Αυτό που συμβαίνει τούτες τις ημέρες στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν έχει ξανασυμβεί. Ένα πλήθος πολεμικών πλοίων περιπολούν, ενόψει της άφιξης στο λιμάνι της Λεμεσού του γεωτρύπανου της Exxon Mobil. Είναι τόσος μεγάλος ο συνωστισμός πολεμικών πλοίων στην επιφάνεια και υποβρυχίων στον βυθό που υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος ατυχήματος. Ήδη συνέβη το εξής απρόοπτο:

Η συσσωρευμένη παρουσία δυνάμεων φαίνεται (όπως αναφέρει δημοσίευμα του SigmaLive) πως έχει αρχίσει να προκαλεί ήδη προβλήματα στα ηλεκτρονικά συστήματα των πλοίων. Σε οδηγία που εξέδωσε η Ναυτική Διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών σημειώνει: «Πολλές περιπτώσεις σημαντικών παρεμβολών GPS εξακολουθούν να αναφέρονται από πλοία και αεροσκάφη που λειτουργούν στην Ανατολική Μεσόγειο». Οι αναφορές αυτές συγκεντρώθηκαν κοντά στο Port Said, στην Αίγυπτο, στο κανάλι του Σουέζ και κοντά στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Πρόσθετες περιπτώσεις παρόμοιων παρεμβολών αναφέρθηκαν τον Οκτώβριο του 2018 κοντά στο λιμάνι Τζέντα στην Σαουδική Αραβία. Αυτή η παρεμβολή έχει ως αποτέλεσμα απώλεια ή αλλοιωμένα σήματα GPS που επηρεάζουν τη πλοήγηση, τον χρονομετρητή με βάση το GPS και τον επικοινωνιακό εξοπλισμό.

Πάντως μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστη η ακριβής αιτία που προκαλεί το πρόβλημα αυτό, αφού είναι κάτι που δεν εντοπίζεται και δεν είναι σίγουρο κατά πόσο συνδέεται με τις διάφορες ναυτικές ασκήσεις και στρατιωτικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή.

Ιδού λοιπόν τα πολεμικά πλοία που αυτές τις ημέρες πλέον κοντά στην Κύπρο: Ορισμένα από αυτά είναι τα πολεμικά πλοία της Μόνιμης Ναυτικής Ομάδας του ΝΑΤΟ 2, συμπεριλαμβανομένου του HNLMS De Ruyter του Βασιλικού Ναυτικού της Ολλανδίας, της φρεγάτας :Eλλη και Νικηφόρος Φωκάς της Ελλάδας, το HMCS Ville de Québec του Βασιλικού Καναδικού Ναυτικού, των τεσσάρων αμερικανικών Tomahawk των αντιτορπιλικών USS Carney, USS Ross, USS Winston S. Churchill και USS Bulkeley. Ακόμη και η ναυαρχίδα του έκτου στόλου USS Mount Whitney του αμερικανικού ναυτικού εμφανίστηκε την περιοχή μαζί με τουλάχιστον τρία πυρηνικά υποβρύχια πολλαπλών σκοπών του Λος Άντζελες, ένα από τα οποία ήταν το USS Newport News, το οποία είχε προηγουμένως σταθμεύσει στο Γιβραλτάρ.

Όλα αυτά ενώ οι τούρκοι επιχειρούν αναβάθμιση της ναυτικής τους παρουσίας και οι Αιγύπτιοι κάνουν επίδειξη ναυτικής ισχύος με στρατιωτικές ασκήσεις για προστασία του κοιτάσματος Ζορ. Η Γαλλία διατηρεί επίσης τη φρεγάτα της κατηγορίας FREMM Auvergne, και το γερμανικό FGS Augsburg πέρασε από το Στενό του Γιβραλτάρ και εισήλθε στη Μεσόγειο Θάλασσα στις 21 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, το Ρωσικό Ναυτικό αυξάνει την παρουσία του στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ την ίδια ώρα δημοσιεύματα αναφέρουν πως κινέζικα πλοία έχουν διαταχθεί να πάνε στις ακτές της Συρίας και να ενταχθούν στον ρωσικό στόλο. Συγκεκριμένα χθες η υπηρεσία Τύπου του στόλου της Μαύρης Θάλασσας του Ρωσικού Ναυτικού, ανακοίνωσε πως η φρεγάτα 11356P / M, Admiral Makarov, αναχώρησε από το Λιμάνι της Σεβαστούπολης προκειμένου να ενταχθεί στη ρωσική ναυτική ομάδα στην Ανατολική Μεσόγειο.