H πιθανή αποφυλάκιση ενός διαβόητου Έλληνα τρομοκράτη έχει προκαλέσει τις έντονες διαμαρτυρίες των ΗΠΑ, δοκιμάζοντας έτσι τις νεοσύστατες στενές σχέσεις Αθήνας-Ουάσιγκτον.

Ο Σάββας Ξηρός, διαβόητος εκτελεστής της εξαρθρωμένης ελληνικής τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη, ο οποίος εκτίει ποινή ισοβίων για πολλαπλές δολοφονίες και άλλα εγκλήματα, έχει υποβάλει αίτηση αποφυλάκισης για λόγους υγείας, χρησιμοποιώντας τις διατάξεις νόμου τις αριστερής κυβερνητικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ΗΠΑ έχουν διαφωνήσει δημόσια, προτού οι ελληνικές αρχές ξεκαθαρίσουν αν ο κ. Ξηρός θα αποφυλακιστεί. Ο κ. Ξηρός το 2003 είχε καταδικαστεί για τις δολοφονίες ενός αμερικανού στρατιωτικού ακολούθου και ενός αξιωματικού της αεροπορίας, μεταξύ άλλων θυμάτων.

«Μια απόφαση για την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού πριν εκτίσει την ποινή που του απήγγειλε η ελληνική Δικαιοσύνη θα αποτελούσε προσβολή στην μνήμη των Αμερικανών της διπλωματικής αποστολής στην Αθήνα και των συγγενών τους» είχε πει σε δήλωσή της η αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα στα τέλη Οκτωβρίου. Το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η «Τρομοκρατική Οργάνωση 17 Νοέμβρη, μια αριστερή τρομοκρατική ομάδα, δολοφόνησε 23 άτομα μεταξύ το 1975 και το 2000, συμπεριλαμβανομένων και πέντε Αμερικανών. Το όνομα της οργάνωσης παραπέμπει στην ημερομηνία του 1973 κατά την οποία η στρατιωτική χούντα που είχε συμμαχήσει με τις  ΗΠΑ συνέθλιψε με τάνκς φοιτητική εξέγερση στην Αθήνα.

Οι ΗΠΑ αργότερα εξέφρασαν λύπη για την στήριξη που παρείχαν στην χούντα, η οποία έπεσε στα πλαίσια της γεωπολιτικής του Ψυχρού Πολέμου. Πολλοί της ριζοσπαστικής αριστεράς του ελληνικού πολιτικού συστήματος εξακολούθησαν να βλέπουν με καχυποψία την αμερικανική ισχύ, και έτρεφαν συμπάθεια για μικρές, βίαιες αριστερές ομάδες, κάποιες εκ των οποίων εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται σε κάποιες ελληνικές πόλεις.

Αυτό το κεφάλαιο της ταραχώδους νεώτερης ελληνικής ιστορίας επιστρέφει και κατατρύχει την παρούσα κυβέρνηση. Το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ανεφύη από το ακροαριστερό, αντικαπιταλιστικό τοπίο της Ελλάδος, μέρος του οποίου επί μακρόν έτρεφε συμπάθεια για μαρξιστές και αναρχικούς αντάρτες πόλεων.

Ο κ. Τσίπρας, που κυβερνά από το 2015, έχει βαθμηδόν μετεξελιχθεί σε συμβατικό πολιτικό του ευρωπαϊκού κατεστημένου, και καλλιεργεί σχέσεις με την Ουάσιγκτον, τις οποίες κάποιοι Αμερικανοί διπλωμάτες περιγράφουν ως τις πιο φιλικές που έχουν δει ποτέ από Έλληνα ηγέτη.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις επεκτείνουν την χρήση ελληνικών βάσεων με την στήριξη της κυβέρνησης, σπάζοντας ένα μακρόχρονο ταμπού της ελληνικής αριστεράς. Οι ΗΠΑ ήταν και τιμώμενη χώρα στην μεγαλύτερη εμπορική έκθεση της Ελλάδος στην Θεσσαλονίκη το φθινόπωρο, με τον υπουργό Εμπορίου Γουίλμπερ Ρος να ηγείται ομάδας δεκάδων Αμερικανών μάνατζερ εταιρειών.

Ο κ. Τσίπρας επίσης συνέβαλε στην προσπάθεια των ΗΠΑ να σταθεροποιήσουν τα Βαλκάνια, επιτυγχάνοντας ένα συμβιβασμό στην πικρή διένεξη με την γειτονική Μακεδονία (πΓΔΜ) για το ονοματολογικό, που αποτελεί προθάλαμο για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Της Ελλάδος «ο καλύτερος στρατηγικός σύμμαχος στην περιοχή είναι οι ΗΠΑ» είπε ο κ. Τσίπρας πρόσφατα σε συνέντευξη του στην Wall Street Journal.

Παρά την φιλοαμερικανική μετατόπιση, πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ διατηρούν δεσμούς και συμπάθεια για τον ακροαριστερό χώρο, που συμπεριλαμβάνει Μαρξιστές, αναρχικούς, και άλλους που παραδοσιακά αντίκεινται στην αμερικανική ισχύ.

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στην εξουσία το 2015, ψήφισε νόμο για την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας, διευκολύνοντας παράλληλα την πρόωρη απελευθέρωση ηλικιωμένων ή όσων θεωρούνται άτομα με ειδικές ανάγκες. Το κόμμα δήλωσε ότι ο στόχος ήταν να μειωθεί ο υπερπληθυσμός των φυλακών.

Οι επικριτές της κίνησης αυτής είχαν δηλώσει ότι ο νόμος είχε ως στόχο την απελευθέρωση βετεράνων αριστερών πολιτικών. Στη συνέχεια, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος τροφοδότησε τέτοιες υποψίες όταν δήλωσε ότι η διάταξη για την κατ΄οίκον επιμέλεια, θα μπορούσε να ωφελήσει μόνο δύο κρατούμενους ελληνικών φυλακών – ο κ. Ξηρός είναι ένας από αυτούς. Οι υπόλοιποι  της τρομοκρατικής ομάδας γρήγορα συνελήφθησαν.

Ο κ. Ξηρός συνελήφθη όταν μία από τις βόμβες της 17ης Νοέμβρη  εξερράγη στα χέρια του, αφήνοντάς τον κουφό και σχεδόν τυφλό. Ο αγιογράφος  ομολόγησε για το ρόλο του στις τρομοκρατικές επιθέσεις ενώ νοσηλευόταν.

Οι δικηγόροι του υποστηρίζουν επίσης ότι έχει σκλήρυνση κατά πλάκας. Ορισμένοι δικηγόροι του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν ότι δεν αποτελεί πλέον απειλή και πρέπει να απελευθερωθεί.

Άλλοι 17 δολοφόνοι – ο Δημήτρης Κουφοντίνας καταδικάστηκε για 11 φόνους, και ο αδελφός του Ξηρού, Χριστόδουλος Ξηρός, καταδικάστηκε για έξι δολοφονίες – μεταφέρθηκαν από φυλακές υψίστης ασφαλείας σε υπαίθριες αγροτικές φυλακές, επικαλούμενοι την ίδια νομοθεσία.

Οι μεταφορές των κρατουμένων προκάλεσαν διαμαρτυρίες σε ΗΠΑ, Βρετανία και  Τουρκία, διπλωμάτες των οποίων ήταν μεταξύ των θυμάτων της 17ης Νοεμβρίου.

Οι διαμαρτυρόμενες χώρες επεσήμαναν ότι ο Δημ. Κουφοντίνας δεν εξέφρασε καμία μεταμέλεια για τις ενέργειές του, ενώ ο Χριστόδουλος Ξηρός έλαβε λίγες μέρες άδεια από τη φυλακή το 2014.

Την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Κουφοντίνας έλαβε άδεια έξι ημερών, την πέμπτη άδεια μέσα σε ένα χρόνο, προκαλώντας κι άλλες διαμαρτυρίες από την Ουάσινγκτον.

«Αυτή είναι μια επαίσχυντη αδικία για τις  οικογένειες των θυμάτων – οι τρομοκράτες δεν θα πρέπει να κάνουν διακοπές από τη φυλακή», δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Χέδερ Νάουερτ σε  tweet.
Δεν είναι σαφές εάν το αίτημα απελευθέρωσης του κ. Ξηρού θα γίνει δεκτό, παρόλο που Έλληνες αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει ότι πληροί τα κριτήρια αναπηρίας. Η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα πρέπει να φορέσει ηλεκτρονικό βραχιόλι παρακολούθησης- κάτι όμως που ο Ξηρός έχει απορρίψει. Οι δικηγόροι του υποστηρίζουν ότι τα χέρια και τα πόδια του είναι πολύ αδύναμα για να σηκώσουν μια τέτοια συσκευή.

Τα κριτήρια αναπηρίας στην Ελλάδα για την πρόωρη απελευθέρωση των κρατουμένων έχουν μπει στο μικροσκόπιο  και σε άλλη περίπτωση. Ένας Έλληνας επιχειρηματίας, που εξέτιε 21 χρόνια φυλάκιση για υπεξαίρεση, λαθρεμπόριο, και ξέπλυμα χρήματος, αφέθηκε ελεύθερος τον περασμένο Αύγουστο, μόλις 18 μήνες αφότου απέδειξε με στοιχεία τη σοβαρή αναπηρία του. Λίγες ημέρες αργότερα, φωτογραφήθηκε και φαινόταν υγιής.

Μετά από το σάλο που προκλήθηκε για την λανθασμένη ιατρική εκτίμηση της κατάστασής τον έβαλαν πάλι στην φυλακή.

Η συντηρητική αντιπολίτευση της Ελλάδος κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι κλείνει τα μάτια σε αναρχικές ομάδες όπως ο Ρουβίκωνας, που έχει προκαλέσει βανδαλισμούς σε κυβερνητικά κτίρια, γραφεία πολιτικών και ξένες πρεσβείες. Κάποιοι δικηγόροι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν υποβαθμίσει τις επιθέσεις του Ρουβίκωνα ως  «ακτιβισμό» και «διαμαρτυρία».

Πηγή: Wall Street Journal