Εντός των επόμενων 48 ωρών αναμένεται στο λιμάνι της Λεμεσού το πλωτό γεωτρύπανο «Stena IceMax», το οποίο θα διενεργήσει γεώτρηση στο «τεμάχιο 10» της κυπριακής ΑΟΖ, για λογαριασμό της αμερικανικής εταιρείας ExxonMobil.

Στις 06:00 του Σαββάτου η Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας Διάσωσης εξέδωσε Navtex με την οποία δεσμεύεται η περιοχή της γεώτρησης στον στόχο «Δελφίνη» στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, που θα πραγματοποιηθεί από το υπό Βρετανική σημαία γεωτρύπανο «Stena IceΜax».

Πρόκειται για την Navtex «NAV WRNG NR 376/18», με την οποία καθορίζεται το ακριβές σημείο της γεώτρησης και δεσμεύεται ζώνη ακτίνας 500 μέτρων γύρω από το γεωτρύπανο όπου η είσοδος οποιουδήποτε μη εξουσιοδοτημένου σκάφους απαγορεύεται. Η περίοδος δέσμευσης ξεκίνησε από σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 25 Φεβρουαρίου 2019.

Η είσοδος στην απαγορευμένη ζώνη, αποτελεί ποινικό αδίκημα, τόσο σύμφωνα με την νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και με βάση το διεθνές δίκαιο, προειδοποιεί η Navtex.

Αρμόδια πηγή δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι το γεωτρύπανο αναμένεται στην Κύπρο, εντός του προκαθορισμένου χρονικού πλαισίου και πως όλα βαίνουν βάσει του συμφωνημένου προγράμματος.

Να σημειωθεί ότι ακόμα δύο Navtex βρίσκονται σε ισχύ, καλύπτουν την περιοχή.

Η μία αφορά ζώνη προετοιμασίας της γεώτρησης που έχει έκταση περίπου 20 χιλιομέτρων.

Η δεύτερη αφορά σε πολυθενική άσκηση δυνάμεων πολεμικού ναυτικού, που καλύπτει μεγάλη περιοχή από τις ακτές της Κύπρου μέχρι  και το τεμάχιο 10, που καλύπτει και τις ζώνες πλεύσης των πλοίων υποστήριξης της γεώτρησης και τις περιοχές πτήσης των ελικοπτέρων υποστήριξης, με ισχύ μέχρι τις 20 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με το philenews.com, ανάλογες απαγορεύσεις και διαδικασία αδειοδότησης σκαφών για προσέγγιση στο γεωτρύπανο, περιλαμβάνονται και σε Διάταγμα που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.