Για αυθαιρεσίες και ανοησίες έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης κλείνοντας με κατηγορηματικό τρόπο την συζήτηση που προκλήθηκε περί επιστροφής αναδρομικών και στους βουλευτές με αφορμή την τροπολογία για τα ειδικά μισθολόγια, μεταξύ των οποίων αι οι δικαστικοί, οι αποδοχές των οποίων συμπαρασύρουν και την βουλευτική αποζημίωση. Όμως, όπως εξήγησε ο κ. Βούτσης στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες από το 2008 έχει αποσυνδεθεί κάτι τέτοιο.

«Πρόκειται για ένα κατασκεύασμα επιστημονικό αλλά όταν γίνεται και πολιτικό, πρόκειται περί επιστημονικής και πολιτικής ακροβασίας, αυθαιρεσίας και ακροβασίας. Δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ένα συστηματάκι κατά πλήρη συνεννόηση λειτούργησε για να βγει αυτό το πράγμα για δημιουργία εντυπώσεων. Σιγά να μην υπάρξει κανείς που θα πει αυτοί οι καλοί άνθρωποι του παλαιού συστήματος παραιτούνται και ήρθαν οι Αριστεροί να τα αρπάξουν. Ανοησίες! Ας κάνουν κάτι πιο σοβαρό και οι σελίδες και οι πολιτικοί αρχηγοί. Ανοησίες», τόνισε σε οργισμένο ύψος ο κ. Βούτσης, επιρρίπτοντας εμμέσως ευθύνες σε ΝΔ και ΔΗΣΥ ότι δεν μπήκαν στον κόπο να ζητήσουν απαντήσεις από τον ίδιο.

Ο Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι ήδη από το 2009 με απόφαση της Ολομέλειας, η βουλευτική αποζημίωση αποσυνδέθηκε από τις αποδοχές του Προέδρου του Αρείου Πάγου, ενώ αυτή έχει περικοπεί επιπλέον κατά 10% από 1/1/2016. Ενώ με το νόμο 3691 του 2008, οποιαδήποτε αύξηση στις αποδοχές των δικαστικών έχει πάψει να συμπαρασύρει προς τα πάνω και το ύψος της βουλευτικής αποζημίωσης. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 57 που όριζε τα μισθολογικά των δικαστών έπειτα από την απόφαση του Μισθοδικείου το 2006, η παράγραφος 12 ξεκαθάριζε ότι «οι διατάξεις του άρθρου αυτού δεν εφαρμόζονται σε όσους εξομοιώνονται μισθολογικά με δικαστικούς λειτουργούς ή με μέλη του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους».

Η επίμαχη ρύθμιση εξακολουθεί να είναι ισχυρή, ενώ κατά τον κ. Βούτση οι βουλευτές δεν έχουν καν το δικαίωμα για διεκδίκηση των αναδρομικών. Όπως εξήγησε, τόσο τα αναδρομικά της περιόδου 2012-2014 που καταβλήθηκαν στους δικαστικούς κατά το ήμισυ όσο και τα υπόλοιπα που θα δοθούν τώρα με την τροπολογία που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα, αποτελούν εφάπαξ χρηματικό ποσό και όχι αναπροσαρμογή των αποδοχών τους και γι’ αυτό αφορούν αποκλειστικά και μόνο τους δικαιούχους που καθορίζει ρητά ο νόμος, δηλαδή, τους δικαστικούς, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα επέκτασης σε οποιαδήποτε άλλη κατηγορία. «Γι’ αυτό το λόγο ούτε η κατά το ήμισυ αναδρομική καταβολή που έλαβαν οι δικαστικοί με το άρθρο 181 του ν.4270/2014 για το διάστημα 1/8/2012 έως 30/6/2014 επεκτάθηκε στους βουλευτές. Ούτε βεβαίως επεκτείνεται στους βουλευτές η τροπολογία που ψηφίστηκε στις 8/11/2018», σημειώνουν αρμοδίως στην Βουλή.