Βολές εξαπέλυσε ο Ευ. Βενιζέλος από του βήματος της Βουλής με αφορμή τις πληροφορίες περί έρευνας των λογαριασμών του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη. Κατά την συζήτηση για την συγκρότηση της επιτροπής συνταγματικής αναθεώρησης, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι σήμερα που ξεκινά η διαδικασία της συναινετικής υποτίθεται διαδικασίας της αναθεώρησης, πληροφορούμαστε ότι διενεργείται έρευνα στους λογαριασμούς του Κ. Σημίτη. Και δήλωσε: «Κάποιοι θέλουν να αμαυρώσουν το εμβληματικό πρόσωπο του ευρωπαϊκού κεκτημένου της χώρας. Ματαιοπονούν, εκτίθενται και εκθέτουν την Δικαιοσύνη».

Παράλληλα, ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ ζήτησε να μην περάσει καμία υπό αναθεώρηση διάταξη με περισσότερες από 179 ψήφους στην παρούσα φάση, προκειμένου η επόμενη αναθεωρητική Βουλή να προχωρήσει σε συναινετική βάση καθώς θα απαιτούνται 180 ψήφοι για να αναθεωρηθούν οι όποιες διατάξεις. Όπως εξήγησε άλλωστε ο συνταγματολόγος κ. Βενιζέλος «η αναθεώρηση απαιτεί αναθεωρητική συναίνεση και στις δυο φάσεις, ενώ μεσολαβεί η βούληση του λαού» (εκλογές). «Η συναίνεση δεν είναι εθελοντική είναι επιβεβλημένη συνταγματικά», τόνισε.

Αν και χαρακτήρισε μετριοπαθέστερη των αρχικών προτάσεων την τελική κυβερνητική πρόταση αναθεώρησης, είπε ότι περιέχει πολλά στοιχεία δημαγωγίας και ρητορείας. «Η χειρότερη μορφή λαϊκισμού είναι ο συνταγματικός λαϊκισμός», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος, ενώ αναφέρθηκε στην συγκυρία η οποία είναι άκρως επιβαρυμένη λόγω της όξυνσης, της πόλωσης και της χειραγώγησης της Δικαιοσύνης.

Ο κ. Βενιζέλος κάλεσε «να έχουμε συνείδηση των προβλημάτων που μας αναμένουν» και αναφερθείς ειδικότερα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης που βίωσε η χώρα τόνισε ότι ένας από τους λόγους που άντεξε είναι ότι είχε Σύνταγμα. «Το ότι άντεξε τέτοιες πιέσεις δείχνει την ποιότητα του Συντάγματος», είπε, ενώ επικαλούμενος ακριβώς αυτή την εμπειρία τόνισε ότι χρειάζεται να περιληφθούν συνταγματικοί κανόνες δημοσιονομικής επίγνωσης και να κρούεται κώδωνας κίνδυνου δημοσιονομικής εκτροπής, κάτι που πρέπει να κατοχυρωθεί συνταγματικά όπως και η ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος.