Κοινή ανακοίνωση του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκδόθηκε στη Λευκωσία αναφέρει ότι είναι έτοιμα προς ανοίξουν από την ερχόμενη Δευτέρα τα οδοφράγματα Δερύνειας κοντά στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και Λεύκας-Απλικίου στην ορεινή περιοχή Τροόδους.

Οι δύο διεθνείς οργανισμοί έχουν χρηματοδοτήσει μέρος των απαιτούμενων έργων για τη διάβαση οχημάτων από τα δύο οδοφράγματα.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Βοήθειας προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καλύψει το κόστος για τα οδικά έργα στη νεκρή ζώνη και στο βόρειο μέρος.

Συνολικά, από το 2006, οι Βρυξέλλες έχουν δαπανήσει περίπου 6.5 εκατομμύρια ευρώ, ως οικονομική συνδρομή στις εργασίες διάνοιξης και των πέντε διόδων διέλευσης που λειτουργούν από και προς τα κατεχόμενα.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, τα οδοφράγματα Δερύνειας και Λεύκας-Απλικίου θα ανοίξουν τις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας.

Η λειτουργία των δύο οδοφραγμάτων θα γίνει χωρίς καμιά τελετή.

Η λειτουργία του οδοφράγματος της Δερύνειας έχει επικριθεί έντονα από κόμματα και οργανώσεις, που ανέφεραν ότι θα εξυπηρετήσει κυρίως τους Τουρκοκυπρίους, δεδομένου ότι θα διευκολύνει τη μετάβαση τουριστών από τα πολυσύχναστα θαλάσσια θέρετρα της Αγίας Νάπας και του Προταρά στις κατεχόμενες περιοχές.

Με αφορμή τη λειτουργία του οδοφράγματος κινητοποιήθηκαν οι κάτοικοι της περιοχής Πύργου Τηλλυρίας, Έλληνες και Τούρκοι, που πραγματοποιούν συγκέντρωση αύριο με αίτημα να ανοίξει νέο οδόφραγμα στην περιοχή του θύλακα των Κοκκίνων, που θα συντομεύσει τη μετάβαση προς την περιοχή κατά μία ώρα, δεδομένου ότι η διαδρομή από την κατεχόμενη περιοχή προς τα Ελληνικά χωριά της περιοχής είναι μόνο μερικά λεπτά.