• Αναζήτηση

Θετική η Μέρκελ στη συγκρότηση ευρωπαϊκού στρατού

Παρουσιάζοντας τις προτάσεις της για το μέλλον της Ευρώπης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η γερμανίδα καγκελάριος τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ευρωπαϊκού στρατού, πρόταση που προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα

Υπέρ της συγκρότησης ευρωπαϊκού στρατού τάχθηκε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, λίγες ημέρες μετά την παρόμοια πρόταση του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Παρουσιάζοντας τις προτάσεις της για το μέλλον της Ευρώπης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, η γερμανίδα καγκελάριος τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας  ευρωπαϊκού στρατού, πρόταση που προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα, με ορισμένους στην αίθουσα να χειροκροτούν και άλλους να αποδοκιμάζουν.

«Εχουμε κάνει πρόοδο στο θέμα της άμυνας, αλλά πρέπει να εργαστούμε με όραμα για τη δημιουργία ενός αληθινού ευρωπαϊκού στρατού και να συνεργαστούμε με το ΝΑΤΟ» είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας πως σε μια τέτοια περίπτωση αυτός δεν θα λειτουργεί ως αντίβαρο στο ΝΑΤΟ.

Την ίδια ώρα, η καγκελάριος της Γερμανίας πρότεινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «τη συγκρότηση ενός συμβουλίου ευρωπαϊκής ασφαλείας» με στόχο την ενίσχυση της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Προτείνω τη συγκρότηση ενός ευρωπαϊκού συμβουλίου ασφαλείας με εκ περιτροπής προεδρία, στους κόλπους του οποίου θα μπορούν να λαμβάνονται ταχύτερα σημαντικές αποφάσεις» είπε η Μέρκελ.

Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Μέρκελ εξέφρασε την άποψη ότι «η ευρωζώνη μπορεί να λειτουργήσει μόνο εάν όλοι ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τις συνθήκες».

«Το κοινό μας νόμισμα μπορεί να είναι λειτουργικό μόνο εάν κάθε κράτος-μέλος τηρήσει τις δεσμεύσεις του για βιώσιμη οικονομία» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι στην αντίθετη περίπτωση η ισχύς και η σταθερότητα της ευρωζώνης τίθενται σε κίνδυνο.

Υπενθυμίζεται πως η δήλωση του Μακρόν πως η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει δικό της στρατό δεν άρεσε στον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς εκείνος θέλει η ΕΕ να αυξήσει την οικονομική προσφορά της στο ΝΑΤΟ. Με ένα αιχμηρό tweet ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του, ωστόσο μετά το τετ α τετ στο Ελιζέ οι δύο πρόεδροι φαίνεται να έβαλαν το θέμα στην άκρη.

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Γαλλίας συμφώνησαν στην ανάγκη να αυξηθούν οι δαπάνες της Ευρώπης για την άμυνα, προσπερνώντας έτσι το tweet Τραμπ όπου ο αμερικανός πρόεδρος της είχε χαρακτηρίσει «πολύ προσβλητική» την έκκληση του Μακρόν για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού.

Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk