Σε ανοιχτή κόντρα μεταξύ πρωθυπουργού και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξελίχθηκε η διαδικασία της συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας πριν τους πολιτικούς αρχηγούς -κάτι που σχολιάστηκε στην αίθουσα- τόνισε πως «η διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος παίρνει ακόμη ευρύτερο περιεχόμενο και αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, διότι έρχεται τη στιγμή που κάνουμε τα πρώτα μας βήματα μετά την ολοκλήρωση της μνημονιακής περιόδου».

«Η κρίση λειτούργησε αφυπνιστικά, έφερε στο προσκήνιο με ένταση λαϊκά αιτήματα για περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη ισότητα, περισσότερη κοινωνική προστασία, αλλά και το αίτημα για τη ριζική μεταρρύθμιση του ελληνικού κράτους» ανέφερε.

«Δεν έχουμε την φιλοδοξία να δημιουργήσουμε το τέλειο Σύνταγμα, δεν θέλουμε να επιβάλουμε τις δικές μας προτάσεις» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως για τον κ. Τσίπρα η συνταγματική αναθεώρηση είναι εργαλείο για να ξεφύγει από τη σκληρή πραγματικότητα που ο ίδιος δημιούργησε.

«Δεν είναι το Σύνταγμα η λύση για όλα τα προβλήματα» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι υπάρχουν κάποια ζητήματα στα οποία μπορεί να υπάρξει συμφωνία, όπως οι διατάξεις για την ευθύνη των υπουργών και την ασυλία των βουλευτών. Θύμισε, ότι ήδη από το 2006 είχε αναλάβει πρωτοβουλία για την αναθεώρηση του άρθρου 86.

Χαρακτήρισε επικίνδυνες προτάσεις τα δημοψηφίσματα ή τις ατελέσφορες επί εξάμηνο ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Παράλληλα, χαρακτήρισε «ευθέως διαλυτική», την πρόταση για συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής, συμπληρώνοντας ότι θα οδηγήσει τη χώρα σε μόνιμη ακυβερνησία.

Ευθεία πυρά μεταξύ των δύο αρχηγών

Στη συνέχεια, λαμβάνοντας τον λόγο μετά την τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «αλλοπρόσαλλες» τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας, ενώ απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη είπε πως «δεν κατάλαβα να έχετε πρόταση με συνοχή και ειρμό».

«Αυτό που προτείνετε δεν είναι αναθεώρηση, μήπως είναι συντακτική συνέλευση;», διερωτήθηκε, ενώ κατηγόρησε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ότι προτείνει διαδικασία εκφυλισμού της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

«Η ΝΔ δεν θα σας επιτρέψει να Συριζοποιήσετε και τη διαδικασία αναθεώρησης θα την υπερασπιστούν όλες οι δυνάμεις του τόπου… Στην επόμενη Βουλή δεν θα έχετε πλειοψηφία, το συνταγματικό ακτιβισμό να τον ξεχάσετε» απάντησε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.