Τις δώδεκα προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος ανέπτυξε η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της στη Βουλή.

Όπως είπε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής με τις προτάσεις:

«1) Θέλουμε να βάλουμε τέλος στην πολιτική αστάθεια που είναι από τις μεγαλύτερες παθογένειες του πολιτικού μας συστήματος. Απαιτούμε την πλήρη αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη θητεία της Βουλής. Διαφωνούμε πλήρως στον λαϊκισμό της εκλογής Προέδρου απευθείας από τον λαό, που καθιστά τον ανώτατο άρχοντα κομμάτι της κομματικής διαπάλης, οδηγεί σε «Προέδρους μειοψηφίας» και αλλοιώνει τη μορφή του πολιτεύματος, κατά τρόπο κατάφωρα αντι-κοινοβουλευτικό. Και δίνουμε τέλος στη δυνατότητα διάλυσης της Βουλής με την επίκληση δήθεν μεγάλου εθνικού ζητήματος.

2) Προχωρούμε σε αναγκαίες τομές για να ανακτηθεί η χαμένη εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτική. Προτείνουμε την αλλαγή των ρυθμίσεων για την ποινική ευθύνη των υπουργών, έτσι ώστε να γίνει πιο σοβαρή η διαδικασία παραπομπής στη Βουλή και το κυριότερο για να ισχύουν και για τους υπουργούς οι παραγραφές που ισχύουν για όλους τους πολίτες. Οι βουλευτές δεν μπορεί να καλύπτονται με «ασυλία» για κοινά ποινικά αδικήματα. Προστατεύονται μόνο για την άσκηση του έργου τους.

3) Εκφράζουμε και αποτυπώνουμε τις νέες πολιτειακές ισορροπίες, με τη μετρημένη και ορθολογική αύξηση των εξουσιών του Προέδρου της Δημοκρατίας ως ρυθμιστή του πολιτεύματος.

4) Αναβαθμίζουμε το κύρος των θεσμών και διασφαλίζουμε την πλήρη διάκριση των εξουσιών. Εμπλέκουμε όλους τους πολιτειακούς παράγοντες στην επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, ενισχύοντας την αντικειμενικότητά της επιλογής αυτής. Αλλάζουμε και αναβαθμίζουμε τη διαδικασία στελέχωσης των ανεξάρτητων αρχών. Προτείνουμε την συνταγματική πρόβλεψη της επιτάχυνσης της Δικαιοσύνης.

5) Διευκολύνουμε την δυνατότητα κυβερνήσεων συνεργασίας διευρύνοντας (με εύλογο χρόνο) τη χρονική διάρκεια των διερευνητικών εντολών.

6) Ενισχύουμε το Κοινωνικό Κράτος. Διεκδικούμε την έμπρακτη προστασία της αξιοπρέπειας των πολιτών, με τη συνταγματική κατοχύρωση ενός εγγυημένου αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης.

7) Στηρίζουμε τον κόσμο της εργασίας. με την πλήρη κατοχύρωση του δικαιώματος της ελεύθερης συλλογικής διαπραγμάτευσης.

8) Εργαζόμαστε για μια ισχυρή Ελλάδα της γνώσης και της έρευνας. Εκφράζουμε το κοινωνικό αίτημα για, μη κρατικά πανεπιστήμια, αλλά με αυστηρή κρατική πιστοποίηση, εποπτεία και διαρκή αξιολόγηση. Παράλληλα με ένα ισχυρό Δημόσιο Πανεπιστήμιο, απελευθερωμένο από τις αγκυλώσεις του χθες.Μπορούμε επιτέλους να γίνουμε εμείς το κέντρο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

9) Με τόλμη προχωρούμε σε μια ισχυρή και χειραφετημένη Τοπική Αυτοδιοίκηση, με αναβαθμισμένες αρμοδιότητες, οικονομική αυτοτέλεια και κανονιστική αυτονομία. Αναπτυξιακός ρόλος στην Περιφέρεια και όλο το κοινωνικό κράτος μεταφέρεται στον πρώτο βαθμό με τους αντίστοιχους πόρους.

10) Προτείνουμε μέτρα ουσιαστικού ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων και των εκλογικών δαπανών μέσω της συγκρότησης της σχετικής επιτροπής κατά πλειοψηφία από ανώτατους δικαστές και ενίσχυση της διαφάνειας με την υποχρεωτική ανάρτηση των οικονομικών των κομμάτων στην Διαύγεια.

11) Προκειμένου να εξασφαλισθεί η μακρόχρονη εφαρμογή νόμων με σημαντικό κανονιστικό αντικείμενο και ευρεία κοινοβουλευτική αποδοχή, προτείνουμε να προβλεφθεί ότι η τροποποίησή τους εντός τουλάχιστον μιας τετραετίας απαιτεί αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

12) Παραμένουμε διαχρονικά υπέρ των διακριτών ρόλων Κράτους-Εκκλησίας, με θάρρος και ειλικρίνεια και πλήρη διαφάνεια στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Πολιτικό και όχι Συνταγματικό το πρόβλημα

Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι οι προτάσεις για ένα αυριανό σύνταγμα είναι εναρμονισμένες στο σχέδιο Ελλάδα, το σχέδιό για την Ανάπτυξη και την Κοινωνική Συνοχή, το σχέδιό μας για να αφήσουμε πίσω μας την κρίση. «Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι Συνταγματικό. Είναι πρωτίστως πολιτικό», ανέφερε και τόνισε: «Η αναθεώρηση είναι εργαλείο για τη συμπλήρωση, τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό διατάξεων που μπορεί να αποδείχθηκαν ανεπαρκείς ή να τις ξεπέρασε η πραγματικότητα. Δεν προσφέρεται για κομματικά παιχνίδια. Δεν προκάλεσε το Σύνταγμα την κρίση, ούτε μόνο του θα μας βγάλει από αυτήν».

Παράλληλα, εγκάλεσε την κυβέρνηση γιατί όπως είπε «επιμελώς και με σκοπιμότητα προσπαθείτε όλα αυτά τα χρόνια να καλύψετε τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, 2004-09 αλλά και τις δικές σας για την παράταση της κρίσης και τα νέα βάρη που κλήθηκε να πληρώσει ο ελληνικός λαός».

Συμπλήρωσε λέγοντας ότι το έλλειμμα συνεννόησης για τα μεγάλα θέματα του τόπου και οι μικροκομματικές λογικές καθυστέρησαν και ακρίβυναν την προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση με ευθύνη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και η ευκαιρία να προχωρήσει η αναθεώρηση δεν πρέπει να χαθεί.

Απευθυνόμενη στον Αλέξη Τσίπρα η κ. Γεννηματά είπε:«Αν οι εκλογές τελικά είναι κοντά, πείτε το να χαμογελάσει και ο Ελληνικός λαός. Πληροφορηθήκαμε, βέβαια, ότι ο πρόεδρος της Βουλής προσδιόρισε την ολοκλήρωση των εργασιών της Επιτροπής για το Σύνταγμα στις 15/1/19. Θεωρούμε απαράδεκτο η αναθεώρηση να γίνεται με Fast Track διαδικασίες.

Είναι η περίτρανη απόδειξη ότι δεν ενδιαφέρεστε για το Σύνταγμα. Ότι χρησιμοποιείτε τη συζήτηση απλά και μόνο για εντυπώσεις. Αφού θέλετε να φτάσετε μέχρι το τέλος της τετραετίας γιατί δεν αξιοποιείτε όλο αυτόν τον χρόνο να αφιερώσετε στη συζήτηση για την Αναθεώρηση.

Ή μήπως όχι; Αν οι εκλογές τελικά είναι κοντά, πείτε το να χαμογελάσει και ο Ελληνικός λαός, γιατί αυτό περιμένει!»