Παρέλαση υπουργών σημειώθηκε στην Βουλή κατά την συζήτηση της τροπολογίας για την επιστροφή των αναδρομικών των ειδικών μισθολογίων. Η αντιπολίτευση σχολίασε ότι άρχισε και επισήμως η προεκλογική περίοδος, αποδίδοντας στην κυβέρνηση σκοπιμότητες επικοινωνιακού χαρακτήρα. Από το βήμα πέρασε πλειάδα υπουργών της κυβέρνησης μεταξύ των οποίων η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, καθώς στα ειδικά μισθολόγια συμπεριλαμβάνονται αστυνομικοί και πυροσβέστες, ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, λόγω των πανεπιστημιακών που θα λάβουν επίσης αναδρομικά, ο υπουργός Ναυτιλίας Φ. Κουβέλης, λόγων των λιμενικών που συγκαταλέγονται στην κατηγορία αυτή, η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, καθώς αναδρομικά θα λάβουν και τα μέλη της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και Θεσσαλονίκης και της ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης, λόγω των γιατρών του ΕΣΥ, ο οποίος δήλωσε ότι «με ρυθμούς πολυβόλου θα έρχονται τα θετικά μέτρα από δω και πέρα» τονίζοντας ότι «εμείς τα καταφέραμε επειδή δεν κλέβαμε γι’ αυτό περισσεύουν», ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Καλογήρου λόγω των δικαστικών που λαμβάνουν το υπόλοιπο μισό των αναδρομικών τους, τονίζοντας ότι έχουμε αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης, καθώς και ο υπουργός Άμυνας Π. Καμμένος ο οποίος είπε ότι έχουμε την πλήρη αποκατάσταση των ενστόλων από την απόφαση του ΣτΕ και δεν υπάρχουν σκιές.

Πάντως υπήρξε αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ όταν η αξιωματική αντιπολίτευση θύμισε πως το 50% των αναδρομικών δόθηκε επί των ημερών της (το 2014), με την κυβέρνηση να αντιτείνει ότι η ΝΔ δεν έδωσε το υπόλοιπο 50% καθώς θεωρούσε ότι με αυτό που χορήγησε ξοφλούσε τους δικαστικούς και ενστόλους που το είχαν λάβει.

Όπως τόνισε εκ μέρους της ΝΔ ο Χρ. Σταϊκούρας η κυβέρνηση «επιτέλους εφαρμόζει αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις», αμφισβητώντας ότι «αυτό που γίνεται είναι θέμα πολιτικής βούλησης». «Είναι θέμα συγκυρίας. Δεν είναι πολιτική βούληση. Εναρμονίζεστε με αποφάσεις δικαστηρίων», σημείωσε. Μάλιστα εστίασε στην δήλωση του υφυπουργού Εργασίας Τ. Πετρόπουλου που είπε ότι δεν μας καλύπτει η αποστροφή της έφεσης του Δημοσίου κατά των αξιώσεων για αναδρομικά ότι καλώς εφαρμόστηκαν τα μνημόνια, λέγοντάς του ότι «το Δημόσιο ασκώντας έφεση λέει ότι στην προκειμένη περίπτωση ο νόμος ταυτίζεται με το συμφέρον των πολιτών του διότι η κατάρρευση της οικονομίας θα συμπαρέσυρε τα νοικοκυριά» και ως εκ τούτου «με τα δεδομένα αυτά η εν λόγω περικοπές δεν παραβιάζουν τις προπαρατεθείσες συνταγματικές διατάξεις».

«Για πολλοστή φορά δεν λέτε την αλήθεια. Πρόκειται για αναγκαστική συμμόρφωση με δικαστικές αποφάσεις που γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση», πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας θυμίζοντας ότι το 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ψηφίσει την διάταξη για το 50% των αναδρομικών ενστόλων και δικαστικών. «Η συμμόρφωση γίνεται προεκλογικά. Τα δημοσιονομικά περιθώρια ήταν μεγαλύτερα τα προηγούμενα δυο χρόνια. Δεν είχε την πολιτική βούληση. Και το αποφασίζει σήμερα για ψηφοθηρικούς λόγους εν όψει της εκλογικής ήττας του», κατέληξε. Αλλά και ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Αν. Λοβέρδος τόνισε ότι «ασφαλώς και κάθε ενίσχυση είναι θετική εξέλιξη», όπως διευκρίνισε ότι «κανείς δεν δικαιούται την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων να την παρουσιάζει ως δική του πολιτική». Ενώ ο βουλευτής του Ποταμιού Γ. Αμυράς είπε ότι η κυβέρνηση κήρυξε ουσιαστική την προεκλογική περίοδο.

Ο κ. Πετρόπουλος αντεπιτέθηκε σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κάνοντας λόγο για «ταρτουφισμό»: «Περίπου 120 χρόνια πριν από τη γαλλική επανάσταση η Μολιέρος έγραψε τον «Ταρτούφο». Είναι από τις πιο εμβληματικές μορφές του ατόμου που, ενώ είναι ασεβής, είναι υποκριτής, είναι τυχοδιώκτης, και προσπαθεί να ξεγελάσει τους πάντες και ενδύεται τον ευλαβή, ξεγελάει και το αφεντικό του, πάει να του πάρει τη γυναίκα, και στο τέλος ξεσκεπάζεται καθώς κάνει τον τιμητή εκείνων τους οποίους ζημίωσε», είπε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει: «Ακούω από το πρωί να μιλούν για την περίοδο της ντροπής, για την περίοδο της μεγάλης καταστροφής αυτής που επέφερε τις μεγάλες μειώσεις, 64 δισ. συνολικά, τόσα είναι οι μειώσεις από τις περιόδους των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και προσπαθεί ένοχα ο καθένας να βγάλει τον εαυτό του και την ουρά του απέξω». Και πρόσθεσε απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση: «Είναι δυνατόν να μιλάτε ακόμα; Προκαλείτε μια οργή. Εμείς χτίζουμε εσείς γκρεμίζετε. Μιλάω με την οργή του Έλληνα».