Μπορεί με τη συνήθη αμετροέπεια που τον χαρακτηρίζει ο Ντόναλντ Τραμπ, να έσπευσε να συγχαρεί τον… εαυτό του για το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ, αλλά η μετεκλογική πραγματικότητα δεν είναι και τόσο ευνοϊκή για αυτόν, όπως θέλει να υποστηρίζει. Αναμφισβήτητα η Αμερική παραμένει μια διχασμένη χώρα, αλλά τα μηνύματα των εκλογών δε είναι καθόλου αμελητέα.

Η δημαγωγία, η ξενοφοβική ρητορική, η εθνικιστική περιχαράκωση διατηρεί μεν ισχυρές δυνάμεις, αλλά δεν είναι ακαταμάχητη. Η απάντηση στους τσαρλατανισμούς του αμερικανού προέδρου, ήρθε από το «κίνημα της διαφορετικότητας». Η πρωτοφανής εκλογή τόσων γυναικών υποψηφίων είναι προφανώς και μια απάντηση στη ρατσιστική και μισογυνική ρητορική Τραμπ. Το ίδιο ισχύει και για την εκλογή μιας σειράς υποψηφίων που εκπροσωπούν μια διαφορετική οπτική για την πολιτική. Μετανάστες, μουσουλμάνοι, ιθαγενείς, εκπρόσωποι της γκέι κοινότητας θα είναι από εδώ και πέρα καθημερινά απέναντι στον τραμπισμό.

Αξιοσημείωτη είναι επίσης η μαζική συμμετοχή στην ψηφοφορία, καθώς ψήφισαν παραπάνω 30 εκατ. πολίτες από την προηγούμενη αναμέτρηση του 2014. Μπορεί επίσης οι Δημοκρατικοί να μην κυριάρχησαν, όπως πίστευαν ορισμένοι, αλλά κέρδισαν μια σειρά καθοριστικές πολιτείες ,που είχαν δώσει πριν δύο χρόνια τη νίκη στον Τραμπ. Οι δημαγωγικές κραυγές του αμερικανού προέδρου φαίνεται ότι συσπείρωσαν σημαντικές ομάδες ψηφοφόρων, που διαβλέπουν τους κινδύνους να μετατραπούν οι ΗΠΑ από μια ανεκτική και φιλελεύθερη δημοκρατία σε ένα αυταρχικό και ξενοφοβικό κράτος.

Ο διχασμός της αμερικάνικης κοινωνίας όμως παραμένει. Και ο Τραμπ έχει αρκετό χρόνο ακόμα μπροστά του,παρά τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει για να την διχάσει ακόμα περισσότερο.Η διαφορά μεταξύ αγροτικής και αστικής Αμερικής, μεταξύ των λευκών παραδοσιακών ψηφοφόρων που θεωρούν τους εαυτούς τους ιδιοκτήτες της χώρας και των όλο και διευρυνόμενων ταυτοτικών κινημάτων διευρύνεται. Αποτέλεσμα μια πολωτική αντιπαράθεση που με τη βοήθεια και των social media υπονομεύει τις φιλελεύθερες δημοκρατικές παραδόσεις.

Το σημαντικό όμως από αυτή την αναμέτρηση είναι ότι υπάρχουν δυνάμεις μέσα στην κοινωνία που μπορούν με την παρέμβαση τους να αλλάξουν τους κανόνες του παιγνιδιού και να υπερασπιστούν τις αξίες του πλουραλισμού και της δημοκρατίας. Κι αυτό είναι ένα μήνυμα που υπερβαίνει την Αμερική ,καθώς ανάλογα φαινόμενα, τα βλέπουμε πλέον παντού στον κόσμο.