Μία εταιρεία παράνομου στοιχήματος μέσω Κίνας με «ειδική πελατεία» κι έδρα στην λεωφόρο Συγγρου που είχε αποκαλυφθεί  στα πλαίσια της έρευνας για την «μαφία των Ρομά» πριν δύο χρόνια , μπαίνει στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ για να βρεθούν τα κίνητρα της δολοφονίας του 46χρονου Γιάννη Μακρή, πριν από πέντε ημέρες στο Πανόραμα Βούλας.

Μάλιστα  υπάρχουν ορισμένες ασαφείς πληροφορίες για    χρέη που έχουν δημιουργηθεί λόγω μη αποπληρωμής ορισμένων πελατών με μεγάλα κέρδη.  Παράλληλα η ΕΛ.ΑΣ εξετάζει τις επαφές του θύματος τη τελευταία τριετία με επιχειρηματίες που σχετίζονται με το εμπόριο αυτοκινήτων , με εταιρείες security αλλά και με κοσμήματα.

Η δράση της «μαφίας των Ρομά» είχε  αποκαλυφθεί τον Νοέμβριο του 2016 από το Τμήμα Ασφάλειας Αμαρουσίου κι είχε ακολουθήσει η σύλληψη συνολικά 41   ατόμων (κατηγορούνται συνολικά 115 άτομα) που φέρεται να συμμετείχαν σε περισσότερες από 1000 κλοπές , διαρρήξεις και ληστείες. Αναμεσα σε αυτούς ήταν κι ένας 41χρονος επιχειρηματίας και γνωστός κοσμικός στον οποίο  οι κατηγορούμενοι ληστές λίγη ώρα μετά τις κλοπές τού έστελναν φωτογραφίες μέσω Viber με τα κλοπιμαία και αυτός εκτιμούσε την αξία τους. Επιπλέον φέρεται να αγόρασε  κάτω από άκρα μυστικότητα κοσμήματα, κυρίως ρολόγια. Εν συνεχεία πουλούσε τα κλοπιμαία σε κοσμηματοπωλεία  στο κέντρο της Αθήνας εισπράττοντας το τίμημα.

Ωστόσο από την ακρόαση των συνομιλιών του 41χρονου διαπιστώθηκαν  σχέσεις του με μια  «αφανή» εταιρεία  στοιχημάτων στην  λεωφόρο Συγγρού  που δεχόταν συνήθως μεγάλα «πονταρίσματα» από πελατεία  στην οποία περιλαμβάνονταν  επιχειρηματίες, αθλητές κλπ.    Σε έλεγχο μάλιστα που είχε υπάρξει φαίνεται να βρεθηκαν «διασυνδέσεις» του συστήματος παρανομου στοιχηματισμού με την Κίνα. Για την δραστηριότητα   της   συγκεκριμένης  εταιρείας   ζητήθηκε συμπληρωματική έρευνα από άλλη υπηρεσία της  ΕΛ.ΑΣ.

Τότε η ΕΛΑΣ είχε εξετάσει το ενδεχόμενο συμμετοχής στη εταιρεία στοιχημάτων ή σε άλλη ύποπτη δραστηριότητα κι άλλου ιδιώτη που δραστηριοποιείται στο χώρο της  εστίασης και της εμπορίας πολυτελών αυτοκινήτων. Ο ιδιώτης αυτός είχε ελεγχθεί από την ΕΛ.ΑΣ προ εννια ετών  για τυχόν εμπλοκή του σε εκρηξη βόμβας σε αυτοκίνητα επιχειρηματία.  Μάλιστα τότε υπήρχαν αναφορές για   Αλβανούς ποινικούς που είχαν ελθει  από την γειτονιή χώρα για να προχωρήσουν στην εν λόγω βομβιστική επίθεση. Χωρίς να τεκμηριωθεί οτιδήποτε σε βάρος του και δεν είχε βρεθεί επιλήψιμο στοιχείο.

Η ΕΛ.ΑΣ επανεξετάζει αυτά τα στοιχεία μετά τη διαπίστωση ότι ο 41χρονος με την εταιρεία στοιχημάτων κι ο άλλος ιδιώτης ήταν στενοί φίλοι και πιθανόν με κοινές επιχειρηματικές δραστηριότητες ( και στην εταιρεία στοιχημάτων) με το δολοφονηθέντα Γιάννη Μακρη. Στην ίδια «παρέα» που εδινε παρόν σε Αθήνα και Μύκονο, θεωρείται ότι  ήταν κι ένας αλλος Ελληνοαυστραλός (σσ:. Τα στοιχεία του στην διάθεση του «Βήματος») κι ο οποίος επίσης είχε συνεχθ παρουσία σε κοσμικά στέκια κι είχε φωτογραφηθεί προσφάτως στο πλευρό του δολοφονηθέντα.

Οι  αξιωματικοί προβληματίζονται γιατί ανα περιόδους κάποια  μελη αυτής της «παρέας»  φαίνεται να  κυκλοφορούσαν με  ισχυρή δυναμη ασφαλείας , δείγμα πιθανον φόβου επίθεσης από αγνώστους.

Την ίδια ώρα η ΕΛ.ΑΣ εξετάζει την λειτουργία της εταιρείας security  με έδρα στη λεωφόρο Βουλιαγμένης  στην οποία συμμετείχε ο 46χρονος και τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιούντο  το βράδυ της εν ψυχρώ δολοφονίας. Η ΕΛ.ΑΣ έχει διαπιστώσει ότι σε αυτή την εταιρεία συμμετείχε κι εμπορος οπλικών συστημάτων . Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο  η εταιρεία security να λειτουργούσε σαν «πλυντήριο χρήματος» για κάποιους από τους συνεταίρους.

Τελος η ΕΛ.ΑΣ συνεχίζει τη αναζήτηση δεδομένων από τον τόπο του εγκλήματος, προχωρεί σε σαρώσεις κλήσεων κινητών τηλεφώνων για να βρεθούν τα ίχνη φυσικών κι ηθικών αυτουργών. Ακόμη εξετάζονται τα δεδομένα της δραστηριότητας του 46χρονου στην Αυστραλία και τυχόν εμπλοκή κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών , τοκογλυφίας  κλπ.