Η ατμόσφαιρα στο γήπεδο του Σπόρτιγκ στην επετειακή εκδήλωση για τον ένα χρόνο από τη δημιουργία του Κινήματος Αλλαγής ήταν πανηγυρική και προεκλογική. Στα πηγαδάκια των φίλων του κόμματος που έδωσαν βροντερό παρών κυριαρχούσαν όλα τα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας. Το εκκλησιαστικό, το Μακεδονικό, τα σκάνδαλα, η στάση των ευρωσοσιαλιστών απέναντι στον Τσίπρα και φυσικά οι εκλογικές προοπτικές του Κινήματος Αλλαγής.

Στην ομιλία της η κυρία Γεννηματά εξαπέλυσε πυρά τόσο κατά του Αλέξη Τσίπρα όσο και κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη τους οποίους εμφάνισε ως τις δύο όψεις του ίδιου αδιεξόδου οι οποίοι επενδύουν σε ένα κάλπικο δικομματισμό που αδυνατεί να οδηγήσει τη χώρα, οριστικά, στην έξοδο από την κρίση. Για τον πρωθυπουργό τόνισε ότι με τις κινήσεις του το τελευταίο διάστημα, δείχνει να παίζει το τελευταίο του χαρτί για να περιορίσει την εκλογική του ήττα. Στον Κυριάκο Μητσοτάκη καταλόγισε ότι ενώ εμφανίζεται ως κεντρώος μεταρρυθμιστής έχει καταστεί θεατής στην προσπάθεια του σκληρού τμήματος της δεξιάς να πετύχει την παλινόρθωση του. Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής απέδωσε τη σκανδαλολογία και τις επιθέσεις που δέχεται η δημοκρατική παράταξη στην προσπάθεια τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ να την λεηλατήσουν εκλογικά, και προειδοποίησε όσους ονειρεύονται να τελειώσουν αυτό που ξεκίνησαν το «βρώμικο 89», ότι θα αποτύχουν. «Τους ενοχλούμε. Γιατί λέμε όχι στα δήθεν Ευρωπαϊκά και δήθεν προοδευτικά μέτωπα που έχουν ως μοναδικό στόχο την ενίσχυση του δικομματισμού, της πόλωσης και του διχασμού» τόνισε προσθέτοντας: «Όσο μας χτυπάνε τόσο δυναμώνουμε. Είμαστε απέναντι στο λαϊκισμό και στη συντήρηση που έχουν εξαπολύσει ολόπλευρη επίθεση στην παράταξή μας».

Η κυρία Γεννηματά ζήτησε ισχυρή εντολή για να μπορέσει το Κίνημα Αλλαγής, ως δύναμη ανατροπής να επιβάλει την εθνική συνεννόηση. Αναφερόμενη στις μετεκλογικές συνεργασίες, τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει κανένα σενάριο πριν την ετυμηγορία του ελληνικού λαού.

Ο Τσίπρας παίζει το τελευταίο του χαρτί- Έγινε βαρίδι της Αριστεράς

Αναφερόμενη στις κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα η κυρία Γεννηματά επεσήμανε ότι ο πρωθυπουργός «παίζει το τελευταίο του χαρτί και τα δίνει όλα». «Και το παίζει», τόνισε, «με την κυνικότητα του χαρτοπαίχτη». «Δίνει τα ρέστα του», όπως υπογράμμισε «του για ένα εκλογικό ποσοστό που απλώς θα μετριάσει τη διαγραφόμενη οριστική του ήττα». «Δεν νομίζω» τόνισε με έμφαση η κυρία Γεννηματά, «ότι έχει υπάρξει από τη Μεταπολίτευση και εδώ Πρωθυπουργός, που χωρίς περίσκεψη και χωρίς αιδώ ανοίγει όλα τα θέματα που απασχολούν τον τόπο, την πορεία του, την προοπτική του, χωρίς κυριολεκτικά να λύνει κανένα. Αντίθετα δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα, διευρύνει τους κινδύνους και τα αδιέξοδα, ανοίγει κερκόπορτες. Το μακεδονικό, το συνταξιοδοτικό, το εκκλησιαστικό, το συνταγματικό, το φορολογικό, το παίγνιο με τους θεσμούς και τη δημοκρατία, το αντίδωρο στη φτωχοποίηση, το εμφυλιοπολεμικό μένος για τους πολιτικούς του αντιπάλους, συνθέτουν ένα εκρηκτικό μωσαϊκό».

Η Φώφη Γεννηματά επετέθη με σφοδρότητα στις πολιτικές της κυβέρνησης, τις οποίες χαρακτήρισε αδιέξοδες και καταστροφικές για την κοινωνία και τους πολίτες και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό. «Ο τάχα «αριστερός» κ. Τσίπρας πιστοποιήθηκε οριστικά, μέσα και έξω από τη χώρα, ως ο πρόθυμος υπηρέτης των ισχυρών, αλλά, αυτός ο εξυπηρετικός στους ισχυρούς, πολιτεύεται εσωτερικά, ως ο ελεήμων βασιλεύς των υπηκόων του βασιλείου των επιδομάτων» τόνισε. Επεσήμανε ότι και αν λέει η κυβέρνηση δεν μπορεί κρύψει κάτω από το χαλί τις συνέπειες της πολιτικής της και τόνισε: «Αυτή είναι η τελευταία κυβερνητική θητεία μιας ομάδας που καταπάτησε αρχές και αξίες. Μιας καιροσκοπικής ομάδας, χωρίς ιδεολογική ταυτότητα. Που δεν θυμίζουν τίποτε το Αριστερό, τίποτα το προοδευτικό. Που, αντιθέτως, εξέθεσαν στα μάτια των πολιτών την Αριστερά και τους αγώνες της. Αυτοί πρέπει να αλλάξουν, να ξαναβρούν τον εαυτό τους, την ταυτότητα τους. Ο κ. Τσίπρας έγινε βαρίδι της αριστεράς. Τσίπρας και εθνικό συμφέρον συγκρούονται. Τσίπρας και ανάγκες της κοινωνίας, έχουν πάρει διαζύγιο»

Ο Μητσοτάκης χορεύει με τον Τσίπρα το τανγκό της ανευθυνότητας

Η Φώφη Γεννηματά εξεπέλυσε πυρά και κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όπως τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «κρύβεται πίσω τις από συγκυριακές δημοσκοπικές επιδόσεις και αμύνεται με στόχο να τις διατηρήσει». Στο πλαίσιο αυτό, «δεν διστάζει να εγκαταλείψει γι’ αυτό ότι νεωτεριστικό και δήθεν φιλελεύθερο διακηρύσσει. Στέκεται σε στάση αμήχανης αναμονής προσμένοντας το «ώριμο φρούτο», την εξουσία στα χέρια του. Έτσι, χωρίς πρόταση, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς σχέδιο για τη χώρα». Η κυρία Γεννηματά τόνισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολουθεί ως θεατής «τις υπόγειες διαδρομές του καραμανλισμού, τις παράλληλες και ενοχικές του σχέσεις με την κρατούσα κατάσταση, τους εκπροσώπους του σε δημόσια αξιώματα να κινούν τα νήματα, τις κατεστημένες και αναχρονιστικές δομές της παράταξής του. Στο όνομα του «σύγχρονου», του «νέου», του «φιλελεύθερου» έχει επιβιβαστεί στο τρένο της δεξιάς παλινόρθωσης Τσίπρας και Μητσοτάκης χορεύουν το «τανγκό ανευθυνότητας», τόνισε. Η κυρία Γεννηματά επεσήμανε ότι «την ώρα που οι πολίτες αγωνιούν, Τσίπρας και Μητσοτάκης τσακώνονται ποιος είναι ο πιο καλός ο μαθητής στη Σχολή Λιτότητας του Βερολίνου και των Βρυξελλών»

«Αυτή είναι η τύχη που αξίζει στη σημερινή Ελλάδα των θυσιών και της κρίσης;», αναρωτήθηκε.

Οι επιθέσεις στη δημοκρατική παράταξη: «Όλα στο φως!»

Η Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι Τσίπρας και Μητσοτάκης αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιους αδιεξόδου. Βολεύονται στον τεχνητό δικομματισμό και συμφωνούν μόνο « στην προσπάθεια τους να λεηλατήσουν και να εξαφανίσουν την παράταξη μας. Ε λοιπόν τους απαντάμε: Το ξανακάνατε και αποτύχατε!».

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής πέρασε στην αντεπίθεση στο μέτωπο της σκανδαλολογίας του τελευταίου διαστήματος που «έχει εμφανή στόχο να πλήξει τη δημοκρατική παράταξη». «Ο πανικός του κ. Τσίπρα θα τον οδηγήσει να σπιλώσει τους πάντες. Προκειμένου να πλήξει την Δημοκρατική Παράταξη είναι ικανός να φθάσει μέχρι τον… Ελευθέριο Βενιζέλο! Θα το ξαναπώ: Να έρθουν όλα στο φως. Διαφάνεια για τους πάντες και παντού» τόνισε η κυρία Γεννηματά και ξεκαθάρισε: «Δεν θα επιτρέψουμε η πολιτική ζωή του τόπου να μεταβληθεί σε αρένα λάσπης, γιατί αυτό θα πλήξει την Δημοκρατία. Είμαι αποφασισμένη να υπερασπιστώ την τιμή και την υπόληψη των εκατοντάδων χιλιάδων μελών και στελεχών της παράταξης που έδωσαν όλα αυτά τα χρόνια την ψυχή τους για την Χώρα και την Δημοκρατία με ήθος και εντιμότητα. Και μια προειδοποίηση προς πάσα κατεύθυνση. Όποιος οραματίζεται να ολοκληρώσει αυτό που επιχειρήθηκε και απέτυχε το «βρώμικο ‘ 89» ματαιοπονεί. Η προσπάθεια να ενοχοποιηθεί και να διαλυθεί η δημοκρατική παράταξη με ανίερες συμμαχίες και πολιτικές σκευωρίες θα γίνει μπούμεραγκ»

Ισχυρή εντολή-Απαίτηση Ανατροπής και Αξιοπρέπειας

Η Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι η χώρα «Η χώρα χρειάζεται Πολιτική Αλλαγή με Αλλαγή Πολιτικής πριν να είναι οριστικά αργά». «Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο» τόνισε και προανήγγειλε ότι τοι Κίνημα Αλλαγής θα καταθέσει άμεσα στη Βουλή πρόταση νόμου με στόχο την οικονομική ανάκαμψη και την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης για τους πολλούς. Δεσμεύτηκε για αξιοπρέπεια στον συνταξιούχο, τον εργαζόμενο, τον άνεργο, τον μικρομεσαίο, τον αγρότη, τα νοικοκυριά, τους νέους και τον κοινωνικά αδύναμο. ¨Όπως τόνισε οι προτάσεις που καταθέτει το Κίνημα Αλλαγής «αποτελούν τη βάση για ένα πρόγραμμα προοδευτικής διακυβέρνησης του τόπου».

Η κυρία Γεννηματά ζήτησε «ισχυρή εντολή» για να γίνει το Κίνημα Αλλαγής δύναμη ανατροπής και να εξασφαλίσει «μια πραγματικά προοδευτική διακυβέρνηση» και ξεκαθάρισε ότι το ερώτημα «με ποιόν θα πάμε μετά τις εκλογές» είναι ένα ερώτημα «που δεν μας αφορά».

«Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι δεν υπάρχει δεδομένη Κυβερνητική λύση πριν την ετυμηγορία του λαού. Το ερώτημα «με ποιόν θα πάμε εμείς μετά τις εκλογές» είναι η απόδειξη ότι κανένας από τους δύο ψευδομονομάχους δεν έχει απάντηση για το πώς πρέπει να πάει η χώρα. Είναι απόδειξη της εκλογικής τους ανασφάλειας. Είναι η επίγνωση τους ότι ο ελληνικός λαός ανατοποθετείται. Ότι όλα είναι ανοιχτά. Γι αυτό, η ανασφάλεια τους και η απελπισία τους έρχεται ως ερώτημα σε εμάς. Απαντούμε στις αγωνίες τους και τις ανασφάλειες τους: “Αρχίστε να διαβάζετε προσεκτικά τις θέσεις μας και τις προτάσεις μας για την Ελλάδα. Γιατί αυτές εσείς θα αναγκασθείτε να ακολουθήσετε και όχι εμείς την δική σας δίψα για εξουσία». Αποστολή της παράταξης μας δεν είναι να σώσουμε τον καταρρέοντα κ. Τσίπρα, ούτε να σταθεροποιήσουμε τον αιωρούμενο κ Μητσοτάκη. Χρέος της παράταξης μας είναι να εγγυηθούμε την ελπίδα για το μέλλον της πατρίδας μας. Και αυτό θα πράξουμε με συνέπεια- όπως πάντα έκανε η παράταξη μας» κατέληξε.