Η κλιμάκωση των προκλήσεων από μέρους της Αλβανίας συνεχίστηκε και χθες Σάββατο, με τον πρωθυπουργό της γείτονος, Έντι Ράμα, να μην σταματά να παραληρεί. Μάλιστα, κατόπιν αποφάσεως του υπουργείου Εξωτερικών, κηρύχθηκε ανεπιθύμητη η κύπρια ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους.

Ο εκπρόσωπος του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως η ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους είναι ένα από τα 52 πρόσωπα που οι Αλβανοί θεωρούν ανεπιθύμητα. Η Ελένη Θεοχάρους είναι η γυναίκα που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή δίπλα στην οικογένεια του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

 «Στην ευαίσθητη αυτή συγκυρία αναμένουμε η Αλβανία να απέχει από δηλώσεις και ενέργειες που επιβαρύνουν το κλίμα των σχέσεων μας. Προσβλέπουμε σε ουσιαστικές διευκρινίσεις για τη σημερινή απόφαση των αλβανικών αρχών να κηρύξουν, μαζικά, ανεπιθύμητους 52 Έλληνες πολίτες».
Αυτή ήταν η αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ που όμως για κάποιους χαρακτηρίστηκε χλιαρή σε σχέση με το παραλήρημα Ράμα, που χαρακτήρισε γουρούνια όσους πήγαν στην κηδεία του Κατσίφα. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός της γείτονος έριξε μαύρο στα ελληνικά κανάλια, προκειμένου να περνά ο ίδιος τις θέσεις του.

«Πρόκειται για έναν τίτλο τιμής να μπω στο στόχαστρο ενός διεφθαρμένου καθεστώτος»: αυτό δήλωσε μόλις ενημερώθηκε για τις εξελίξεις η Ελένη Θεοχάρους, που είναι σκιώδης εισηγήτρια των ενταξιακών συνομιλιών της Αλβανίας στην Ε.Ε.

«Δεν πρόκειται να κάμψουν ούτε την αντίστασή μου, ούτε τη βούλησή μου, ούτε το πάθος μου για κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των φρικτά καταπιεσμένων Ελλήνων της Βόρειας Ηπείρου».

Η ίδια αναμένεται να μιλήσει για τη δολοφονία του Κατσίφα τη Δευτέρα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ποια είναι η Ελένη Θεοχάρους

Η Ελένη Θεοχάρους γεννήθηκε στον Πάνω Αμίαντο, επαρχία Λεμεσού, Κύπρος, στις 24 Ιουνίου, 1953. Ήταν εκλεγμένο μέλος της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων, από το 1991 έως το 2016 μέλος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) και νυν πρόεδρος του πολιτικού κόμματος Κίνημα Αλληλεγγύης.

Η Ελένη Θεοχάρους έλαβε το πτυχίο της στην Ιατρική και Φιλοσοφία από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην παιδοχειρουργική στο Μάντσεστερ και το Παρίσι. Έλαβε τον τίτλο του Δόκτορα Φιλοσοφίας από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ενώ συνέχισε τις σπουδές της στη Βοστώνη (B.C.E.T.S.). Είναι μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τραυμάτων (American Trauma Academy).

Στις βουλευτικές εκλογές της 27ης Μαΐου 2001 εξελέγη Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων ως υποψήφιος του ΔΗΣΥ στη Λεμεσό. Επενεξελέγη στις βουλευτικές εκλογές της 21 Μαϊου 2006. Είναι αναπληρωτής πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας. Τώρα είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Περιβάλλον, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Είναι επίσης μέλος της Κοινοβουλευτικής αποστολής στην Κοινοπολιτειακό Κοινοβουλευτικό Σύνδεσμο.

Το 2003 διορίστηκε από τη Βουλή ως παρατηρητής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου ήταν μέλος της Πολιτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Το 1991 η Θεοχάρους ψηφίστηκε ως Βοηθός Καθηγητής Παιδοχειρουργικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και από το 1992 μέχρι το 2001 ήταν διευθύντρια της Παιδοχειρουργικής Ουρολογικής Κλινικής του νοσοκομείο «Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’» στη Λευκωσία. Υπηρέτησε επίσης ως αντιπρόεδρος της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου.

Ήταν μέλος του Υψηλού Διευθυντηρίου του διεθνούς οργανισμού Γιατροί του Κόσμου και διευθύντρια ιατρικών και περιβαλλοντικών έργων και έργων πρόνοιας για το Διεθνές Ταμείο Βοήθειας στις Βρυξέλλες.

Ως μέλος διεθνών ανθρωπιστικών οργανισμών συμμετείχε σε μεγάλο αριθμό ιατρικών και άλλων αποστολών σε εμπόλεμες ζώνες, περιλαμβανομένων της Αρμενίας, της Βοσνίας, του Κουρδιστάν, της Παλαιστίνης, του Κοσσυφοπεδίου, του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και του Αφγανιστάν. Κατά τη διάρκεια αυτών των αποστολών η Θεοχάρους εργάστηκε ως εθελοντής χειρουργός, κάτω από πρωτόγονες ως επί το πλείστον συνθήκες, με τραυματισμένους ανθρώπους, στρατιώτες, παιδιά, πολίτες, όπως επίσης και θύματα πολέμου, φυσικών καταστροφών ή φτώχειας. Επιπλέον, εργάστηκε εντατικά σε πολλές από τις προαναφερόμενες χώρες πολεμώντας το AIDS, τη φτώχεια, την πείνα, την αποψίλωση των δασών και άλλα περιβαλλοντικά θέματα, δουλεύοντας μαζί με τοπικές αρχές και μη κυβερνητικούς οργανισμούς, δίνοντας διαλέξεις και διδάσκοντας σε τοπικά ιδρύματα.

Ως Διευθύντρια των Περιβαλλοντικών Έργων του “Internationaler Hilfsfodns” η Θεοχάρους συντονίζει, διευθύνει και συμμετέχει σε επιτόπια έργα εναντίον της απερήμωσης και της πείνας μέσω έργων για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος στην Έρημο Γκόμπι (Χοχχότ Εσωτερική Μογγολία), Τσικομπέτζι (Ζιμπάμπουε), Κεντρικά Υψίπεδα (Ναμίμπια), Έλος Γκούντι στη Γάζα (Λωρίδα της Γάζας), Έρημο Μπακάνας (Καζακστάν), Μεντόσα (Αργεντινή), Ος και Μπάτκεν (Κιργισία), και Μεταλλεία Αμιάντου (Κύπρος).

Είναι επίτιμος πρόεδρος του οργανισμού «Γιατροί του Κόσμου – Κύπρος» και μέλος της Μόνιμης Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Προώθηση της Συνεργασίας μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών Γιατρών. Είναι επίσης μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ένωσης Βουλευτών για την Προάσπιση του Παλαιστινιακού Αγώνα.