Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε τον Μουσταφά Ακιντζί να συνειδητοποιήσει ότι το κράτος θα πρέπει να είναι λειτουργικό.

Σχολιάζοντας δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι ουδέποτε αρνήθηκε «ότι οι Τουρκοκύπριοι θα συμμετέχουν σε όλα τα όργανα του ομοσπονδιακού κράτους και βεβαίως θα παίρνονται αποφάσεις, όπως και σε όλα τα κράτη».

Σχετικά εξήγησε ότι εκείνο, που είπε, είναι πως για να αισθάνεται ασφαλής η τουρκοκυπριακή κοινότητα, απαιτείται να ασκείται το δικαίωμα θετικής ψήφου, εκεί και όπου πιθανόν να επηρεάζονται ζωτικά συμφέροντα της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Για την αναφορά του κ. Ακιντζί ότι σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο της Κύπρου θα πρέπει να εμπλακούν και οι εγγυήτριες δυνάμεις στη διαδικασία προσφορών, ο Ν. Αναστασιάδης εξέφρασε λύπη. «Δεν θέλω να οξύνω (το κλίμα), αλλά οι εγγυήτριες δυνάμεις τι ρόλο έχουν με την ανεξάρτητη Κυπριακή Δημοκρατία; Είναι κυριαρχικά δικαιώματα ανεξάρτητου κράτους. Οι εγγυήτριες δυνάμεις έχουν τον ρόλο της εγγύησης της εδαφικής ακεραιότητας, κάτι που ήδη η Τουρκία έχει παραβιάσει.

Συνεπώς, θεωρώ ότι τα όσα δηλώνονται, πέραν των αρχών των Ηνωμένων Εθνών, είναι ξένα προς ό,τι η διεθνής έννομη τάξη επιβάλλει», τόνισε.

Επίσης, ο Κύπριος Πρόεδρος δήλωσε ότι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχουν διαμορφωθεί οι όροι αναφοράς για τις διαπραγματεύσεις για να αποφασίσει ο γγ του ΟΗΕ κατά πόσο υπάρχουν οι προϋποθέσεις επανέναρξης των συνομιλιών».

Σε ερώτηση, αν είναι εφικτό να γίνει αυτό, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε ότι «αν υπάρχει λογική προσέγγιση από όλους, γιατί όχι».