Πράσινο… τσουνάμι παρέσυρε τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ με τον «Elevator» Θανάση Αντετοκούνμπο να οδηγεί τον Παναθηναϊκό στο 93-80 επί των «ερυθρόλευκων» για την 6η αγωνιστική της Euroleague.

Καταλυτική παρουσία είχε και ο Λεκαβίτσιους που εξελίχθηκε σε επιθετικό «όπλο» βοηθώντας το «τριφύλλι» να γυρίσει το παιχνίδι στο δεύτερο ημίχρονο, την ώρα που ο Λάνγκφορντ έμεινε εκτός νωρίς λόγω φάουλ.

Οι φιλοξενούμενοι από την άλλη πλευρά έμειναν μόνο στην απόδοση του πρώτου μέρους και δεν μπόρεσαν στη συνέχεια να ανταποκριθούν στο «πρέπει» της αναμέτρησης.

Ο Ολυμπιακός είχε σαφές πλάνο από την αρχή του αγώνα να εκμεταλλευτεί τα ελεύθερα σουτ που θα άφηνε ο Παναθηναϊκός με τις «παγίδες» του στους Πρίντεζη και Μιλουτίνοβ. Ετσι ο Τίμα και ο Τουπάν ήταν εύστοχοι στα σουτ τριών πόντων που επεχείρησαν και έδωσαν «ανάσες» στους Πειραιώτες (8-10 στο 4’).

Ο Παναθηναϊκός αντέδρασε με τον Τόμας και τον Λάσμε, αλλά και πάλι ο Τίμα ήταν εκείνος που είχε τις λύσεις. Ο Λετονός με 4/4 τρίποντα οδήγησε τον Ολυμπιακό στο +6 (33-39 στο 17’) με τον Λάνγκφορντ να χρεώνεται με 4 φάουλ.

Ούτως ή άλλως η εικόνα του Αμερικανού ήταν προβληματική, καθώς είχε 0/5 δίποντα. Ο Λεκαβίτσιους είχε κάποιες καλές στιγμές, αλλά δεν μπορούσε να οργανώσει με συνέπεια ο Παναθηναϊκός να έχει μόλις μια ασίστ, την ώρα που ο Ολυμπιακός είχε ήδη 12 με μόλις τρία λάθη με καλή κυκλοφορία της μπάλας και τον Πρίντεζη να μην έχει αντίπαλο στο λόου ποστ.

Έτσι οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν με 37-46 στο 19’ έχοντας τον έλεγχο της αναμέτρησης, αναγκάζοντας τον Παναθηναϊκό να παίζει «ένας εναντίον ενός» και έκλεισε το πρώτο μέρος με 41-48.

Θανάσης, «Λέκα» και… τέλος

Ο Παναθηναϊκός κατάφερε να ισορροπήσει το παιχνίδι (54-54 στο 25’) με τον Αντετοκούνμπο να παίζει δυνατή άμυνα πάνω στον Σπανούλη και να τον αποδιοργανώνει, ενώ ο Καλάθης πάσαρε σωστά και ο Παναθηναϊκός επέστρεψε για τα καλά. Με τον Θανάση να είναι… παντού σε άμυνα και επίθεση, σημειώνοντας 8 πόντους σερί οι πράσινοι προηγήθηκαν με δέκα πόντους διαφορά (67-57 στο 29’).

Ο Ολυμπιακός «βραχυκύκλωσε» λόγω της αδυναμίας του Σπανούλη να ξεφύγει από το μαρκάρισμα του Αντετοκούνμπο, ο Μπλατ δεν πέρασε στο παρκέ τον Μάντζαρη για να ηρεμήσει το παιχνίδι και τα πράγματα άλλαξαν για την ομάδα του Πειραιά.

Ο Ολυμπιακός προσπάθησε με τον Πρίντεζη να βρει λύσεις και να πλησιάσει στο σκορ με τον υπαρχηγό του να κάνει το 78-73 στο 35’, αλλά ο Λεκαβίτσιους με ατομικές ενέργειες ως δυάρι δίπλα στον Καλάθη έδωσε λύσεις. Ο Λιθουανός αναδείχθηκε σε παίκτη κλειδί του Πασκουάλ, αφού «χτυπούσε» μετά το πικ εντ ρολ και με τρίποντό του ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με 88-76 στο 38’. Το νερό είχε μπει στο αυλάκι και οι πράσινοι έφτασαν στην επικράτηση με το τελικό 93-80.

Από την ομάδα του Πασκουάλ οι Λεκαβίτσιους (17 π.), Καλάθης (14 π.), Αντετοκούνμπο (12 π.) και Γκιστ ήταν οι καλύτεροι, ενώ από τον Ολυμπιακό διακρίθηκαν ο Πρίντεζης (26π.) και στο πρώτο ημίχρονο ο Τίμα (17π.)

Οι «πράσινοι» έχουν πλέον επίδοση 4-2 στη Euroleague, έναντι 3-3 του Ολυμπιακού.

Τα δεκάλεπτα: 21-23, 41-48, 67-62, 93-80

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Πέρεθ, Πατέρνικο, Ζαμοΐσκι

Οι συνθέσεις:

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Τσάβι Πασκουάλ): Τόμας 9 (1), Λάνγκφορντ 3 (1), Παπαγιάννης, Λάσμε 5, Παπαπέτρου 7 (2), Παππάς 3, Γκιστ 10, Λεκαβίτσιους 17 (3), Λοτζέσκι 10, Καλάθης 14 (2), Αντετοκούνμπο 12 , Μήτογλου 3

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ντέιβιντ Μπλατ): Ουίλιαμς-Γκος, Τουπάν 9 (1), Σπανούλης 4, Τίμα 17 (5), Μιλουτίνοβ 11, Βεζένκοφ 2, Πρίντεζης 26 (1), Παπανικολάου 4, Μάντζαρης, Μπόγρης, ΛεΝτέι 7