Να μην ταυτιστεί ο Πάνος Καμμένος με τα σχέδια Μητσοτάκη όταν η Συμφωνία των Πρεσπών έρθει προς ψήφιση στη Βουλή ευχήθηκε επί της ουσίας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha την Πέμπτη. Όπως είπε, κατανοεί το δίλημμα μπροστά στο οποίο θα βρεθεί ο συγκυβερνήτης, αλλά (του) υπενθύμισε ότι προέχει η ανάταξη της χώρας.

«Πιστεύω ότι θα πάρει την κρίσιμη απόφαση» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και ομολόγησε εμφανώς προβληματισμένος: «Δεν ξέρω αν θα φύγει ή αν δεν θα φύγει από την κυβέρνηση, αλλά δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την ομαλή πορεία της χώρας προς την κανονικότητα».

Η αναφορά αυτή παραπέμπει στο ενδεχόμενο να ρίξει ο Πάνος Καμμένος την κυβέρνηση, όπως έχει πολλές φορές υποστηρίξει πάνω στο «ψευδοαντάρτικό» του για το Μακεδονικό, όταν ερωτάται για το τι θα πράξει όταν έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δεν θα υπάρξει θέμα δεδηλωμένης για την κυβέρνηση, καθώς ο κ. Καμμένος δεν θα στηρίξει πρόταση δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατίας και δεν θα «ταυτιστεί με τα σχέδια παλινόρθωσης του παλιού καθεστώτος», ενώ σε άλλη αποστροφή του σημείωσε ότι ο συγκυβερνήτης: «Θα καταψηφίσει τη Συμφωνία, αλλά θα στηρίξει την κυβέρνηση».

Κοντολογίς, ο Αλέξης Τσίπρας εύχεται να μην κάνει πράξη ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ την απειλή να ρίξει την κυβέρνηση. Θεωρεί βέβαιο ότι θα καταψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών και πιθανολογεί ότι ενδεχομένως να φτάσει στο σημείο να αποχωρήσει και από την κυβέρνηση, προκειμένου να περισώσει ό,τι μπορεί να περισώζεται από την αξιοπιστία του, αλλά εύχεται να μην υπερψηφίσει την πρόταση μομφής που πιθανότατα θα καταθέσει η ΝΔ και να επιτρέψει στην κυβέρνηση Τσίπρα να συνεχίσει το έργο της ως κυβέρνηση μειοψηφίας.

«Θα φτάσω μέχρι την τελευταία ημέρα της θητείας μου»

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι θα φτάσει μέχρι την τελευταία ημέρα της θητείας του και θα πάρει και 20 μέρες επιπλέον, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, για να καταλήξει ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβρη του 2019. Παράλληλα τόνισε ότι η κάλπη θα δείξει την πραγματική εικόνα -κόντρα στις δημοσκοπήσεις-, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι θα κερδίσει την αναμέτρηση και υπογράμμισε ότι η επόμενη ημέρα θα είναι δύσκολη για τον κ. Μητσοτάκη.

«Στοίχημα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει»

Ο ίδιος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει από την ελληνική Βουλή, έβαλε και στοίχημα γιαυτό και εξήγησε ότι κατά τη γνώμη του «η Συμφωνία θα περάσει για έναν λόγο. Γιατί και ο τελευταίος πολίτης καταλαβαίνει ότι παρά τις δυσκολίες, παρά τα προβλήματα, αυτή η Συμφωνία ωφελεί τη χώρα και ιδίως τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη».