερδίσει τον Ψυχρό Πόλεμο».

Πρόσφατη παγκόσμια δημοσκόπηση του Rew Research Center βρήκε ότι μόνο το 30% των Γερμανών και το 38% των Γάλλων έχει θετική άποψη για τις ΗΠΑ έναντι 70% των Πολωνών και 63% των Ούγγρων. Εμπιστοσύνη στον Τραμπ δηλώνει κατά μέσο όρο το 35% των Ανατολικοευρωπαίων έναντι 10% των Δυτικοευρωπαίων.

«Ο Τραμπ έχει αυθεντικό χαρακτήρα. Μας αρέσει αυτό. Η στάση του προς τη μετανάστευση; Βλέπουμε τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο. Η πολιτική του για την «Αμερική Πρώτα»; Το ίδιο πιστεύουμε κι εμείς. Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν λέει «Η Ουγγαρία πρώτα» και στην Πολωνία ισχύει το «Η Πολωνία πρώτα». Αλλά επειδή η Ουγγαρία και η Πολωνία δεν είναι Αμερική, το ποσοστό της εμπιστοσύνης προς τον Τραμπ δεν είναι πολύ μεγάλο – δεν κοιτάζει το δικό μας συμφέρον αλλά των Αμερικανών. Εμείς, από την πλευρά μας κοιτάζουμε το δικό μας συμφέρον. Αυτό είναι φυσιολογικό και ειλικρινές».

Το ερώτημα που θέτουν οι Ανατολικοευρωπαίοι είναι το εξής: πού συμπίπτουν τα συμφέροντά μας και πού όχι; «Ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ κατά της ΕΕ; Μας πλήττει επειδή είμαστε μέλη της ΕΕ. Οι πολιτικές επιθέσεις του Τραμπ κατά της ΕΕ; Αυτό μπορεί να μας βοηθήσει αν οι Δυτικοευρωπαίοι επιθυμούν να μας αναγκάσουν να κάνουμε πράγματα που δεν θέλουμε. Πρέπει λοιπόν να υπερασπιζόμαστε τον εαυτό μας όταν ο Τραμπ ενεργεί εναντίον των συμφερόντων μας, να τον προσεγγίζουμε όταν μπορεί να μας φέρει κάτι θετικό και να αναζητούμε ρεαλιστικούς συμβιβασμούς όταν μας συμφέρει».

Τέλος, ένας ακόμη λόγος, πολύ ουσιαστικός για την «αγάπη» των Ανατολικοευρωπαίων προς τον Τραμπ, είναι ότι «εκπροσωπεί την ιδέα ότι οι ΗΠΑ είναι και πρέπει να παραμείνουν η ισχυρότερη χώρα στον κόσμο. «Make America Great Again!» Η πολιτική αυτή είναι η καλύτερη εγγύηση για την ασφάλειά μας. Μια Αμερική που δεν επιθυμεί πλέον να κυριαρχεί είναι μια Αμερική που δεν θα μπορεί πια να μας προστατεύει. Οταν φθάσουν τα πράγματα στα άκρα, οι Γερμανοί δεν πρόκειται να μας προστατεύσουν από τη Ρωσία, για παράδειγμα, ούτε οι Γάλλοι».