«Το όνειρο του Ερντογάν για το υπερόπλο» επιγράφεται ανάλυση της εφημερίδας Die Welt για τα νέα, φιλόδοξα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας. Υπότιτλος: «Ο πρόεδρος της Τουρκίας θέλει να μετατρέψει τη χώρα του σε γίγαντα των εξοπλισμών. Σχεδιάζει συστήματα που μόνο οι ΗΠΑ και η Κίνα διαθέτουν».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η Τουρκία θέλει να γίνει όχι μόνο αυτάρκης, αλλά και ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς παγκοσμίως σε αμυντικό εξοπλισμό. «Το πώς γίνεται αυτό, υποδεικνύει το παράδειγμα του πολεμικού ελικοπτέρου Τ129 Ατάκ» επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.

«Με βάση το ιταλικό Α129 Μανγκούστα της εταιρίας Αγκούστα-Βέστλαντ και με τη συνεργασία των Ιταλών, οι Τούρκοι ανέπτυξαν ένα τουρκικό, πλέον, οπλικό σύστημα με δικά τους αμυντικά και ηλεκτρονικά συστήματα και κάποιες αλλαγές στον θάλαμο διακυβέρνησης. Το συγκεκριμένο μοντέλο προορίζεται για εξαγωγές, για παράδειγμα στο Πακιστάν».

Μεταξύ άλλων, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, η Τουρκία θέλει να παράγει δικά της τεθωρακισμένα, υποβρύχια, πολεμικά πλοία, προηγμένα πολεμικά αεροσκάφη που είναι αόρατα στο ραντάρ, ακόμα και κανόνια λέιζερ.

Σύμφωνα με τη Welt, η επιμονή της Άγκυρας στα εξοπλιστικά προγράμματα έχει συγκεκριμένους πολιτικούς λόγους: «Από το 2015 το γενικό επιτελείο έχει εκφράσει ευθαρσώς την πεποίθησή του ότι το νέο πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας αποτελεί όργανο εξωτερικής πολιτικής. Για παράδειγμα στην επιδίωξη της Άγκυρας να εκμεταλλευθεί κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο ή να επιβάλει σε νησιά του Αιγαίου εδαφικές αξιώσεις, τις οποίες εγείρουν τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία».