Οι αυστριακές Αρχές ανέκριναν πρόσφατα απόστρατο αξιωματικό του αυστριακού στρατού που θεωρείται ύποπτος για κατασκοπεία προς όφελος της Ρωσίας επί σειράν δεκαετιών, και ζήτησαν εξηγήσεις από τη Μόσχα, δήλωσε σήμερα ο αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς.

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Κάριν Κνάισλ, η οποία χόρεψε με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, στο γάμο της τον Αύγουστο, ακύρωσε προγραμματισμένο ταξίδι της στη Μόσχα εξαιτίας της υπόθεσης, που αφορά αυστριακό συνταγματάρχη, σήμερα εν αποστρατεία, οι κατασκοπευτικές δραστηριότητες του οποίου πιστεύεται ότι ξεκίνησαν τη δεκαετία του ’90 και συνεχίστηκαν μέχρι τον περασμένο χρόνο.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε στους εισαγγελείς, ανακοίνωσαν ο αυστριακός καγκελάριος και ο υπουργός Άμυνας, Μάριο Κούνασεκ.

Οι τομείς ενδιαφέροντος του αυστριακού αξιωματικού ήταν τα οπλικά συστήματα και η μετανάστευση, δήλωσε ο Κούνασεκ, προσθέτοντας ότι δεν είναι σαφές εάν η υπόθεση αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό.

Χωρίς να κατονομάσει τον ύποπτο, ο Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Εάν οι υποψίες επιβεβαιωθούν, τέτοιες υποθέσεις […] δεν βελτιώνουν τις σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Οι αυστριακές Αρχές ενημερώθηκαν για την υπόθεση χάρη σε πληροφορίες που προήλθαν από υπηρεσία πληροφοριών συμμαχικής χώρας και την κατάσχεση «τεχνολογικού εξοπλισμού», στον οποίον περιλαμβάνεται και ένα λάπτοπ, διευκρίνισε ο αυστριακός υπουργός Άμυνας.

«Προς το παρόν ζητούμε διαφανή ενημέρωση από τη ρωσική πλευρά» είπε.

Απόντος του πρεσβευτή, ο ρώσος επιτετραμμένος κλήθηκε στο αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών. «Οποιεσδήποτε περαιτέρω κινήσεις θα συζητηθούν με τους ευρωπαίους εταίρους μας» δήλωσε ο αυστριακός καγκελάριος.

Στη Μόσχα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι ο αυστριακός πρεσβευτής στη Μόσχα, Γιοχάνες Άιγκνερ, θα κληθεί σήμερα στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε «δυσάρεστα έκπληκτος» από την είδηση.