Μέτρα για επιτάχυνση της δίκης της Χρυσής Αυγής

Συμφωνία μεταξύ των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής και του Προέδρου του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Εφετείου Αθηνών

Απαλλαγή όλων των μελών της σύνθεσης του δικαστηρίου της Χρυσής Αυγής, από κάθε άλλη υπηρεσία από τον Ιανουάριο 2019 και μέχρι τη λήξη της δίκης, διεξαγωγή της δίκης κατά κανόνα στο Εφετείο προσωρινά, στην προοπτική της πλήρους και αποκλειστικής διεξαγωγής της στο Εφετείο και επιτάχυνση της δίκης, συμφωνήθηκαν σήμερα κατά τη συνάντηση Αντιπροσωπείας συνηγόρων της πολιτικής αγωγής με τον Πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Εφετείου Αθηνών, Πρόεδρο Εφετών κ. Κωνσταντίνο Σταμαδιάνο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση:

«Κατατέθηκε και το συνημμένο συμπληρωματικό (σε εκείνο της 9/10/2018) υπόμνημα, το οποίο απευθύνεται και στον Υπουργό Δικαιοσύνης, στον οποίο εστάλη, και ο οποίος εξακολουθεί εδώ και έναν μήνα να μην απαντά στο αίτημά  μας να τον συναντήσουμε για το παραπάνω θέμα.

Ο κ. Κ. Σταμαδιάνος δεσμεύθηκε για τα παρακάτω :

1) Απαλλαγή όλων των μελών της σύνθεσης του δικαστηρίου από κάθε άλλη υπηρεσία από τον Ιανουάριο 2019 και μέχρι τη λήξη της δίκης.

2) Διεξαγωγή της δίκης κατά κανόνα στο Εφετείο προσωρινά, στην προοπτική της πλήρους και αποκλειστικής διεξαγωγής της στο Εφετείο.

3) Επιτάχυνση της δίκης με ρυθμό διεξαγωγής άνω των 15 δικασίμων μηνιαίως, εκ των οποίων όχι περισσότερες των 3-4 στον Κορυδαλλό.

Αναμφισβήτητα οι εξαγγελίες είναι θετικές και ανταποκρίνονται στα αιτήματα επιτάχυνσης και ποιοτικής διεξαγωγής της δίκης. Προσδοκούμε στην υλοποίησή τους, στην οποία και θα συμβάλουμε.

Το αίτημα αποκλειστικής διεξαγωγής της δίκης στο Εφετείο σύμφωνα και με την αναφερόμενη στο υπόμνημα Υ.Α. και λήξης επιτέλους  των συνεδριάσεων στον Κορυδαλλό το συντομότερο δυνατό παραμένει εκκρεμές».

Ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης

Όπως είναι γνωστό, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Μιχάλης Καλογήρου έχει δημόσια δηλώσει, αναφορικά με τη διεξαγωγή της δίκης της Χρυσής Αυγής, πως μετά την αξιοποίηση της δυνατότητας συνεδριάσεων στο Εφετείο της Αθήνας, σταθερά αναζητούνται περιθώρια περαιτέρω συμβολής της διοίκησης στην επιτάχυνση της δίκης με τήρηση των προβλεπόμενων νόμιμων διαδικασιών. Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζεται η υπουργική απόφαση του 2016, επί υπουργίας Νίκου Παρασκευόπουλου, σύμφωνα με την οποία ορίστηκε η αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών ως ο κύριος τόπος διεξαγωγής της δίκης.

Το Δικαστήριο ανακοίνωσε ήδη την αύξηση των συνεδριάσεων σε 14 για τον μήνα Νοέμβριο και 12 για τον Δεκέμβριο, ενώ αναμένεται να αυξηθούν έτι περαιτέρω τον προσεχή Ιανουάριο.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης εκφράζει την ικανοποίησή του για τις ενέργειες του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Εφετείου Αθηνών, με το οποίο βρίσκεται σε θεσμική συνεργασία προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει και να επιταχυνθεί η δίκη και δεσμεύεται στη συνέχιση λήψης των αναγκαίων πρωτοβουλιών εντός του πλαισίου των δικών του αρμοδιοτήτων.

Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk