Με σημαντικές πιέσεις έκλεισαν οι μετοχές των συστημικών τραπεζών (Πειραιώς -6,59%, Eurobank -5,56% και Εθνική -5,17% Alpha Bank -3,36%) καθώς το βράδυ της Τρίτης αναμένεται να ανακοινωθεί η αναθεώρηση των δεικτών της MSCI, με την αγορά να εκτιμά πώς απόρροια και της πτώσης της κεφαλαιοποίησής τους ίσως ορισμένες (με πρώτη υποψηφία την Πειραιώς) να διαγραφούν από τον βασικό ελληνικό δείκτη MSCI Greece και τον δείκτη MSCI Emerging Markets και ίσως βρεθούν στον δείκτη MSCI Small Cap τον οποίο παρακολουθούν μικρότερα κεφάλαια.

Έτσι στην αγορά φοβούνται εκροές από θεσμικούς επενδυτές που παρακολουθούν παθητικά τους δείκτες (index trucked funds).

Μετά τις συναντήσεις με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών καθώς και με Έλληνες αξιωματούχους που είχε η Wood στην Αθήνα κατέληξε πως δεν υπάρχει μαγικό ραβδί για τις ελληνικές τράπεζες έτσι ώστε να εκκαθαρίσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να αναπληρώσουν την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση DTC , εκτός αν κάποιος μπορεί να διαθέσει 20 δισ. ευρώ).

Έτσι όπως εκτιμά μεταξύ άλλων, οι τράπεζες θα πρέπει να εργαστούν για την επίτευξη ή υπέρβαση των στόχων αναφορικά με την μείωση των «κόκκινων δανείων», ενώ προς την κατεύθυνση αυτή αναμένεται να κινηθεί και η σχεδιαζόμενη στήριξη των ελληνικών τραπεζών μέσω της δημιουργίας εταιρειών ειδικού σκοπού ( Asset Protection Scheme). Για την Wood, μέχρις ότου τα NPLs βρεθούν σε μια σαφή πτωτική πορεία, ο SSM θα είναι προσεκτικός και θα απαιτήσει από τις τράπεζες να διατηρήσουν υψηλή πολιτική προβλέψεων. Επιπλέον, η αδύναμη προ προβλέψεων κερδοφορία η οποία οδηγείται από τα χαμηλότερα επιτοκιακά περιθώρια και την απομόχλευση, θα συνεχίσει να ασκεί πίεση στα κέρδη, αν και αναμένεται σταδιακή χαλάρωση τα επόμενα τρίμηνα.