Σημαντικά κέρδη που ξεπερνούν ακόμη και το 7% σημειώνουν το μεσημέρι της Τρίτης οι μετοχές των τραπεζών στο χρηματιστήριο της Αθήνας, ξεπερνώντας μερικώς τους φόβους από το ενδεχόμενο ορισμένες από αυτές να «βρεθούν» εκτός των βασικών δεικτών της MSCI – αποφάσεις που αναμένεται να ανακοινωθούν αργά το βράδυ της Τρίτης- καθώς δημοσίευμα του   Bloomberg, αναφέρει πως η Τράπεζα της Ελλάδος εργάζεται πάνω σε ένα σχέδιο που θα βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν κατά το ήμισυ τα «κόκκινα δάνεια», σε μια ακόμη προσπάθεια να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.

Σύμφωνα με το σχέδιο οι ελληνικές τράπεζες θα μεταφέρουν περίπου τις μισές από τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις σε ένα όχημα ειδικού σκοπού (SPV), το οποίο στη συνέχεια θα πουλήσει ομόλογα και θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα για να αγοράσει περί τα 42 δισ. ευρώ σε «κόκκινα δάνεια» από τις τράπεζες.

Το σχέδιο της ΤτΕ διαφέρει από την πρόταση του ΤΧΣ που αφορά  στη δημιουργία ενός οχήματος που θα χρηματοδοτείται εν μέρει από κεφάλαια του κράτους. Η Κεντρική Τράπεζα ανησυχεί πως η πρόταση του ΤΧΣ μπορεί να έχει κάποια μειονεκτήματα, ενώ το χρήμα που θα διατεθεί θα επαρκεί για τη μείωση των δανείων κατά περίπου 15 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά πολύ λιγότερο από αυτό που απαιτείται.

Οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις των τραπεζών αντιπροσωπεύουν αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων τους. Χορηγήθηκαν ως απαιτήσεις έναντι του κράτους για να αντισταθμίσουν τις απώλειες που υπέστησαν οι τράπεζες στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του χρέους. Δεν είναι ξεκάθαρο εάν οι επενδυτές θα εκφράσουν ενδιαφέρον για ομόλογα που θα φέρουν ως εγγύηση αυτές τις απαιτήσεις. Το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδας έχει υποβληθεί στον SSM της ΕΚΤ και στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ ενδεχόμενη χρήση των δημόσιων εγγυήσεων θα υπόκειται στην έγκριση των αρχών ανταγωνισμού της Κομισιόν.

Η  μεταφορά των φορολογικών πιστώσεων στο SPV θα στερήσει από τις τράπεζες μέρος του κεφαλαίου τους για σύντομη χρονική περίοδο, καθώς οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας θα ανακάμψουν μόλις ολοκληρωθεί η πώληση των επισφαλών δανείων.