Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αρνηθεί επανειλημμένως να αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη για παρότρυνση στη βία, απορρίπτοντας ως fake news ή αντιπολιτευτική προπαγάνδα τις όλο και περισσότερες επικρίσεις για τη ρητορική του, η οποία θεωρείται πηγή έμπνευσης για ακραίους αμερικανούς πολίτες που στρέφονται στη βία. Ομως μια μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησε το ABC News εντόπισε 16 περιπτώσεις βίας με τις οποίες συνδέθηκε ευθέως το όνομα του Τραμπ.
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι δράστες ενήργησαν κάνοντας πράξη τη ρητορική του αμερικανού προέδρου και όχι αντιδρώντας προς αυτή, ενώ στις 15 από αυτές οι δράστες είναι λευκοί άνδρες, που αποτελούν την εκλογική βάση του Τραμπ, και στη μία μόνο ο δράστης είναι Αφροαμερικανός. Τα θύματα είναι Αφροαμερικανοί, Λατινοαμερικανοί, μουσουλμάνοι ή ομοφυλόφιλοι. Στην κατάρτιση της λίστας με τις 16 περιπτώσεις το ABC News απέκλεισε υποθέσεις για τις οποίες δεν απαγγέλθηκαν ποτέ κατηγορίες καθώς και βανδαλισμούς στο όνομα του Τραμπ.
19 Αυγούστου 2015: Ο 30χρονος Στίβεν Λίντερ και ο αδερφός του επιτέθηκαν με λοστό σε άστεγο Μεξικανό στη Βοστώνη. Ο Λίντερ είπε στους αστυνομικούς: «Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δίκιο, όλοι οι λαθρομετανάστες πρέπει να απελαθούν». Το θύμα δεν ήταν παράνομος μετανάστης. Οι δράστες καταδικάστηκαν σε διετή φυλάκιση.
5 Δεκεμβρίου 2015: Ο 19χρονος φοιτητής Νίκολας Ταβέλα απείλησε να «φυτέψει μια σφαίρα» σε έναν ινδό συμφοιτητή του στο πανεπιστήμιο Πεν Στέιτ λόγω της καταγωγής του. Στο δικαστήριο, ο δικηγόρος του Ταβέλα είπε ότι κίνητρό του ήταν η «αγάπη προς την πατρίδα», όχι το «μίσος». Και πρόσθεσε: «Ο Ντόναλντ Τραμπ λέει «Πρέπει να ελέγχουμε τους ανθρώπους πιο προσεκτικά»». Ο Ταβέλα καταδικάστηκε σε διετή φυλάκιση.
28 Απριλίου 2016: Το FBI βρήκε εκρηκτικούς μηχανισμούς και όπλα στο σπίτι του 61χρονου Τζον Μάρτιν Ρους στο Ορεγκον. Ο Ρους, που είναι φανατικός οπαδός του Τραμπ, ανέβαζε στα σόσιαλ μίντια μηνύματα υπέρ του Τραμπ και απειλές κατά Αφροαμερικανών, μουσουλμάνων και μεξικανών μεταναστών, καθώς και κατά των «φιλελεύθερων μέσων ενημέρωσης». «Το κατεστημένο προσπαθεί να κλέψει την εκλογή από τον Τραμπ… Ο Ομπάμα βρίσκεται ήδη στη λίστα των μελλοθάνατων… Το όνομά σας μπορεί να βρεθεί στην ίδια λίστα» ανέφερε ένα μήνυμά του. Καταδικάστηκε σε πενταετή φυλάκιση.
3 Ιουνίου 2016: Ο 54χρονος Χένρι Σλάπνικ επιτέθηκε με μαχαίρι στους αφροαμερικανούς γείτονές του στο Κλίβελαντ. Είπε στους αστυνομικούς: «Ο Ντόναλντ Τραμπ θα τους φτιάξει γιατί τον φοβούνται».
16 Αυγούστου 2016: Ο 32χρονος Ντάνιελ Ρόου επιτέθηκε με μαχαίρι κατά μιας λευκής γυναίκας και ενός μαύρου άνδρα επειδή τους είδε να φιλιούνται σε πολυσύχναστο δρόμο στην πολιτεία της Ουάσιγκτον. Ο Ρόου είπε στους αστυνομικούς ότι είναι οπαδός της «λευκής υπεροχής» και ότι «σχεδίαζε να πάει στην επόμενη προεκλογική συγκέντρωση του Τραμπ και να ποδοπατήσει τα μέλη της οργάνωσης Black Lives Matter». Καταδικάστηκε σε τετραετή φυλάκιση.
1 Σεπτεμβρίου 2016: Ο 60χρονος Φρανκ Νούσερα, τότε διευθυντής αστυνομικού τμήματος στο Νιου Τζέρσεϊ, επιτέθηκε σε έφηβο Αφροαμερικανό δεμένο με χειροπέδες. Ο Νούσερα επεδείκνυε «έντονο ρατσιστικό μίσος» και λίγες ώρες μετά την επίθεση τον ηχογράφησαν κρυφά να λέει: «Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι η τελευταία ελπίδα για τους λευκούς».
Σεπτέμβριος 2016: Ο 40χρονος Μαρκ Φέιτζιν από το Λος Αντζελες ποστάριζε αντιμουσουλμανικά και απειλητικά μηνύματα στη σελίδα τζαμιού στο Facebook. Ο δικηγόρος του είπε στο δικαστήριο ότι τα σχόλια του Φέιτζιν προστατεύονται από την Πρώτη Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος γιατί «χρησιμοποιεί παρόμοια γλώσσα και εκφράζει παρόμοιες απόψεις» με εκείνες του Τραμπ. Πρόσθεσε ότι ο Φέιτζιν είναι οπαδός του Τραμπ και ότι «τα σχόλιά του αφορούσαν ένα κεντρικό ζήτημα της προεκλογικής του εκστρατείας: τις ισλαμικές ρίζες πολλών τρομοκρατικών επιθέσεων».
13 Οκτωβρίου 2016: Τρεις άνδρες από το Κάνσας σχεδίαζαν να τοποθετήσουν βόμβα σε κτίριο όπου ζούσαν πολλοί σομαλοί μετανάστες. Ενας από τους δικηγόρους τους επέμεινε ότι ήταν πράξη «αυτοάμυνας» διότι οι τρεις άνδρες πίστευαν πως «αν ο Τραμπ κέρδιζε τις εκλογές, ο πρόεδρος Ομπάμα δεν θα αναγνώριζε το αποτέλεσμα, θα επέβαλλε στρατιωτικό νόμο και τότε θα έπρεπε να επέμβουν πολιτοφυλακές σε όλη τη χώρα». Μετά την καταδίκη τους, ο δικηγόρος ενός από τους τρεις ζήτησε χαμηλότερη ποινή διότι ο Τραμπ «έχει γίνει η φωνή των χαμένων και παραμελημένων λευκών ψηφοφόρων της εργατικής τάξης» και το «κλίμα» της εποχής προέτρεπε κάποιον να δράσει με αυτόν τον τρόπο.
3 Νοεμβρίου 2016: Ο 59χρονος Ντέιβιντ Χάουαρντ απείλησε να κάψει το διπλανό του σπίτι στη Φλόριδα «απλώς επειδή» αγοράστηκε από οικογένεια μουσουλμάνων. Παραδέχθηκε ότι «το σπίρτο που άναψε τη φωτιά» ήταν οι προειδοποιήσεις του Τραμπ κατά των μουσουλμάνων: «Για να απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ στους πολίτες έξι μουσουλμανικών χωρών, σημαίνει ότι υπάρχει ανησυχία για τους μουσουλμάνους». Καταδικάστηκε σε οκτάμηνη φυλάκιση.
12 Νοεμβρίου 2016: Ο 23χρονος Τζέικομπ Χολτσλάντερ επιτέθηκε σε ταξιτζή από την Ανατολική Αφρική στο Μίσιγκαν ουρλιάζοντας ρατσιστικά επίθετα και φωνάζοντας επανειλημμένως «Τραμπ». Καταδικάστηκε σε έναν μήνα φυλακή.
25 Ιανουαρίου 2017: Στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης ο 57χρονος Ρόμπιν Ρόουντς επιτέθηκε «σωματικά και λεκτικά» σε γυναίκα εργαζόμενη στις αερογραμμές Delta επειδή φορούσε μαντίλα. Οταν αυτή τον ρώτησε τι του έκανε, ο Ρόουντς απάντησε «Δεν έκανες τίποτα, εκτός από… ΙΣΛΑΜ [ουρλιάζοντας], ISIS [ουρλιάζοντας]. Ο Τραμπ είναι εδώ τώρα. Θα σας ξεφορτωθεί όλους».
19 Φεβρουαρίου 2017: Ο 35χρονος Αφροαμερικανός Τζέραλντ Γουάλας τηλεφώνησε σε ένα τζαμί στη Φλόριδα και απείλησε να τους «πυροβολήσει όλους». Δήλωσε ότι «είχε εξοργιστεί» λόγω της είδησης για μια νέα τρομοκρατική επίθεση – την προηγούμενη, σε συγκέντρωση στη Φλόριδα, ο Τραμπ είχε ισχυριστεί ψευδώς ότι μουσουλμάνοι πρόσφυγες είχαν μόλις πραγματοποιήσει τρομοκρατική επίθεση στη Σουηδία. Η δικηγόρος του Γουάλας επικαλέστηκε στο δικαστήριο το «πολύ ιδιαίτερο πολιτικό κλίμα… Τα δικαστήρια εξετάζουν την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ [στους πολίτες έξι μουσουλμανικών χωρών] και ο ίδιος ο πρόεδρος έχει κάνει μερικές πολύ αιχμηρές δηλώσεις για το τι πιστεύει για τους ανθρώπους αυτούς». Ο Γουάλας καταδικάστηκε σε έναν χρόνο φυλακή.
23 Φεβρουαρίου 2017: Ο 30χρονος Μπράντον Ντέιβις επιτέθηκε στον Κέβιν Σίμουρ και στον σύντροφό του Κέβιν Πράις που έκαναν ποδήλατο στο Κι Ουέστ στη Φλόριδα φωνάζοντας βρισιές κατά των ομοφυλόφιλων και στη συνέχεια έπεσε επίτηδες με το μηχανάκι του πάνω στο ποδήλατο του Σίμουρ ουρλιάζοντας: «Ζείτε στη χώρα του Τραμπ τώρα».
3 Μαΐου 2017: Ο 35χρονος Αλεξάντερ Ντάουνινγκ βιντεοσκοπήθηκε από κινητό τηλέφωνο να σαρκάζει και να κινείται απειλητικά εναντίον μιας οικογένειας μουσουλμάνων, φωνάζοντας επανειλημμένως «Ο Ντόναλντ Τραμπ θα σας σταματήσει!» και άλλα σχόλια σχετικά με τον Τραμπ. Συνελήφθη για μέθη.
Αύγουστος 2018: Οταν η εφημερίδα «Boston Globe» κάλεσε τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης να αντισταθούν «στην επίθεση του Τραμπ κατά της δημοσιογραφίας», ο 68χρονος Ρόμπερτ Τσέιν από την Καλιφόρνια άρχισε να τηλεφωνεί στην εφημερίδα και να την απειλεί. «Είστε ο εχθρός του λαού. Οσο θα συνεχίσετε να επιτίθεστε στον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, θα συνεχίσω να απειλώ και να παρενοχλώ την Boston Globe» είπε σε τηλεφώνημά του στις 22 Αυγούστου. Υστερα από την απολογία του στον ανακριτή, δήλωσε: «Η Αμερική σώθηκε όταν εξελέγη πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ».
Τέλη Οκτωβρίου 2018: Ο 56χρονος Σίζαρ Σάγιοκ ταχυδρόμησε τουλάχιστον 15 τρομοδέματα σε επικριτές του Τραμπ, από τον Ομπάμα και τον Μπιλ Κλίντον ως τον Τζορτζ Σόρος και τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο. Ο Σάγιοκ ζούσε σε ένα φορτηγάκι γεμάτο αυτοκόλλητα του Τραμπ και ποστάριζε μηνύματα υπέρ του προέδρου στα σόσιαλ μίντια. Κατηγορείται για «εγχώρια τρομοκρατία».