Το επόμενο διάστημα πρόκειται να προκηρυχθεί νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που θα αφορά συνολικά 6.000 ωφελούμενους ανέργους, ηλικίας έως 39 ετών.

Στην κοινή απόφαση των υφυπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών αναφέρεται πως το νέο αυτό πρόγραμμα αφορά την επιχορήγηση επιχειρήσεων κατά 50% για την απασχόληση ανέργων έως 39 ετών, αποφοίτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σε κλάδους έξυπνης εξειδίκευσης και παραγωγικής δραστηριότητας.

Οπως άλλωστε τονίζεται, στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης. Σημειώνεται πως το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότητα και δραστηριοποιούνται στο σύνολο της ελληνικής επικρατείας, στους τομείς που ορίζει το πρόγραμμα.

Θα πρέπει να διευκρινιστεί πως η συνολική δαπάνη για την υλοποίηση του προγράμματος – που σημειωτέον βαρύνει τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ -προβλέπεται πως θα ανέλθει στα 73,5 εκατομμύρια ευρώ.

Διευκρινίζεται πως ωφελούμενοι του προγράμματος είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ, ηλικίας έως 39 ετών, απόφοιτοι ΑΕΙ – ΤΕΙ, οι οποίοι θα πρέπει να διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ, τόσο κατά την ημερομηνία υπόδειξής τους από το αρμόδιο ΚΠΑ2 όσο και κατά την πρόσληψή τους. Θα πρέπει, βέβαια, να έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο εξατομικευμένης προσέγγισης και να έχουν συμφωνήσει σε Ατομικό Σχέδιο Δράσης και φυσικά να είναι έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους της ΕΕ ή να είναι ομογενείς.

Οι άνεργοι δεν υποβάλλουν αίτηση αλλά υποδεικνύονται με συστατικό σημείωμα μόνο από το ΚΠΑ2 (της έδρας ή του υποκαταστήματος όπου θα απασχοληθούν), σύμφωνα με τις ζητούμενες ειδικότητες, όπως αυτές έχουν δηλωθεί κατά την υποβολή της αίτησης συμμετοχής από τις επιχειρήσεις.

Από την άλλη, δικαιούχοι του προγράμματος είναι επιχειρήσεις με κύρια δραστηριότητα τη μεταποίηση – βιομηχανία, τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, τα υλικά – κατασκευές, την εφοδιαστική αλυσίδα (μεταφορά και αποθήκευση). Θα πρέπει να τονιστεί πως στο πρόγραμμα εντάσσονται και επιχειρήσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας ειδικοτήτων πληροφορικής.

Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή και ένταξη μιας επιχείρησης στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της κατά τη διάρκεια του τριμήνου που προηγείται της υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

Η διάρκεια της επιχορήγησης του προγράμματος ορίζεται στους 15 μήνες και μετά τη λήξη των 15 μηνών η επιχείρηση υποχρεούται να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας για επιπλέον τρεις μήνες.

Το δε ποσό της επιχορήγησης ορίζεται ως εξής:

– 600 ευρώ μηνιαίως για κατόχους πτυχίου Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης
– 700 ευρώ μηνιαίως για κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών
– 800 ευρώ μηνιαίως για κατόχους διδακτορικού τίτλου σπουδών