Η ενίσχυση της συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αφρικής στο μεταναστευτικό είναι ο σκοπός τις επίσκεψης που πραγματοποιεί ο ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος στην Αντίς Αμπέμπα.

Ο κ. Αβραμόπουλος, θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον πρόεδρο της Αιθιοπίας κ. Sahle-Work Zewde, τον πρωθυπουργό κ. Abiy Ahmed, τον υουργό Εξωτερικών κ. Workneh Gebeyehu και την υπουργό για θέματα Ειρήνης κ. Muferiat Kamil. Επίσης, θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών της συνάντησης των ανώτερων αξιωματούχων όπου συμμετέχουν εκπρόσωποι από αφρικανικές και ευρωπαϊκές χώρες καθώς και εκπρόσωποι από περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς. Σκοπός της συνάντησης είναι η ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ-Αφρικής σε ζητήματα μεταναστευτικής πολιτικής.

Η συνάντηση αποτελεί μέρος των τακτικών συναντήσεων σε συνέχεια της Συνόδου Κορυφής της Βαλέτα για τη μετανάστευση τον Νοέμβριο του 2015, όπου η ΕΕ και οι ηγέτες της Αφρικής συμφώνησαν σε μία σειρά επιχειρησιακών αποτελεσμάτων όπως περιγράφονται στο Κοινό Σχέδιο Δράσης της Βαλέτα.

Αύριο, θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου και θα μεταδοθεί στο Ευρωπαϊκό Δορυφορικό κανάλι (EBS). Ο κ. Αβραμόπουλος θα έχει συναντήσεις, επίσης, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης κ. Moussa Faki, καθώς και με Υπουργούς Εξωτερικών Αφρικανικών Κρατών που βρίσκονται στην Αντίς Αμπέμπα για την προετοιμασία της επόμενης Συνόδου Κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης.