Αφιέρωμα

Ο Μπέργκμαν στο «Νιάρχος»

Διήμερο προβολών ταινιών του σπουδαίου σουηδού δημιουργού αλλά και ομιλιών για τον ίδιο και το έργο του στο ΚΠΙΣΝ

Αφιέρωμα στον σουηδό σκηνοθέτη Ινγκμαρ Μπέργκμαν με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του θα λάβει χώρα στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Νοεμβρίου. Το διήμερο αφιέρωμα που θα πραγματοποιηθεί στον Πύργο Βιβλίων περιλαμβάνει προβολές των τριών σπουδαίων ταινιών του κορυφαίου σουηδού σκηνοθέτη: «Persona» (1966), η «Εβδομη σφραγίδα» (1957) και «Καλοκαίρι με τη Μόνικα» (1953).
Στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης θα προβληθούν επίσης τα ντοκιμαντέρ «Bergman Island» (2004, σκηνοθεσία Mαρί Νίρεροντ) και «Ingmar Bergman 100». Το τελευταίο είναι μια παραγωγή του Σουηδικού Ινστιτούτου και αποτελείται από 32 σύντομα αποσπάσματα των ταινιών του Μπέργκμαν, συνεντεύξεις, αρχειακές λήψεις από τις περιόδους των γυρισμάτων και μια ματιά στα γραπτά του δημιουργού.
Με άξονα τα έργα του στα οποία ο Μπέργκμαν αναζήτησε απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα (σχέση ανθρώπου με τον κόσμο, με τον εαυτό και τους άλλους, με τον Θεό και με τον θάνατο) προσωπικότητες του κινηματογράφου, του ακαδημαϊκού χώρου, αλλά και από τους κλάδους της φιλοσοφίας και της ψυχιατρικής θα επιχειρήσουν να αναδείξουν πτυχές του έργου και της προσωπικότητας του Μπέργκμαν.
Το αφιέρωμα στον Μπέργκμαν (που δεν είναι το πρώτο που γίνεται εφέτος στην Ελλάδα) διοργανώνεται σε συνεργασία με την πρεσβεία της Σουηδίας στην Αθήνα. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
Το πρόγραμμα αναλυτικά:

Σάββατο 24 Νοεμβρίου

11.00: Προβολή – Ingmar Bergman 100
12.00: Ομιλία – Μαρία Παραδείση: Ο Bergman στην ιστορία του κινηματογράφου (η Μαρία Παραδείση είναι ιστορικός του κινηματογράφου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, όπου διδάσκει Ιστορία και θεωρία του κινηματογράφου και εισαγωγή στην επιστημονική ανάλυση ταινιών).
12.20: Προβολή – Persona
14.20: Ομιλία – Ηλίας Βλάχος:  Persona, μια κραυγή στη σιωπή (ο Ηλίας Βλάχος είναι ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής, αριστούχος διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών του ΕΚΠΑ. Επίσης, έχει ολοκληρώσει σπουδές στη Γερμανική Γλώσσα και Φιλολογία και αρθρογραφεί για το θέατρο).
16.00: Προβολή – Ingmar Bergman 100
17.00: Ομιλία – Εύα Στεφανή: Ο Bergman και ο εαυτός (η Εύα Στεφανή είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και σκηνοθέτρια, μεταξύ άλλων, των ταινιών ντοκιμαντέρ: Αθήναι, Letters from Albatross, Επισκέψεις στο σπίτι του Ε. Χ. Γονατά).
17.20: Προβολή: Bergman Island
Μετά το τέλος της προβολής θα ακολουθήσει
Q &A με την Εύα Στεφανή.

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

11.00: Προβολή – Ingmar Bergman 100
12.00: Προβολή: Εβδομη σφραγίδα
13.40: Ομιλία: Χρήστος Μαρσέλλος: MEMENTO MORI (ο Χ. Μαρσέλλος σπούδασε Φιλοσοφία στην Αθήνα και στο Παρίσι και έχει στο ενεργητικό του πλήθος δημοσιευμένων άρθρων και συμμετοχών σε συνέδρια και μια σειρά μεταφράσεων νεότερων και σύγχρονων φιλοσοφικών έργων).
16.00: Προβολή – Ingmar Bergman 100
17.00: Ομιλία – Λουκάς Κατσίκας: Ο άνθρωπος Ingmar πίσω από τον καλλιτέχνη Bergman (ο Λ. Κατσίκας είναι διευθυντής στο περιοδικό «ΣΙΝΕΜΑ» όπου εργάζεται από το 1996. Από το 2016 είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ και του Athens Open Air Film Festival).
17.20: Προβολή: Καλοκαίρι με τη Μόνικα
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Αναβολές και… private clubs Το τεράστιο ροζ, γεμάτο καθρέφτες, δωμάτιο στη βίλα «Ορτανσία», σκαρφαλωμένη στις ψηλότερες και πλέον θεαματικές οροσειρές της Εκάλης, ήταν... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk