Για την Κωνσταντινούπολη αναχώρησε την Παρασκευή ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου.

Εκεί ο κ. Γαβρόγλου θα έχει συνάντηση με τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο, με την πλευρά του υπουργείου να κάνει λόγο «για προγραμματισμένη εδώ και καιρό συνάντηση».

Όπως συμπληρώνει η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, η συνάντηση θα γίνει το πρωί του Σαββάτου στην αίθουσα του Οικουμενικού Θρόνου στο Φανάρι.

Βασικό θέμα στη συζήτηση των δύο ανδρών αναμένεται να είναι το προσύμφωνο που υπέγραψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας, αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.

Υπενθυμίζεται πως η πλευρά του πατριάρχη εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της καθώς έμεινε κυριολεκτικά «απούσα» από τις συζητήσεις κράτους – Εκκλησίας για τη μισθοδοσία των κληρικών και την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Άλλωστε, οι μητροπολίτες και οι ιερείς στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, πληρώνονται μεν από το ελληνικό κράτος, ανήκουν, ωστόσο στο Φανάρι. Επίσης, με κανένα τρόπο δεν μπορεί η Εκκλησίας της Ελλάδος να υποχρεώσει τις αυτοκέφαλες Εκκλησίες να παραχωρήσουν στο Ταμείο Αξιοποίησης την περιουσία τους.

Εξηγήσεις και από τη Γενική Πρόξενο

Η έντονη δυσφορία του Οικουμενικού Πατριαρχείου έγινε ακόμη πιο φανερή μετά τη διαρροή πληροφοριών ότι την Παρασκευή συναντήθηκε στο Φανάρι ο κ. Βαρθολομαίος με την Γενική Πρόξενο της Ελλάδας στην Πόλη, Γεωργία Σουλτανοπούλου.

Από καμιά πλευρά δεν υπήρξε διαρροή των θεμάτων που συζητήθηκαν, ωστόσο η συγκυρία της συνάντησης, με πρωτοβουλία του Φαναρίου, δείχνει ότι το περιεχόμενο της συζήτησης αφορούσε σίγουρα τις εξελίξεις μετά τη συμφωνία της Εκκλησίας με την ελληνική κυβέρνηση.

Και δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις επί του θέματος καθώς η Γενική Πρόξενος θα έχει ενημερώσει την κυβέρνηση και θα έχει λάβει οδηγίες.

Διαβάστε επίσης:

Διαμάχη Βαρθολομαίου – Ιερώνυμου, μετά τη συμφωνία με Τσίπρα